Splošno > Kr neki
nepremičnine oglasi

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
nepremičnine oglasi
#1
Nisem vedel, kam naj dam sledeče moj razmišljanje, pa se mi zdi, da najbol paše sem.
Zbodel pa me je pravzprav oglas na PSS:
https://www.novogradnje.si/projekt/stano...ila-blokih
To se oglaša kot super duper bivalno oklje. Seveda je temu tudi cena primerna. Stanujem v bloku v naselju zgrajenem leta 1980 in niti pod razno ne bi šel v stanovanje v tem naselju. Medtem, ko je v mojem naselju zasebnost zagotovljena (razen, če nekdo z dalnogledom ne opreza),  pa so v teh novih soseskah razdalje med objekti tako majhne, da si skoraj lahko podajajo žlice .
#2
Vračanje k tradiciji, saj včasih so bile vasi in mesta še bolj stlačena. Big Grin 

Je pa ta trend prav žalosten. V LJ na prav vsako nekdaj enostavbno parcelo tlačijo najmanj dve. Kar nekaj primerov sem že videl, da naredijo eno hišo zase, drugo za prodajo. Ali vsaj del hiše za prodajo/najem.

S finančnega in urbanističnega stališča je to povsem logično. S stališča kvalitete bivanja in prostora pa katastrofa.

Kar mene malo bega pri vsem skupaj je drug vidik. Prebivalstvo države je bolj ali manj konstantno že nekaj desetletij. Tudi LJ ima že "večno" uradno nekaj manj kot 300k. Od kje potem konstantne potrebe po nekaj tisoč novih stanovanj?

Če bi pri tem bilo opazno splošno opustošenje podeželja bi zadeve še nekako držale. Ampak tudi na "periferiji" se ogromno gradi. Pa tudi nekaj deset ljudi iz kočevskih gozdov, kozjanskega in drugih bolj odročnih področij ne more bistveno spremenit splošnih trendov.
#3
Trenutno so razmere precej divje. Tisti, ki rešujejo stanovanjski problem prvič so ujetniki trga. Ker so krediti relativno ugodni, se pač zapufajo. Potem so tu nakupi kot naložba oziroma strah pred ležarinami. Drage nepremičnine kupujejo tujci in tisti, ki so obogateli z kripto in različnimi mahinacijami med korono. Nepremičnin je pomojem dovolj. Problem je, da jih je veliko v praksi praznih ali pa v njem živi le ena starejša oseba. Problem Lj je vpliv centralizacija. Korona je pokazala, da je veliko pisarniških služb popolnoma odveč, da so v Lj. Večina je delala od doma in bi lahko tudi v prihodnje.

Se pa stvari počasi tudi spreminjajo. Kar nekaj jih poznam, ki so kupili ali pa imajo namen kupiti izven večjih mest. Na žalost vsi rinejo v iste kraje (recimo Grosuplje), kjer infrastruktura ni narejena za toliko ljudi. Ko sva prodajala stanovanje, so klicali iz cele Slovenije. Je rekel gospod, da bi prodal hišo, ker je sam. Nekaj bi dal otrokom, kupil stanovanje na podeželju in z ostankom denarja hodil naokoli dokler mu bo zdravje še dopuščalo. Baje je veliko zanimanja za vikende oziroma nepremičnine, ki imajo zunaj vsaj nekaj zelenih površin.

Mislim, da je za nastalo situacijo veliko kriv tudi Jazbinškov zakon in da bi za zgled lahko pogledali kako je urejeno na Dunaju. Na periferiji je zanimivo da imajo delodajalci težave z iskanjem kadra, a jim na žalost še ni potegnilo, da bi dvignili plače. Zakaj bi delal za slabega jurja cele dneve, če dobiš drugje dvakrat več.


Skok na forum:
Zadnje novice

NLB Stanovanjski kredit | Podarimo 100x 3 mesečne obroke
17.09.2021 ob 12:00:26
NLB Stanovanjski kredit | Podarimo 100x 3 mesečne obroke
Tvoja priložnost veselju dati nov naslov Pridite v NLB na posvet k strokovnjaku za kredite ali nas pokličite prek video... Beri dalje »
ENOSTAVNO DO PONUDBE ZA KREDIT. Oddajte povpraševanje več bankam naenkrat.
02.06.2021 ob 13:07:02
ENOSTAVNO DO PONUDBE ZA KREDIT. Oddajte povpraševanje več bankam naenkrat.
V življenju so stvari pogosto nepredvidljive. Velikokrat nas presenetijo dogodki, ki so vezani na večjo, neobičajno porabo finančnih... Beri dalje »