Pozdrav,
naslov teme je pravi tako da ne odpiram nove. Načeloma bomo iskali izvajalce za pomlad 2023.
Ima mogoče (v teh posebnih časih) kdo kak dober nasvet pri izbiri gradbinca (okolica
Kranja sicer) oz. vsaj pokomentira moje dileme. Tako kot vsi bi rad solidnega izvajalca za gradnjo, ki pa vseeno teh težav s cenami in splošno zasedenostjo gradbincev ne izkorišča da brezsramno "lupi" ljudi. Pa da ne bo pomote, vem da tudi gradbinci niso v idelani situaciji ampak pač nek fer play. In če mi nekdo reče da hiša na ključ pride 1300 nekdo pa 1500, je sicer možno da govorita o povsem različnih hišah, možno pa tudi da se samo drugače cenita. In ta razlika pri 150 m2 znese 30.000, kar pa ni zanemarljiv podatek.
1) je v teh časih pametno imeti ponudbe, kjer je vključeno delo in material (npr. za talno ploščo), ali bi bilo bolje imete ločeno postavko npr. za delo pri talni plošči in ločeno za material (ker kot stranka verjetno lažje nekaj primerjaš, saj se strošek dela ne spremeni vsakih 14 dni - vsaj meni se plača žal ne spreminja tako pogosto

) - no seveda ob predpostavki da gradbinc sploh tako ponudbo naredi.
2) so rabati ki jih gradbinci dobijo pri nakupu zelo različni in bi lahko vplivali na končno ceno storitve ali je o tem meni kot investitorju brezveze razmišljati (v smislu ali iskati nekoga ki bo "manjši" in bo verjetno dražji material al večjega, ki ima mogoče več rabata in ima več stroškov z organizacijo)
3) ali gradbinci v cenah upoštevano tudi morebitne korekcije cen navzdol, če do tega pride - menda tudi do tega pride in menda nekateri to tudi upoštevajo
4) je kdo primerjal če bi dobil izvajalca iz druge regije - ali je to sploh smiselno razmišljati (kar mogoče pridobiš na račun morebitne cene storitev, pa verjetno plačaš na račun vožnje ali namestitve delavcev)
5) ima kdo kako izkušnjo s kreditom in klasično gradnjo (ne na ključ) .. v banki so mi na info sestanku rekli da naj bi kredit "počrpal" v enem letu .. OK, mi je jasno če kupil Marlesko in podpišeš pogodbo, se skreširaš in je zadeva urejena. Medtem ko pri klasični gradnji, kjer lahko že prvi zamuja s časovnico.. to ni tako enostavno.
Evo iz zapisanega je jasno .. še en začetnik

ker pa ste tukaj nekateri z veliko gradbenih izkušenj nekateri pa ste "samo" svoj življenjski projekt uspešno zaključili ali pa bijete takšne in drugačne boje, pa bom vesel vaših komentarjev.
Lp,
Tine