Splošno > Sam svoj mojster
Betoniranje luknje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Betoniranje luknje
#1
Zdravo.
Dva lesena stebra 120*80mm (masiven les), nameravam zabetonirati v zemljo (nameravam narediti drog za dvigovanje telesa). Ker bom prvič betoniral, prosim za kakšen nasvet da ne naredim napake.

Nameraval sem:
- kupil sem suhi beton (https://www.bauhaus.si/suhi-beton-probau-25-kg); 10 vreč
- Imam karjolo in orodje za mešanje
- V mislih sem imel, da skopljem dve luknji (40cm x 40cm x 80 cm globine). Lesena droga sta dolga 3,5m, povezal ju bom z železnim drogom (2m)

Je pesek za pripravo betona nujen? bi bile dve take vreči dovolj? (https://www.bauhaus.si/catalog/product/v...-mm-33-kg/)


Kakšni predlogi ali opozorila?
#2
Peska ne rabiš. Lahko pa zmečeš med zalivanjem v jamo vse kamenje, ki ga najdeš okoli hiše, da gre manj betona. Skoplješ luknjo, zmešaš beton, zaliješ. Če boš imel zelo velike horizontalne sile (moment) bi pa tudi kak kos armature pasal notr Smile Beton je fajn zraven "vibrirati"... poiščeš si železen kol (ali lesen) in med zalivanjem žokaš kolikor se ti da.

Stebra je fajn, da v času betoniranja zgoraj in spodaj z lato povežeš, da imaš pravo razdaljo. In seveda vaservago za vertikale.
#3
Naredi si uslugo in v beton potisni samo kovinske nosilce za stebra. Lahko vzameš že debelostenske kvadratne cevi in jih spodaj zamašiš s kosom kartona, da ostanejo votle in boš lahko stebre postisnil kar se da globoko.
Zakaj: ker bo les zgnil na stiku z betonom (tam kjer bo stalno vlekel malo vlage od tal). Potem boš čez par let kopal ven to betonsko gmoto in preklinjal zraven.
Sicer pa kot je napisal vuego, zmešaš z vodo (zmešaj dobro, da ne nastanejo t.i. agregatna gnezda), vliješ v luknjo kjer imaš nosilec in armaturo (tako majhen strošek da škoda razmišljat) in se potrudiš spravit ven kar se da zraka. Na vrhu s zgladilko (ali pa kosom deske) zagladiš. Če ti je pomembna estetika, zaključi beton ene 5 cm pod višino luknje, da lahko čez nasuješ zemljo ali prodnike ali ...
Pa še to: kakorkoli boš delal, se steber ali konzola ne sme dotikati tal. Pusti vsaj 10 cm odmika, da lahko beton objame tvojo konstrukcijo
#4
Ne betoniraj lesa, ker ti bo segnil. Razen če delaš za manj kot desetletje. Če želiš za dlje, betoniraj železo.
Ne moreš pa nasaditi stebra na podstavek ker bo steber "brez opore" na njega pa bodo delovale tudi bočne sile.
Sonce naj sveti vsak dan!
#5
https://www.youtube.com/watch?v=T-8xYiWh4Bg

zanimivo da večina sveta nima problemov s talno vlago v betonu in lesu..
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#6
Zdravo,
hvala vsem za odgovore Smile
Ker je bilo slabo vreme ta vikend (prehladno za betoniranje), sem prestavil delo za teden ali dva.

Tudi sam sem opazil, tako kot je napisal Firefly, da vsi na YT zabetonirajo droge v zemljo brez pomislekov. Vseeno sem kupil železno stojalo (v obliki Y), na katerega bom postavil steber, da vsaj ne bo na spodnjem delu na tleh in bo oblit tudi spodaj z vsaj 10 cm betona.
Vzel sem tudi pesek, da ga primešam k betonu (da povečam volumen), verjetno bom vrgel v luknjo tudi kakšen kamen... želja je, da s 10 vrežami (25kg) betona zapolnim vsaj dve luknji od treh.
#7
K suhemu betonu ne dodajaj peska, boš ga samo oslabil. V skrajnem primeru nameči noter kamenje. ŽE ime suhi beton ti pove da je pripravjen za betoniranje, Torej samo voda. Jaz bi vzel namesto lesa železne cevi 10x10 in jih zalil v notranjosti z betonom, bo večno držalo.
#8
maš mal premal betona

za 1m3 rabiš 80 vreč_tako piše pri probau, po moje raje kakšno več
za eno luknjo bruto 0,4x0,4x0,8 =0,128 x 2 =0,256
#9
Photo 
Zdravo,
sedaj ko sem končal projekt (prejšnji vikend je končno vreme omogočalo betoniranje), se mi zdi prav, da se še javim z zaključkom Smile

Luknjo za betoniranje sem skopal 40cm x 40 cm in 70cm v globino. Stebra sem postavil na jekleno stojalo (Y oblike), kar mi je olajšalo postavitev v 'vaservago' (tako sem lahko imel že prej pripravljeno za postavitev stebrov). Ko sem dal stebra na stojala, sem ju fiksiral z podpornimi dilami, pri betoniranju pa sem dodajal srednje velike kamne, tako da sem za obe luknji porabil 8 vreč betona.

lp & hvala za nasvete. 


[Slika: 35QKMr7.jpg]

[Slika: MDWVgJ7.jpg]


Skok na forum:
Zadnje novice