Nepremičnine > Nakup, prodaja in pravna vprašanja
Cenilec za neuradno cenitev nepremičnine

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cenilec za neuradno cenitev nepremičnine
#1
Za lastne potrebe (za morebiten začetek prodaje sorodniku) potrebujem približno ocenitev tržne vrednosti nepremičnine na področju Kranja.

Ker gre za neuradno ocenitev oz. bolj seznanitev s približno tržno vrednostjo (da ne kiksnem s prenizko zastavljeno ceno), želim temu primerno tudi cenejšo storitev - ker tudi nisem še prepričan ali bo do prodaje sploh prišlo.

Kakšen nasvet kje lahko najdem takega cenilca? Hvala za pomoč.
#2
GURS?
Morda napačna ocena, ampak za začetek pogovorov bo že.
Pa tudi davek vam bodo hoteli obračunati okoli te vrednosti.
#3
A ni tako, da so cenitve po GURSu običajno nižje od tržne vrednosti?
#4
Tržna vrednost je toliko kolikor nekdo plača. Vprašaj za nasvet lokalnega nepremičniskega posrednika, za koliko se bo pa zadeva res prodala je pa veliko faktorjev. Pogled v to kar se prodaja si lahko tudi sami ustvarite z pregledom oglasov.
#5
Če vsak vzameta svojega cenilca, verjetno ne bosta enaki oceni ... V oglasih so večinoma pobožne želje prodajalcev, realizirane cene so pa na portalu ENT-JV.
#6
Oceno tržne vrednosti vam bodo najbrž naredili pri vsaki nepremičninski agenciji.
Za to verjetno ne bodo vzeli več kot 100 EUR.
Drugače pa se obrniti na cenilce, ti bodo vzeli nekaj več in napravili še bolj podrobno analizo trga. Glede na vaše potrebe bo prva dovolj. Najvernetneje pa bi ocena enega in drugega mogla biti tu nekje par % razlike.
LP
#7
Cenilcu je vseeno, za banko recimo smo potrebovali poluradno cenitev, ker je zastavljena nepremičnina itak daleč presegala vrednost kredita, a vseeno ... strošek je bil 200 evrov. To je ta tvoja neuradna cenitev, a da je zaprisežen cenilec.
Sicer pa, izhodišče: vrednost gradbenih parcel v vaših krajih, višina komunalnega prispevka, cca vrednost gradnje povprečne hiše minus potrebna obnova.
Glede na trenutne razmere na trgu pa bi bilo pametneje, da prodaš popolnemu tujcu, ker so tržne cene astronomske.
#8
Čakal sem kapljico trga, zbiral nekaj denarja za vlaganje, takoj ko pade manj kot 35, bom vlagal nekaj mesecev. Za več informacij ponavadi uporabljam gb WhatsApp delniške skupine.


Skok na forum:
Zadnje novice

Kako hitro je dovolj hitro za kredit?
18.05.2021 ob 11:38:41
Kako hitro je dovolj hitro za kredit?
Mi pravimo, da nekaj minut. Medtem ko je varčevanje primerno, kadar imamo za dosego ciljev dovolj časa, želimo določene doseči čim... Beri dalje »