Nepremičnine > Nakup, prodaja in pravna vprašanja
Nakup stanovanja za oddajo Novo mesto, Maribor ali Celje?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nakup stanovanja za oddajo Novo mesto, Maribor ali Celje?
#1
Imam prihranke, ki mi stojijo na banki. Razmišljam o nakupu stanovanja v vrednosti 80.000€-130.000€. Kot naložbo.

Sem iz Novega mesta, kjer so cene stanovanj zelo visoke, stanovanj za prodajo skoraj da ni, če se pojavi kak oglas zelo hitro zgine. 10 let staro stanovanje, 50m2 stane nekje 130.000€. Tudi parcel za novo gradnjo hiš močno primankuje. Se bo pa v naslednjih 2 letih zgradilo 6 novih blokov.

Po drugi strani gledam cene stanovanj v Mariboru. Dobil bi verjetno podobno stanovanje za nekje tretjino nižjo ceno, za najemnino pa bi dobil podoben znesek (400€ mesečno).

Sedaj sem malo v dilemi. Po eni strani lahko pomankanja stanovanj ceno potisne še bolj gor v NM, pa v lastnem mestu bi imel stanovanje. Po drugi strani pa lahko 6 novih stanovanjskih blokov malo vpliva na ceno.

Kaj vi menite, kje se bolj "splača" kupit?
#2
Na različnih mestih kupuješ garaže pa oddajaš,po moje je najboljša naložba.
#3
Ravno berem, da je v MB planiranih 2000 novih stanovanj med 2021-2024. To bi lahko imelo nekaj vpliva na ceno.
#4
Brežice, če mene vprašaš. Blizu NM, mirno mestece... Dolgoročno gledano, če bodo delal NEK 2, si na konju. Širilo se bo tudi letališče v Cerkljah. Kratkoročno, pa se ti skoraj nikjer ne izplača... Zdle bit boljš prodajalec kot kupec.
#5
zelo kmalu prihaja čas streznitve, visoka inflacija, osnovne življenske potrebščine se močno dražijo, posledično bodo tudi cene nepremičnin padle (zaradi manjšega povpraševanja), sedaj so precej na nerealno visoki stopnji.
Razprši denar v zlato, delnice(nerealno visoke), kakšne dolgoročne varne naložbe, če si hazarder pa nekaj v kripto svet. Baje "pametni" nekaj sredstev konvertirajo v CHF kateri naj bi bil trenutno varen pred inflacijo...
#6
To da bodo cene padle se govori že ne vem koliko časa pa gre vsako leto samo še gor. Ravno zaradi inflacije je nakup stanovanja smiselna odločitev. Nepremičnine so ena najboljših varovalk pred inflacijo. V ZDA so skladi pokupili vsa stanovanja, verjetno ne brze razloga. Ravno zaradi inflacije so šle cene v zadnjih 2 letih tako gor. Poglej koliko denarja printajo v zadnjem času, pa kaže da ne bodo še nehali (Biden to Propose $6 Trillion Budget to Make U.S. More Competitive). 

Ne mislim pa čakat, da mi inflacija pobere privarčevan denar. V zlatu imam že nekaj.
#7
Če ti je vseeno glede razdalje od doma (sitno zaradi ogledov, vzdrževanja, ampak z malo sreče imaš vmes nekaj let mir), potem glej predvsem, da dobiš za svoj denar čim več. Kot opisuješ situacijo, bi morda v NM dal preveč denarja za stanovanje, ki bi ga bilo treba še obnovit, in bi primerno nepremičnino, v katero ne bi bilo treba veliko vlagat, nemara lažje našel v Mariboru.
#8
Malo pozno sem videl objavo pa vseeno pristavim "piskrček".

Sem nepremičninar in v zadnjem letu imamo veliko kupcev iz Osrednje Slovenije, Dolenjske, Gorenjske, ki kupujejo "investicijske nepremičnine" na našem koncu.
Citiram enega od njih: "Za enak denar dobim skoraj dve stanovanji na Štajerskem kot pri nas eno samo, najemnine pa so enake".

In ja ... pomanjkanje ponudbe dviguje ceno, cene so trenutno napihnjene, banke zaračunavajo ležarnino za denar, krediti so praktično zastonj. Posledično bodo cene še en čas rastle. Kako dolgo? Kdaj bo "balonček" počil? 100 in ena neznanka.

A nepremičnine so dolgoročno še vedno daleč najbolj varna naložba.

Vsak pa seveda sprejema svoje odločitve.

A pri nas imamo danes 100 iskalcev na enega ponudnika to je dejstvo.

Želim pa si, da bi imel stekleno kroglo....


Skok na forum:
Zadnje novice

NLB Stanovanjski kredit | Podarimo 100x 3 mesečne obroke
17.09.2021 ob 12:00:26
NLB Stanovanjski kredit | Podarimo 100x 3 mesečne obroke
Tvoja priložnost veselju dati nov naslov Pridite v NLB na posvet k strokovnjaku za kredite ali nas pokličite prek video... Beri dalje »
ENOSTAVNO DO PONUDBE ZA KREDIT. Oddajte povpraševanje več bankam naenkrat.
02.06.2021 ob 13:07:02
ENOSTAVNO DO PONUDBE ZA KREDIT. Oddajte povpraševanje več bankam naenkrat.
V življenju so stvari pogosto nepredvidljive. Velikokrat nas presenetijo dogodki, ki so vezani na večjo, neobičajno porabo finančnih... Beri dalje »