Gradnja in obnova > Energijski viri
ogrevanje na drva vs toplotna črpalka

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ogrevanje na drva vs toplotna črpalka
#91
Delphi... Mikro HE omogočajo priklop na obstoječe omrežje, (ravno zato imajo Avstrijci omejitev moči) kar ne predstavlja nobenega dodatnega stroška z infrastrukturo omrežja. Poleg tega gre 100% za kapital ljudi kateri živijo ob teh potokih.
Mi je jasno, da to naše države ne zanima, kajti v obtoku ni nobenega denarja in politični akterji ne morejo pristavit piskrčka.
Jasno sem tudi za VE, v tem času bi se jih moralo pri nas vrteti že vsaj 100, ne pa dve.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#92
No ja.

Kot prvo, je tukaj vprašanje komoditete.

Radi delate z drvmi in gledate, kako gorijo (malo romantike, malo "pristne" topline, ...), bi kurili, po potrebi, 2x, 3x na dan, odnašali pepel, ...?
Ali bi radi samo preklopili stikalo na ON in pozabili za naslednjih 6, 8, ... mescev na vse skupaj in potem ugasnili vse skupaj? Če vam lokalni elektrovod to sploh nudi.

Namreč, človek je tako nehvaležno bitje, da ... se stara. In na stara leta nekomu skakati po gozdu ...

Šele na-to, je stvar denarnice.

Ker pri drveh ni samo prostor za peč + zalogovnik za SV in dimnik. Je tudi prostor za drva in tist obvezen stric, ki pride (zakonsko?) z dimnikom 2x na leto naokol. In ne. NE govorim o Božičku, ki še celo kaj prinese, namesto dimnikarja, ki samo odnese.

Za TČ je pa samo notranja in zunanja enota + zalogovnik Sanitarne Vode. Poleg tega pa, še zunanjo enoto obrnete k sosedovim, da jm ropota skozi noč. In ste zmagali. V kolikor imate sosede toliko blizu. No, vsaj odvisno od TČ.


Za potočke pa nekako -> takole
LP, steklenička
#93
Potoček žal ne teče mimo hiše, da bi sploh lahko razmišljal o izkoriščanju. Teče pa slabih 100 metrov stran, vendar ima večino leta pretok okoli 10 litrov na sekundo. No nekajkrat se pa zgodi, da tudi struga ni dovolj velika.  Več kot 1000litrov na sekundo bi bilo takrat. Na takšnem potoku delat elektrarno ni smiselno. Takšnih potokov je največ v Sloveniji.
Večina hiš ima streho. Izdelati SE je najmanj težavno in proizvodnja elektrike je tudi ob manj sončnih dnevih zanesljiva. Zelo malo dni v letu je ni dovolj za ogrevanje in toplo vodo, o čemer je govora v temi. Po drugem letu uporabe kombinacije SE in toplotne črpalke vem, da sem se pravilno odločil.
#94
Vrzislo, k tej tvoji pravljici manjka le še: ˝In živeli so srečno do konca svojih dni!˝

ČE...
#95
Tu se pa strinjam tudi s tabo. Korono sem komaj preživel. Sedaj lahko srečno živim do naslednjega udarca v življenju.


Skok na forum:
Zadnje novice

NLB Stanovanjski kredit | Podarimo 100x 3 mesečne obroke
17.09.2021 ob 12:00:26
NLB Stanovanjski kredit | Podarimo 100x 3 mesečne obroke
Tvoja priložnost veselju dati nov naslov Pridite v NLB na posvet k strokovnjaku za kredite ali nas pokličite prek video... Beri dalje »
ENOSTAVNO DO PONUDBE ZA KREDIT. Oddajte povpraševanje več bankam naenkrat.
02.06.2021 ob 13:07:02
ENOSTAVNO DO PONUDBE ZA KREDIT. Oddajte povpraševanje več bankam naenkrat.
V življenju so stvari pogosto nepredvidljive. Velikokrat nas presenetijo dogodki, ki so vezani na večjo, neobičajno porabo finančnih... Beri dalje »