Splošno > Sam svoj mojster
Otroška hiška

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Otroška hiška
#1
Zdravo, sem v fazi načrtovanja otroške bajtice. Zatakne se mi predvsem pri materialih Big Grin nisem glih iz tega foha se pa rad učim novih stvari zato bo vsaka informacija dobrodošla Big Grin kar se tiče "remlnov" sem načeloma priskrbljen z smrekovim lesom, deske pa bi moral kupiti. Tukaj je dilema macesen (mogoce tudi sibirski) ali smreka? 
Mi je pa tudi zanimiva ideja da bi uporabil OSB plate pri katerih mi je top cena in pa velik minus struktura in zunanji izgled. Sej da OSB plate prekitat da bi bile lepo gladke? Oz bi samo barva lepo skrila relief? 
Hvala za vso pomoč Big Grin
#2
Zdravo,

sam sem hiško izdelal iz smrekovega lesa. Če pogledam nazaj, sem vse skupaj kar malo predimenzioniral. Za grušt sem uporabil 10x10 late (brez težav bi lahko dal tudi 8 x8, ali pa še manj), obil sem jo s smrekovim opažem, ograjico naredil iz bauhaus smrekovih ograjnih letvic, tla, lojtrico in plezalno steno pa sem naredil iz 2cm desk. Streho sem pokrilz bitumensko kritino (neko ceneno tegolo).

Če se ti doma valjajo OSB plošče, po moje lahko BP uporabiš tudi te. Akrilna barva bo relief verjetno kar dobro skrila. Sicer pa, tudi če se bo kje malo videlo - koga briga? Otroci bodo ne glede na na vse popolnoma navdušeni! Wink
#3
Če boš osnovno konstrukcijo delal iz smreke, potem daj vse iz smreke, tudi deske, nič ne pridobiš z macesnom, če bo osnova zgnila.

OSB jaz ne bi dajal, ker se bo ščasoma navzel vlage, se bo "napihnil" in tudi večja nevarnost štrlečih ostrih iveri.
#4
Lansko pomlad sem se lotil otroške hiške.  V celoti je izdelana iz smrekovega lesa. Pospravil vse kar je ležalo okoli hiše od preteklih projektov. Konstrukcija letve 4/5 cm, obita z opažem pero in utor 1,6 cm, streha deske 2 cm, krita z bitumensko izolacijo s posipom, tla plohi debeline 5 cm. Hiška je vijačena, razen opaža, ki je pribit s sponkami. Zaenkrat trdno stoji, upam še na nekaj let, kolikor bo aktualna. Pozimi je bil edino problem z zapiranjem vrat in oken, ker so se preveč napeli. Sem moral malo pooblati, tudi drugače je fino, da so špranje malo večje, da je prostor za prstke.

Izvedba je terjala kar veliko časa, težava je bila v tistem času še z dobavo materiala, tako da sem uporabil vse kar je bilo pr roki. K sreči je brat tišlar, tako da sem bil preskrbljen vsaj z orodjem (krožna žaga, vbodna žaga, električni oblič, tračni brusilnik, kompresor, pištola za sponke, brenar,...).

Predlagam, da uporabiš čim več materiala, ki ga imaš, v nasprotnem primeru nevem koliko se splača samogradnja.


Priložene datoteke Predogledne slike
       
#5
Jaz sem dobra 4 leta nazaj naredil tole. Na tej sliki še ni čisto dokončana, manjkajo stopnice in par detajlov.

Okvir iz poceni smrekovih lat iz SAMa (8x5 in 4x5), stene in streha iz opaža, po tleh OSB plošča in čez tapison.

Po 4 letih še nič ne kaže, da bi kaj trohnelo.

[Slika: Nm873A8.jpg]


Skok na forum:
Zadnje novice

Predstavljamo vse montažne hiše na slovenskem trgu
08.06.2021 ob 07:28:05
Predstavljamo vse montažne hiše na slovenskem trgu
Odločitev za nov dom je ena najpomembnejših v življenju. Zato je potrebno, da izberemo dobro in kakovostno hišo, ki nam bo... Beri dalje »
Potrebujete stanovanjski kredit? Naredite si informativni izračun.
02.06.2021 ob 13:07:02
Potrebujete stanovanjski kredit? Naredite si informativni izračun.
V življenju so stvari pogosto nepredvidljive. Velikokrat nas presenetijo dogodki, ki so vezani na večjo, neobičajno porabo finančnih... Beri dalje »