Kar naredi dom > Vrt in okolica
Pokanje asfalta

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pokanje asfalta
#1
        Pred dvemi leti so mi mojstri pripravili podlago, robnike in nato še položili asfalt.
Izkop je bil cca 0.5m globoko, asfalt pa je enoslojni 6cm debeline.
Prejšnji teden sem opazil, da so se ob enem robu začele pojavljati razpoke na asfaltu, skoraj po celotni dolžini dovozne poti. Dolžina je 50m, širina poti pa je 3,5m. Po asfaltu se vozimo samo z osebnimi avti in včasih kakšen kombi.
Zanima me kaj bi lahko bil vzrok za pokanje?

lp, prom
#2
Posedanje tal oz. robnika.

Sanacija zalivanje z bitumnom.
#3
Veliko je tudi v tem, da je enosljoni ....
#4
Wink 
Meni je tudi začel pokati oz.se posedati,asfalt imam 10 let -najprej na robovih ,kasneje,po 6-7 letih pa še bliže sredini-vzrok,tampon je bil dobro utrjen ,vendar brez filca spodaj ,takrat nisem vedel za filc...
#5
To kar je ivank napisal je precej mozno.
Utrditev podlage pod robnkom nekoliko drugacna kot pod asflatom. Posledica se pa vidijo. 
Tudi.meni je spokal na stiku staro novo in se posedel ob greznici. Pa se je nasutje vec kot pol leta "utrjevalo"  z vožnje in normalno uporabo dvorisca. 
Razpoke sem zalil z "bitumnom" v kartusi (kot silikon) 
Lahko pa tezis izvajalcu ce ti je podlago tudi on pripravljal. Veliko srece ti zelim..
Sonce naj sveti vsak dan!
#6
Ne moreš dokazat, da se ni nekaj težkega vozilo in da bi to ni bila posledica za posedanje/razpoke. Torej reklamacija odpade.
Vsaka marka asfalta je namenjena za določeno težo in uporabo cestišča. Nekak dvomim, da bi forumaš na dvorišču imel marko namenjeno za težka vozila in bi to lahko reklamiral in to enoslojnega 6cm. Že analiza vzorcev stane precej, kdo se bo to šel privat za en dovoz, ga ni junaka.
#7
A je možno, da so robniki previsoko obbetonirani in pride do različnega posedanja asfalfa ob robniku in malo bolj stran?
Tako mi je rekel eden znanec, ki se je včasih ukvarjal z urejanjem dvorišč.
Kar se tiče priprave podlage je po moji laični oceni bilo narejeno dobro. Filca niso uporabili, je pa bilo 0.5m globoko izkopano in potem navožen tampon in sproti valjano. Morda pa so preozko utrdili dovozno pot?
A je kakšna možnost, da asfalt ni bil dobro povaljan?

lp, prom
#8
Verjetno se je naredil izkop, robniki položili in obbetonirali na neutrjeni podlagi, potem se je pa nasulo in utrdilo samo na mestu asfalta, na zunanji strani ob robnikih pa samo nasulo. Sedaj so se lahko robniko posedli ali celo nagnili ven za nekaj cm in rezultat je tu.
#9
Nimaš kej, 6cm asfalta ni nič, pa tudi pol metra izkopa je premalo pomoje. Če že, bi morali nasuvati na 10cm in utrjevati sprotti z žabo, ampak ponavadi to bolj na hitro naredijo... Najbolš je, da pripraviš teren sam, si vzameš časa kak teden ali 2, idealno je, da je še kaj dežja vmes, potem pa pridejo "mojstri" asfalt položit. 

Sanirat zdaj nimaš kaj, vozi po tem še par let, da se dobro usede, potem pa nov asfalt...
#10
Sproti je bilo utrjevano. So valjali z "težkim" valjarjem, kateri ima sedež in se delavec vozi na njem. Pa tudi polivali so s vodo med valjanjem. Ampak verjetno je res 0.5m premalo, ker podlaga je ilovica. Glede kvalitete tampona se pa ne razumem, ampak verjetno tudi to kaj vpliva?

lp, prom
#11
Če je podlaga ilovica, potem je nujno pod tampon dati filc npr. 400g. Dogaja se namreč, da se s časoma začne tamponsko nasutje pogrezati v ilovico in se z njo mešati predvsem če so kakšne podtalne vode. To ne velja samo pri tamponu za asfalt ampak za vse tampone v gradbeništvu. Bolj kot je podlaga mehka večja je potreba po filcu.


Skok na forum:
Zadnje novice

Si tudi vi želite na svoje?
22.10.2021 ob 12:31:47
Si tudi vi želite na svoje?
Banka s posluhom za mlade in mlade družine je lahko vaš najboljši zaveznik pri reševanju stanovanjskega problema.... Beri dalje »
NLB Stanovanjski kredit | Podarimo 100x 3 mesečne obroke
17.09.2021 ob 12:00:26
NLB Stanovanjski kredit | Podarimo 100x 3 mesečne obroke
Tvoja priložnost veselju dati nov naslov Pridite v NLB na posvet k strokovnjaku za kredite ali nas pokličite prek video... Beri dalje »
ENOSTAVNO DO PONUDBE ZA KREDIT. Oddajte povpraševanje več bankam naenkrat.
02.06.2021 ob 13:07:02
ENOSTAVNO DO PONUDBE ZA KREDIT. Oddajte povpraševanje več bankam naenkrat.
V življenju so stvari pogosto nepredvidljive. Velikokrat nas presenetijo dogodki, ki so vezani na večjo, neobičajno porabo finančnih... Beri dalje »