Gradnja in obnova > Napeljave
Mašenje zbiralnika deževnice in čiščenje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mašenje zbiralnika deževnice in čiščenje
#1
Cav,

imam 10m3 zbiralnika deževnice, ki priteka iz moje strehe.

Ker živimo zraven gozda, se na streho nanese kar nekaj iglic in listja, tako da po večjih padavinah, se vedno znova zafila tisti grobi filter/košara direktno nad zbiralnikom. Zbiralnik je (zaenkrat) pokrit z betonskim pokrovom, ki pa ga zaradi moje situacije zelo težko premikam, poleg tega je okoli še neurejeno peščeno dvorišče, kar pomeni, da mi ob odpiranju notri vedno pade kakšen kamenček ali trije.

1. Kako se lotiti preprečevanja vnosa iglic in listja tako globoko? Razmišljal sem o neki mrežici direktno na žlebu, ampak ne morem imeti tako velikega/prostornega, da bi zdržal enega naliva. Spodaj na žlebu sicer imam nek manjši jašek, 10cm x 20cm, ki pa je tudi premajhen za karkoli resnega.

2. Kako očistiti tla zbiralnika? 10 mikronski filter (drugi po vrsti) mi vedno zamaže takoj, ko pride voda skozenj.
#2
Tukaj imaš nekaj različnih filtrov ki preprečijo listju da pride do peščenega filtra.
https://www.ekohit.si/voda-in-vrt/filtri...dezevnice/

Ker imaš za uporabo deževnice verjetno kakšno črpalko, tej črpalki naredi plavajoči odvzem, kakšnih 10cm pod vrhom gladine, ker je tam voda najbolj čista.

Rezervoar boš pa najlepše očistil, ko je leta prazen in lahko fizično greš vanj. Pri tem pazi na dobro prezračevanje.
#3
Verjetno bi lahko veliko rešil že z umirjenim dotokom s cevjo do tal zbiralnika(da se usedline ne mešajo) in površinskim oz. plavajočim odvzemom vode, da črpalka ne črpa tudi usedlin iz tal.

Tla zbiralnika pa najlažje očistiš finih usedlin tako, da jih z vodo vred dobro premešaš, potem pa jih s potopno črpalko izčrpaš - seveda ne s tisto ki jo imaš za vodovod, ampak neko drugo.
#4
OK, hvala za ideje.


Skok na forum:
Zadnje novice

⏱ Akcijska ponudba NLB Osebnih kreditov
22.11.2022 ob 09:16:18
⏱ Akcijska ponudba NLB Osebnih kreditov
Potrebujete denar takoj?Z NLB Osebnim kreditom lahko stranke vseh bank hitro in preprosto pridobite do 35.000 EUR – s fiksno... Beri dalje »
Preizkusite kalkulator za izračun kredita
05.09.2022 ob 12:41:43
Preizkusite kalkulator za izračun kredita
Stanovanjski kredit Sam pojem »kredit« izhaja iz latinske besede Credere in pomeni varovati, zaupati. Pri kreditnem razmerju... Beri dalje »