Gradnja in obnova > Energijski viri
Toplotna črpalka za sanitarno vodo DA ali NE?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Toplotna črpalka za sanitarno vodo DA ali NE?
Ali se smiselno sedaj investirati 1,5k€ v nakup STČ?  Ne.
Ali je smiselno zraven TČ imeti STČ? Kot že zapisano, pri zračni ja, pri voda -voda ne.
Ali je smiselno samo izven kurilne sezone uporabljati STČ? Če že je...ja (oz. 365/leto) 
Kakšne so prednosti/slabosti takšne rešitve?  Ena TČ.  Rabiš pa vseeno nek zalogovnik sanit. vode...., ki stane...
Odvisi tudi od porabe vode... št. uporabnikov. 200l el bojler potrata. 100-120l STČ, po izkušnjah uporabnikov(zmerne porabe), zadosti 4-5im osebam.
Citat:Glede invensticije v zemeljski plin pa je vsekakor pametno narediti kratkoročne in dolgoročne kalkulacije. Vedet je treba, da invensticija v lastno vrtina prinaša še kakšne druge bonifikacije.

+1,  ni nujno , da je v korist plinu...
Je pa dobro nekaj predračunov..., ki tud lahko varirajo +-2 do 3k.
Jaz sem tudi nabavil ta grelnik Cordivari Bully 1xl, 200 litrov, katerega bi rad priklopil na toplotno črpalo voda-voda, s katero ogrevam hišo preko talnega gretja. Zanima me, če je potreben tukaj mešalni 3-potni ventil (navaden ali s pogonom), da uravnava temeperaturo, ker v talno gre recimo 30 stopinj, bojler pa se bo ogreval na 45 stopinj??
Drugače ne gre. Tripotni ventil ne uravnava temperature. On preklaplja med dvema ogrevalnima krogoma. Eden je za talno gretje, drugi za sanitarno vodo. Vsak ima svoj režim temperature, ki se določi v sistemu za regulacijo.
Potrebuješ preklopni, ne mešalni ventil. Potrebuješ tudi ustrezno tipalo, ali dva, kar pač zahteva krmilje tvoje TČ.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
Nabavil 80 litrski Shoppster: Ariston 644,90 € z 22% DDV. Zapletlo se je že pri montaži nosilca. Priložen vijak za pritrditev nosilca debeline 10mm in zidni vložek 12mm. Zvrtal luknje v betonski zidak. Pri vijačenju se je vijak zlomil. V tehnični trgovini z vijaki mi trdijo, da je problem v premalem zidnem vložku. Tehnična pomoč za Ariston v Sloveniji in Hrvaškem se jim ne sanja.
Brez dvoma, da 10 mm šravb in 12 mm vložek težko spadata skupaj. Napaka
Aristona.

Bolj je vprašljivo znanje monterja, ki ni znal rešiti tako majhnega problema. Seči v kovček in vzeti dveh močnejših vložkov. Iz tega narediti problem tehnični službi v Sloveniji in na Hrvaškem, predvsem pa povzročiti neskončne razprave na tem forumu.
Če je bil to dec, naj ga bo sram.
Se popolnoma strinjam, ce se je zataknilo ze pri montazi na steno, nadaljnji komentar ni potreben....
Vsak ki je kdaj zvrtal vsaj 5.lukenj v zid ve da montazni materjal bilokatere stvari kupis je direktno za v smeti, tako nekako kot recimo moski ki ne zna simpl bojlerja privijacit na steno  Big Grin
Citat:Nabavil 80 litrski Shoppster: Ariston 644,90 € z 22% DDV. Zapletlo se je že pri montaži nosilca.
V tehnični trgovini z vijaki mi trdijo, da je problem v premalem zidnem vložku.

Citat:Brez dvoma, da 10 mm šravb in 12 mm vložek težko spadata skupaj. Napaka
Aristona.
Bolj je vprašljivo znanje monterja, ki ni znal rešiti tako majhnega problema. Seči v kovček in vzeti dveh močnejših vložkov
Citat:Se popolnoma strinjam, ce se je zataknilo ze pri montazi na steno, nadaljnji komentar ni potreben...
No ja ... počakajmo nadaljevanje ''zgodbe''.. , o delovanju STČ  Tongue  O premalem vložku ali ''prevelikem'' vijaku... Big Grin Mogoče bo vendarle grela san. vodo...!? Idea Wink
Včasih zaj (ebe)... že obrabljen sveder..., kar z delovanjem STČ nima veze...! Kot ne fi vijaka ali vložka za pritrditev ?!
ampak vseeno mi ni jasno, kak je uspel šrauf zlamat?! pa saj ni iz putra.....
Ja sašo65, zlomi se in to na delu kjer se konča navojni del.
10 mm vijak zlomi, kdor je bolj raščen v roke, kot zgoraj...
Puste šraufe...
Upam, da STČ v tem času že  obratuje....v zadovoljstvo kupca !?
 Če ni prevelikih pričakovanj od nje.... (poraba).
 Da se razumemo... : so bili modeli, ki bi s STČ ogrevali celo objekt....? Idea Big Grin
 Podatke še čakamo...
Tudi kadotr je bolj skrivnosten o delovanju ogrevalne  TČ LG ...!? 
Čeravno obljubljal podatke od nakupa/vgradnje dalje..., če se ne motim...?!
(V primerno temo, makar novo...) Sem kaj zgrešil v tem času...?
pozdravljeni

nabavil sem rabljeno top črpalko za sanitarno vodo, katero bom uporabljal v manjsem objektu na katerem je ze montirana sončna , ker v zimskih dneh ni obilno sonca bi to črpalko vezan na bojler od soncne, toda ne vem kam dat tipalo.
Zanima me samo kam v topl črpalki za sanitarno vodo potisnit tipalo, tipalo je od seltrona,, toplotna je coolwex 300 l, ima kje posebaj kakršno tulko za tipalo ?
zgornjega pokrova nisem odpiral

lp
Iz vrha imaš potopno tulko. Gornjo plastiko bo potrebno odstranit.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
Zanima me, ce ima kdo izkusnje z STČ Ariston 80 ali 110 l.
Gledam, da ima vse, kar imajo " veliki" , cena slabih 900 eur, Cop sicer le 2.7 pri 14. st, vendar tudi  Kronoterm 120 l nima  boljse.
Rabim za 2-3 osebe ...

Skok na forum:

Zadnje novice

Skrbno načrtovanje prihrani čas in denar
28.03.2023 ob 13:35:52
Skrbno načrtovanje prihrani čas in denar
Kdor se je kdaj v življenju lotil prenove kopalnice, ve, da se ta lahko hitro spremeni v nočno moro. Še posebej, če imamo smolo z... Beri dalje »