Gradnja in obnova > Energijski viri
Res potrebujem močno klimo?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Res potrebujem močno klimo?
#1
Imamo hišo, dve etaži, vsaka etaža je približno 70m2.
V spodnji etaži je mama kupila klimo 3,5kW in jaz praktično zmrznem, ko pridem notri. Zgornja etaža ima zelo dobro izolirano podstreho.

Po posvetu mi "strokovnjaki" mi svetujejo po izračunih 6+ kW klimo. Ima to res smisel? Če računaš, da nočem imeti zime v stanovanju sredi poletja, ampak neko normalno temperaturo?

Številke iz prakse in teorije mi nekako ne gredo skupaj. Razlika je zelo velika (po kilovatih in po denarnici).
#2
Kot prvo mi ni jasno zakaj bi zmrzoval, tudi čr bi ime 100kw klimo. Saj vendar ohlajajo po termostatu. Jaz imam pasivno hišo, 80m2 vsako nadstropje, v vsakem 2kw klimo in je več kot dovolj, večino časa dela na minimalni moči - pa še to max 2-3 ure na dan v najbolj vročih dneh, potem hlad ostane v hiši. Potrebujemo praktično samo, kadar hišo segrejemo zaradi kuhanja ali pa pozabimo spustiti žaluzije.
#3
Ne skrbi me, da bi zmrzoval. Skrbi me, da ne bo dovolj hladno. Mama v etaži nižje ima pač rada zimo. Samo izpostavil sem, da imaš lahko mrzlo tudi pri šibki klimi.
Ne razumem potem čisto, zakaj vsi izračuni pokažejo čisto preveč moči?
#4
Ker ti strokovnjaki očitno hočejo prodati dražjo klimo.
Ali pa so ugotovili, da dejansko potrbuješ 6kW, na daljavo in brez podatkov mi tega ne moremo vedeti.

Če imaš veliko strešnih okne brez zunanjih rolet, zgoraj tudi kuhaš, se tuširaš, gledaš TV in PC, je morda taka moč potrebna, da boš imel zabetonirano želeno temperaturo.
Če hodiš gor samo spat in so na oknih žaluzije, pa bo že 1kW dovolj. Kvadrati ne povejo skoraj nič, važni so viri toplote, rolete in izolacija.
#5
Sta etaži med seboj ločeni (vrata) ali odprti? Mi imamo 3,5 kW kasetno klimo nad stopniščem v 2. nadstropju (3 strešna okna, 40 cm izolacije na podstrehi) in je več kot dovolj, da shladi celo hišo - mrzel zrak se tudi spušča po stopnišču in lepo pohladi vse skupaj. Po mojem mnenju bo že 3,5 kW več kot dovolj, če je izolacija (kot si omenil) ok. Razmišljaj pa v smeri talne enote, da ne piha direktno, ker je zadeva moteča, razen če imaš kakšno tako lokacijo, kamor lahko piha in se zrak razbije ...

LP, g
#6
Brez dodatnih neposrednih sončnih pribitkov, v večini povsod zadostuje 2 kw hladilne moči.
Pre-močna klima povzroča samo nelagodje bivanja, koristi prav nobene.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#7
+1
In ne glej samo na moč, ampak na min. možno delovanje ventiilatorja, predvsem pa na to, koliko bo notranja enota oddaljena od mesta kjer se dlje časa nahajaš - sedežna, postelja, itd.
Lahko je še tako švoh klima, pa jo boš izklopil, če ti bo pihalo po vratu ali po nogah.
Manj je pri klimi več.
#8
Zanima me, koliko naj bi požrla klima, da ohlaja cca 100m2 na 24 stopinj solidno izolirane mansarde, oken je cca za 6m2, od tega le 2m2 obrnjeno na jug. Zunanjih senčil ni, le notranje žaluzije. Imam 10 let staro on/off klimo in je prižgana nekje 12 ur na dan in praktično ves ta čas¸deluje... Dnevna poraba cca 9kWh. Bi s sodobno inverter klimo in 24 urnim delovanjem pokuril dosti manj? Splača se itak ne menjati to mi je jasno, ker gre vseeno za drobiž, zgolj informativno da vidim če je bil napredek pri klimah, ali je to bolj na papirju.
#9
Pričakovana poraba, pod 5kwh sem prepričan da ne prideš s sodobno klimo. 
Tudi če ima sodobna klima.COP 5 stara pa 2,5 dvomim da bi toliko privarčeval. 
Imam Micko, srednji rang 20m2 slabo izolirane mansarde pa se približa tvoji porabi. Z enim strešnim oknom in dvema nizkima oknoma v senci.

Največ probiotikov dobiš čez zahodna okna, potem vzhod, jug sever.
Čez jug in sever praktično ni pribitkov če le imaš nekaj napusca..
Sonce naj sveti vsak dan!
#10
Prosil bi za mnenje glede klime za 60m2 stanovanja v starejši hiši z visokimi stropi, stene so 50cm+. Sonce direkno ne pripeka skozi okna in tudi polkna se uporabljajo. Klimo bi potreboval za znižanje temperature za max 2-3 stopinje in za gretje v predhodnem obdobju. Sem bral preostale teme, vendar se mi zdi, da je morda 2kw klima premala za moje potrebe. Kaj priporočate?
Hvala za pomoč.
#11
Nekako logika veleva, da če se ne bo "šparalo" in bo klima delala bolj kot ne ves čas potreb in ne zgolj ko je prevroče ali premrzlo, potem ne rabite velikih moči. Ko pa je enkrat prevroče in so potrebe po ohlajanju velike, potem pa nič ne zmore hitro ohladiti in da bo ostalo v prostoru hladno, saj so stene in vse ostalo pregrete in se rabi čas, da se ohladijo na želeno temperaturo. Bo pa še kakšen klima strokovnjak napisal kaj bolj iz svojega pogleda.
#12
Imam 3,5 kw klimo nad stopniščem atrija in mi komot ohlaja obe etaži po 70m².


Skok na forum:
Zadnje novice

NLB Stanovanjski kredit | Podarimo 100x 3 mesečne obroke
17.09.2021 ob 12:00:26
NLB Stanovanjski kredit | Podarimo 100x 3 mesečne obroke
Tvoja priložnost veselju dati nov naslov Pridite v NLB na posvet k strokovnjaku za kredite ali nas pokličite prek video... Beri dalje »
ENOSTAVNO DO PONUDBE ZA KREDIT. Oddajte povpraševanje več bankam naenkrat.
02.06.2021 ob 13:07:02
ENOSTAVNO DO PONUDBE ZA KREDIT. Oddajte povpraševanje več bankam naenkrat.
V življenju so stvari pogosto nepredvidljive. Velikokrat nas presenetijo dogodki, ki so vezani na večjo, neobičajno porabo finančnih... Beri dalje »