Gradnja in obnova > Energijski viri
izbira gretja vode v stanovanju

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
izbira gretja vode v stanovanju
#16
Govora je o sanitarnih toplotnih črpalkah, ki nadomestijo bojler. Sicer jemljejo toploto iz prostora, v katerem se nahajajo, ampak nehaj prihranka vseeno je: izven ogrevalne sezone je toplota v prostoru zastonj, v ogrevalni sezoni pa je daljinsko ogrevanje verjetno še vedno cenejše od elektrike.

Če je na primer toplota iz toplovoda pol cenejša od elektrike in ima sanitarna toplotna črpalka COP 3, potem bo v ogrevalni sezoni ogrevanje sanitarne vode za tretjino cenejše, izven ogrevalne sezone pa za dve tretjini, celoletni prihranek na strošku ogrevanja vode potemtakem cca. 50%.

Druga opcija namesto sanitarne toplotne črpalke bi bila električni bojler in predgretje sanitarne vode preko toplovoda. Torej, hladno vodo, ki gre v bojler, bi pred tem peljali čez toplotni izmenjevalnik v toplotni postaji, kjer bi se predogrela, obtočno črpalko ogrevalne vode pa bi reguliral s senzorjem pretoka na cevi hladne vode. Bi pa bil prihranek pri tej zasnovi nižji kot s sanitarno toplotno črpalko, ker ne bi izkoriščali zastonj poletne toplote prostora.
#17
samo razmišljam, a če bi lahko predogrel vodo za bojler s toplovodom recimo na 35 stopinj, a potem recimo za 10 stopinj dodatnega ogrevanja nebi bil zadosti recimo 3 kw pretočni grelec? Nekaj takega... https://www.amazon.de/-/en/Istantaneo-El...D96RZMKH6V
#18
Bolje bi bil kak 10l podpultni bojler.
#19
Se opravičujem za pozne odgovore vendar zadnje teden uživam na dopustu na morju..

Vglavnem prišel sem do tega, da bi menjal 120L bojler, katerega imava s partnerko vgrajenega s strani izvajalca z bojlerom max. 80L in s tem tudi mislim, da bova nekaj prihranila na elektriki prav tako pa tako velikega bojlera (120) 2 ne potrebujeva. 

Odločam se za naslednja:
https://www.mimovrste.com/grelniki-vode-...-ogb-80-sm

https://www.mimovrste.com/grelniki-vode-...-evo-80-eu

Prosim vas za kakšno mnenje in tudi za informacijo koliko bi me prišla menjava bojlera pri mojstru (vodovodarju)?
#20
Nobenih čudežev ne bo!
Poraba elektrika bojlerja je več ali manj sorazmerna porabi tople vode.
Torej če odmislimo stroške, ki si jih boš nakopal z menjavo, bo poraba elektrike podobna kot jo imaš sedaj.
#21
Ostane le še manj umivanja, manj pranja...menjava ne bo prinesla skoraj nič prihranka. Gorenjeva STČ ni primerna za stanovanja, je preglasna, enako Aristonova. Nekje izven stanovanja je pa odlična zadeva.


Skok na forum:
Zadnje novice

Predstavljamo vse montažne hiše na slovenskem trgu
08.06.2021 ob 07:28:05
Predstavljamo vse montažne hiše na slovenskem trgu
Odločitev za nov dom je ena najpomembnejših v življenju. Zato je potrebno, da izberemo dobro in kakovostno hišo, ki nam bo... Beri dalje »
Potrebujete stanovanjski kredit? Naredite si informativni izračun.
02.06.2021 ob 13:07:02
Potrebujete stanovanjski kredit? Naredite si informativni izračun.
V življenju so stvari pogosto nepredvidljive. Velikokrat nas presenetijo dogodki, ki so vezani na večjo, neobičajno porabo finančnih... Beri dalje »