Gradnja in obnova > Energijski viri
Toplotna črpalka + kotel na pelete

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Toplotna črpalka + kotel na pelete
#1
Pozdravljeni,


zanima me, koliko vas kaj ima in kako se vam obnese TČ v navezavi s kotlom na pelete?

Zamenjali bomo kotel na kurilno olje in ker predelava na trifazno elektriko ne pride v poštev, bi ob hudem mrazu prevzela peč na pelete.

Kako se pa to izvede s tehničnega vidika? Oz. kdaj TČ preklopi na pelete? Ko ji je premraz? Ko sploh ne zmore več ogreti hiše? Ob neki nastavljeni temperaturi okolice? In kdaj preklopi nazaj?
Je možno, da pride do kakšnih zapletov ali preveč vklopov enega in drugega, kakor nekakšen ping pong, ki ne koristi materialu?

Hvala za pojasnila.
LP Miha
#2
Kakšen pa je to, hud mraz?
Da ti dobi nekoga ali pa malo preberi. Ker vidim, da ti ni jasno popolnoma nič. Niti to, kaj bi rad.
Zakaj pa menjate peč na kurilca za TČ, če imate kotel na pelete?
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: logo2.png]Verjeli ali ne,    400 ni dovolj!!!!
#3
Zdravo, Fery!

Hud mraz je točno takšen, da mi ne vrže pancerke ven, ko bo 8-11kw naprava hotela še vključit par kw grelcev, da spusti 50 stopinj vode v radiatorje pri -15. Pa še pečica na štrom bi zraven pekla piškote in pralni stroj bi pral belo na 90. Vse na 1 fazi.
Upam, da je zdaj bolj jasno.
Ne vem, kje si našel, da imamo že kotel na pelete. Vse, kar imamo je kurilno olje.

Zanima me tehnični vidik in možni problemi pri taki vezavi. Če nič ne veš o tem bodi tiho, pusti drugim, da kaj pametnega odgovorijo in ne smeti foruma. Koliko si pa star?

LP Wink
#4
Ali je kotel za olje zanič?
Če ne dodaj toplotno črpalko, Kotel pa naj ogreva takrat ko toplotna nebo zmogla, oziroma bo varovalka prešvoh.

Drugače pa vgradi kotel na pelete brez toplotne črpalke.
#5
mimut ... vse je odvisno od energijskih potreb tvoje hiše. Če boš napisal več o hiši, lokaciji ogrevalnem sistemu, željah bo boš dobil tudi več uporabnih informacij.
Kakorkoli, če boš imel 1F TČ na potratnem objektu, ti svetujem samo peletni kotel brez TČ.
Če hiša energijsko ni ravno potratna, bo bolj pravilna rešitev, da k obstoječem kotlu na olje pritakneš TČ in namesto, elektro grelnikov uporabi to kar že imaš.
Odvisno od same kvalitete TČ, znajo nekatere bolj, druge manj dobro izkoriščat pomoč oljne peči. Tiste boljše znajo natančno določit koliko energije jim manjka in jo tudi natanko toliko preko mešalnega ventila vzamejo sekundarnemu viru.
Če ste zdaj porabili npr. do 1.500 - 2000L olja, ga bo potem letno šlo cca 200 - 300L za kar se pa nikakor ne izplača investirat še v peletni kotel.
V primeru porabe 2,5 ali več tisoč litrov pa enofazna TČ ni več ekonomsko upravičena investicija.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#6
Ekonomska računica se tudi nekako pokrije, ker poleg kotla na pelete in TČ menjamo tudi okna in so subvencije zaradi treh ukrepov na istem objektu:
Kotel 50%
TČ 30% (namesto 20)
Okna 30% (namesto 20)

Še vedno seveda pride dražje kot ohraniti kotel na olje, ampak tudi peleti so pol cenejši kot olje, podpiram domačo proizvodnjo, manj packa ozračje, baje...pa 15kg jih grem lahko nabavit v sosednjo štacuno.

Tehničnih zadržkov glede na olje torej ni? Vse kar se potrebuje je dodaten tripotni ventil ali še kaj? Recimo za TČ Hitachi ali Mitsubishi. Hiša ima porabo cca. 1800l olja s sanitarno vodo vred.

Hvala!
#7
Kotel 50%
TČ 30% (namesto 20)
Okna 30% (namesto 20)

Še vedno seveda pride dražje kot ohraniti kotel na olje, ampak tudi peleti so pol cenejši kot olje, podpiram domačo proizvodnjo, manj packa ozračje, baje...pa 15kg jih grem lahko nabavit v sosednjo štacuno.

Tehničnih zadržkov glede na olje torej ni? Vse kar se potrebuje je dodaten tripotni ventil ali še kaj? Recimo za TČ Hitachi ali Mitsubishi. Hiša ima porabo cca. 1800l olja s sanitarno vodo vred.

S subvencijo tako , ne bo šlo ! !!!

Samo postavite vsporedno v ogrevanje toplotno , vendar pravo z nekim izkoristtkom, IVT Bosch, Buderus...  compres  9 kw je dovolj.  Toplotna se priklopi na eno fazo, če kdaj prideta še dve  fazi  se lahko uporabita.
Olje vse pustiš. Ko toplotna ne sfoga gret , termostat olja  avtomacko vklopi olje in greje. Toplotna zazna toploto in se ustavi.  Olje boš rabil recimo dec, jan, fe, , par dni , če zategne. Se ne splača za to it na pelete.
Tak sem imel enkrat sam.
#8
@mimut to pa mislim, da si ti malo pobrkljal. A ti bi kar rad 50% subvencije na peletni kotel pa še 30% na tč Smile In eko sklad misliš, da ti bo tole kar dal Smile Škoda, ker se tega sam nisem spomnil in bi potem peletni kotel kar prodal naprej. Mogoče bi pa še kaj zaslužil
#9
Lepe fantazije ima tale avtor o subvencijah in o ekonomiji ogrevanja (vsaj pri trenutni ceni energentov)
Več pa ne bom pisal, ker je že feryju napisal da naj raje bo tiho.
Če ne drug, bo avtorju ekosklad povedal kdo bo tiho.
Sonce naj sveti vsak dan!
#10
Najboljši bivalentni sistem je TČ-elektrika, odpadejo vsi stroški dimnikarja, servisi peči, gorilnikov itd.
Subvencija se deli za tri različne posege (menjava oken, fasada, kurilna naprava, sončni kolektroji ...)
#11
V primeru, da vlagatelj z isto vlogo kandidira za najmanj 3 (tri) ukrepe, navedene v razdelkih od A do J po tem javnem pozivu, ki so bili izvedeni v isti starejši stanovanjski stavbi, je upravičen do višje nepovratne finančne spodbude. Višja nepovratna finančna spodbuda je vsota zneskov, ki so opredeljeni za posamezen ukrep v točki 2. b) javnega poziva, povečanih za 50 %, a ne sme znašati več kot 30 % priznanih stroškov naložbe. Pri izvedbi določenih ukrepov, pri katerih je že osnovna višina nepovratne finančne spodbude določena v višini več kot 30 % priznanih stroškov naložbe, ni mogoče pridobiti višje nepovratne finančne spodbude kot tiste, ki je že določena za izvedbo posamičnega ukrepa v točki 2. b).

@xavi Zakaj bi pa bila subvencija lahko za kurilno napravo IN kolektorje, ne pa za kurilno napravo IN toplotno črpalko?

https://ekosklad.si/uploads/642e3142-e5a...-spr-3.pdf

B- kurilna naprava
D- toplotna črpalka
F- vgradnja oken

Trije različni ukrepi. Kolektorji so pa pod A.
Samo višje subvencije ne moreš dobiti za dve napravi, če menjaš le eno napravo.
Prideš pa pod tri ukrepe in se subvencija zviša za 50% - sem se pozanimal na Ekoskladu imam odgovore na mailu.

Mogoče pa še komu prav pride.
#12
Čisto logično sklepam.
Malo neobičajno bi bilo, da ti dajo subvencijo za dve kurilni napravi.
Kolektorji so mišljeni za ogrevanje sanitarne vode, ne kot podpora ogrevanju. Lahko, da so pri črpalki imeli v mislih sanitarno toplotno črpalko
#13
Toplotna črpalka ni kurilna naprava, ker v njej nič ne kuriš.
Kolektorji SO mišljeni kot podpora ogrevanju - piše v razpisu.
V mislih so imeli ogrevalno toplotno črpalko - piše v razpisu. Sanitarna pa lahko pride zraven kotla za pelete/drva, se šteje pod subvencijo.

Idealno bi mi bilo najti toplotno črpalko za okrog 6000 eur z bojlerjem in montažo, ki bi pokrila cca. 3/4 sezone. Ima kdo kakšen predlog, mogoče celo ponudbo? Lahko na ZS.

Hvala.
#14
Tehnični vidik vezave je pičkin dim. Vsak, ki je naredil par razredov osnovne šole tole nastavi, da dela kakor želi. Po zunanji, po notranji, po temperaturi vode, po porabi štroma...

Za 3 jurje z levo roko sestavim sistem, ki bo delal celo zimo, ne samo tri četrt.

Avtor pa bo zagotovo našel ultra dobro rešitev, niti malo ne dvomim v to. Zastavil je že prav.
Zdaj pa zapiram gobec.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: logo2.png]Verjeli ali ne,    400 ni dovolj!!!!
#15
Zdravo,
mogoče bo to malo iz konteksta vse skupaj. Orca zeus 300 STČ tudi v načinu OFF ne ugasne ventilatorja. Naj bi bila neka fora z držanjem dveh tipk. V navodilih in na netu tega ni nikjer. Bi kdo kaj vedel o tem?
Hvala


Skok na forum:
Zadnje novice