Gradnja in obnova > Klasična gradnja
Sušenje/razvlaževanje novogradnje s klimami?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sušenje/razvlaževanje novogradnje s klimami?
#16
Citat:Ne tudi jaz nimam prezračevanja oz. rekuperacije za kar mi je (že) žal, če bi jo imel verjetno te teme sploh nebi bilo saj bi ves čas zrak krožil! Ideja o odprtih oknih na kip do junija je OK ampak kaj hudiča ko ni normalen maj in so skoz neke nevihte in posledično začne vlaga od znotraj naraščati, prav tako gre za ravno streho kjer ob nekih hudih nalivih ne bi puščal oken na kip saj bi mi verjetno not namočilo. Meni se zdi bolj da je ta vonj od estrihov ko nažigam talno gretje. Danes sem sprevohal vse stene in vonj je nevtralen. Sumim da je to tisti cementni vonj ko se estrih segreje. Verjetno bo to tudi samo po sebi iz-zvenelo ko bodo povsod gor nalepljeni parketi in keramika (neke vrste mehanska zapora). Bomo videli.

Torej tvoj nasvet je da čez poletje klime nažigam na 23 stopinj hlajenje ali razvlaževanje?

Klima na razvlaževanju ne upošteva termostata, lahko da boš imel potem notri 16°. Glede na izkušnje bo povsem zadosti razvlaženo, če  boš lepo nastavil hlajenje na 22-23° in vent. na min.

Okna na kip so mišljena tudi hkrati z ogrevanjem. Če imaš notri zdaj 15°, je jasno visoka vlažnost. Torej praviš da boš ob dežju hermetično zaprt, ker ti bo skozi okna teklo, prezračevanja pa nimaš? Napaka. Vsaj prezračevanje bi si moral omisliti.

Če prav razumem, 1 delujoč ventilator vseeno že imaš? Pusti ga vklopljenega 24/7, nekje na drugi strani bajte zagotovi vsaj manjšo odprtino, da vleče od tam. Hkrati lepo še vedno ogrevaj na vsaj nekih 20°C. Povprečno je zunaj rosišče še vedno pod 10°C, torej če imaš notri 20°, več kot ~50% vlage ne moreš imeti ob rednem zračenju.

Seveda ob pričetku poletne sopare vse zapri in vštekaj klime, kot rečeno.
#17
Kako misliš da si naj zagotovim prezračevanje? V kakšnem smislu? Da nažgem po hiši ventilatorje? Kakšne? Na kak režim delovanja?

In ja, talno sem pojačal na 25 stopinj, je pa že sedaj bilo notri konstantno cca. 19 stopinj
#18
Pa saj sem ti točno napisal, pusti tisti vent. 24/7 vklopljen, na drugi strani bajte pa vsaj malo okno na kip ali pač naj vleče skozi odprt zračnik nape ali bilokaj.

25° ni potrebno, 20° sobne temperature do nekje junija + zračenje bo dalo dovolj učinka za sušenje.
#19
Trenutno ni aktivnega še nobenega ventilatorja. Vse bo. Sicer pa kurjenje laufa dalje, danes zjutraj sem odprl okna na kip in je bila danes zvečer vlaga na 30%. Bom čez noč pustil okna na kip, sicer pa imajo okna večstopenjski kip in bom res pustil vsa okna minimalno na kiper.


Skok na forum:
Zadnje novice

Kako hitro je dovolj hitro za kredit?
18.05.2021 ob 11:38:41
Kako hitro je dovolj hitro za kredit?
Mi pravimo, da nekaj minut. Medtem ko je varčevanje primerno, kadar imamo za dosego ciljev dovolj časa, želimo določene doseči čim... Beri dalje »