Opremljanje doma > Ostalo
Elektrika v brunarici

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Elektrika v brunarici
#1
Pozdravljeni,

Zanima me, kako ste rešili oz. kakšne so možnosti, da bi si v brunarici ''ustvaril'' elektriko? Do brunarice nimam potegnjenega kabla.. elektrike bi pa potreboval ravno toliko, da bi se mi npr prižgala luč in bistveno, da bi lahko polnil baterije od akumulatorskega orodja..

Razmišljal sem o sončnih kolektorjih, ki so namenjeni za vikendice itd, ampak s tem nimam nobenih izkušenj kako potem to deluje v praksi.. Obstaja še kakšna druga možnost?

Hvala in LP
#2
Agregat
#3
Zadeva dela tako da sončne celice polnijo akumulator ali baterije. Potem pa ti te baterije porabis za druge stvari. Večje baterije več avtonomnosti.
#4
Kako daleč stran pa je elektrika?

Najbolje je, če si potegneš kabel, lahko tudi po zraku, od kakšnega soseda, dodaš odštevalni števec in mu plačaš porabljeno elektriko.

Z sončnimi celicami bo zadeva draga, če boš naredil poceni pa ne bo funkcioniralo tako kot bi rad.
#5
Glede tega, da bi kabel potegnil ni možnosti.. Tudi o agregatu sem razmišljal, ampak toliko spet ne rabim, pa še nabija kar naprej.. Iščem neko elegantno rešitev, da mi požene te osnovne stvari.
Glede male sončne elektrarne sem prebral kar dosti, ampak ne poznam pa nikogar ki to zares ima in mu stvar deluje, ker vem da ni mali strošek, in se ne bi rad brezglavo zapodil v to rešitev. Smile
#6
Fotopaneli so res zelo poceni. Dragi so (kvalitetni) akumulatorji. V mojem primeru imam 2x 220 Ah, panel 140 W, MPPT regulator. Inverter 1kw z 230 vac porabnike, ki ga vklapljam po potrebi, vecino pa direktno na 24v. Does the job zdej ze 5 let bp.
#7
Jaz imam podoben otočni sistem in deluje, pa tudi neka huda znanost ni. Kupiš, in zmontiraš sam oz. ti zmontira nekdo ki se vsaj malo spozna na elektriko. V primerjavi z nekim normalnim agregatom tudi strošek ni zares velik.

Kaj takega za cca. 350€ bi za opisano povsem zadostovalo:
https://www.akumulator.si/izdelek/S2%200...ikend-190w

Ima vse, akumulator, panel, regulator in pretvornik.
Linkam njih ker imam njihove komponente doma in vem da delajo ok in da so za to ceno vredu, seveda pa so tudi drugi ponudniki, Ampsolar, kontiki solar ipd. Lahko tudi sam sestaviš iz komponent, kasneje sistem lahko razširjaš po želji z npr. večjimi akumulatorji in podobnim.
#8
Če greste na akumulator,potem obvezno ciklični,niti pod razno startni,kot ga imajo avtomobili ampak ciklični,kateri so namenjeni neštetim praznenju oz. polnjenju,kot ga imajo jahte,avtodomovi ipd.
#9
paneli za na "gozdno kočo" niso. Jih hitro zmanjka s strehe...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#10
Panele ja, če jih lahko pospraviš na varno, ob prihodu pa spet postaviš. Sicer pa agregat in ciklični akumulator z razsmernikom. Ko je večja poraba, vklopiš agregat, mogoče spotoma še polniš akumulator. Ko je to končano, iz akumulatorja napajaš razsvetljavo in še kaj. Na začetku je vsakdo hitro zadovoljen, potem se potrebe povečujejo...
#11
190W panel stane vsega skupaj 110€. Če je kje visoko na strehi in dobro pritrjen ga ni tako enostavno dobiti dol, pa tudi dimenzije niso več čisto za v vsak avto (1,5m x 1m). Vse to za krajo stvari ki je vredna 110€?

Ja, kraja je možna če imaš smolo in/ali si v kakšen "roparskem okolišu" kjer ti odnesejo vse kar lahko. To pa ve najbolje avtor sam...
#12
Hvala za odgovore in debato.
Glede tega, da bi mi kdo ukradel panele ni skrbi. Torej bi nekje od 190W naprej lahko že normalno funkcioniralo. Super.

Kako je pa potem naprej z napeljavo. Lahko od pretvornika po svoje razpeljem po vtičnicah in porabnikih, ali sem s čim omejen?


Hvala za odgovore.
#13
Načeloma lahko razpelješ naprej normalno, pri čemer moreš seveda upoštevati da je omejena tako moč ki jo lahko potegneš iz vtičnice (glede na moč pretvornika) kot tudi količina energije v akumulatorju.

Imaš dve opciji:
a) Pretvornik (razsmernik) in potem za njim vse 230V napeljavo in vtičnice
b) 12V napeljavo za luči in morda še kak porabnik, za 230V porabnike pa samo pretvornik brez razvoda po štekarjih.

Če računaš na majhen in enostaven sistem bi predlagal da imaš kot piše mucek ločeno 12V napeljavo in gor vezane 12V led luči. Kabli, stikala, vse razen žarnic je enako kot pri navadni napeljavi. Potem niti ne rabiš razvoda za vtičnice, vtičnico že ima pretvornik, polniš pač tam kjer je priklopljen. Tak sistem je bolj šparoven z energijo, ni ti treba imeti prižigati in ugašati pretvornika, ker tudi v prazno porabi kar nekaj energije.

Odločitev je pa na tvoji strani.
#14
Zgoraj omenjeno podjetje lahko tudi osebno izredno pohvalim.
Lani smo podoben a močnejši komplet kupili pri njih in sami montirali na vikendu.
Na vsa vprašanja so odgovorili strokovno in predlagali primerno zadevo.
Zagotovo bom še kupoval pri njih.
LP


Skok na forum:
Zadnje novice