Nepremičnine > Gradbena dokumentacija
Nenormalen komunalni pripevek MOL?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nenormalen komunalni pripevek MOL?
#1
Danes smo dobili izračun za plačilo komunalnega prispevka v MOL in smo se morali najprej usest na stol za nekaj minut.

Sicer je hiša po kvadraturi ogromna, ampak je pogojena s parcelo, saj je treba graditi v 3 nadstropjih, da pridemo do ceste (parcela v klanec, cesta zgoraj), NTP je po izračunu cca 410m2. Parcele slabih 700m2. 

Izračun komunalnega prispevka za parcelo cca 15k eur, za hišo 80k eur in potem še nek poračun za obdobje od 2009-2021 ki je še dodatnih 30k eur. Skupaj torej 126k eur??? Je to možno? 

Povsod kjer gledam za hiše 150m2 na 500m2 parcelah so bili največji stroški še dve leti nazaj cca 30k eur in to v Piranu in obalnih občinah, za Lj je bil ta podatek iz 2019 15k eur, sedaj pa 500% povečanje?
#2
A to imate neko legalizacijo črne gradnje?
Ne razumem zakaj nek poračun za nazaj.
Cena je res ubijalska.
Sonce naj sveti vsak dan!
#3
Ne. To je načrtovana novogradnja na zazidljivi parceli sredi naselja. Vsa infrakstrutura je postavljena že 10 let. Gradi se v neposredni bližini priključkov na cesto/kanalizacijo/vodo/elektriko. Gre se pa za Srednje Gameljne.
#4
In kaj poračunavajo? Za gamlejne plačat 126 k je kar malce dosti, pojdi na ue pa naj ti razložijo, ker morajo Za vsako storitev povedati koliko in kaj
#5
Komunalni prispevek zaračunava občina, ne UE. Pa saj verjetno na obračunu vse piše, samo razumeti je treba, to ti lahko potem na občini pojasnijo. In če se ne strinjaš, se vedno lahko pritožiš.

L.p., Kloko
#6
Komunalni prispevki so res kar visoki, vendar pa se mi tale zdi katastrofalen. Ne vem, če ti kaj pomaga, ti prilagam linka za določitev komunalnega prispevka za srednje gamelne. Malo preračunaj pa boš videl, kje si.
https://www.uradni-list.si/glasilo-uradn...e-gameljne
https://www.uradni-list.si/glasilo-uradn...e-gameljne
#7
V stanezicah lani poleti je bil prispevek za 160m2 hiso na 600m2 parcele cca 12k.
Ni pa kanalizacije, to bomo se doplacali v prihodnosti.
Vseeno absurden znesek, sigurno je prislo do neke napake!
#8
Očitno je v Gameljnah infrastruktura grajena iz zlata. Če grem sam računati po odloku o opremljanju stavbnih zemljišč za Gameljne (povezava objavljena v tej temi), tudi pridem do dobrih 80k€ za takšno hišo. Toliko bi bila cena leta 2008, ko je bil odlok sprejet, po tem pa se revalorizira glede na indeks cen, kar očitno prinese še 30k€, kot so vam naračunali.

Za "normalno" hišo velikosti 150m2 na parceli 500m2 bi bil komunalni prispevek po tem odloku 37.500€ pred revalorizacijo.
#9
Absolutno gre tukaj za napako, dalec najvec bi bilo realno 30k.
Sploh je pa sumljiv tisti poracun za 10 let Big Grin krneki
#10
Samogradnja,
mater vola, naredi hišo na pilotih in dovoz z zgornje strani. Bo = je ceneje. Smile
Lep pozdrav
#11
A si ti v pravi temi odgovorjal
Sonce naj sveti vsak dan!
#12
Seveda je. Kvadratura jih jebe.
Naj spremenijo gradbeno. Spodaj dva štuka temeljev, uporabni prostori le v najvišjem štuku. Potem pa itak zrihtaš, če je že luknja.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: logo2.png]Verjeli ali ne,    400 ni dovolj!!!!
#13
Nekako ne verjamem, da bi avtor teme na ravni parceli zgradil "navadno" hiško veliko okoli 150m2 in da je samo zaradi naklona parcele ta narasla na 410m2. Saj kvadraturo sob imaš lahko v obeh primerih enako, samo drugače jih razporediš in dodaš še za eno etažo stopnic ter mogoče eno dodatno kopalnico, kar pomeni 10-20m2 dodatne kvadrature, ne pa 250m2. Razen mogoče če vztrajaš da hočeš "pritlično" hišo in gradiš dve kleti samo zato, da "izravnaš" parcelo? Ampak če ti je to tako pomembno, potem raje kupiš ravno parcelo - pa ne zaradi komunalnega prispevka, ampak zaradi stroška izgradnje.

Če pa kupiš klanec pa se pač temu prilagodiš in razporediš stanovanjske prostore po več etažah - na primer v spodnji etaži spalnico za starše in servisne prostore, v srednji etaži otroške sobe, na vrhu dnevne prostore in vhod. Za običajno veliko enodružinsko hišo ne potrebuješ več kot 50m2 po etaži.
#14
torej, te komunalne odločbe so zelo dobro obrazložene. zato lepo odloke v roke in prebrat in primerjat številke. nekaj časa traja, da dojameš kaj vse je tam, ampak drugače ne gre. ali pa poklicat na občino pa da ti razložijo.

ne vem če je še tako, a je za preverit - velikost gradbene parcele. ne vem kakšna je minimalna, a če je manj kot 700 m2, potem je morda po nepotrebnem obračun za 700 m2 parcele. velikost gradbene parcele je tista, od katere se je včasih obračunaval komunalni prispevek. če je torej minimalna velikost 400 m2, potem mora arhitekt na teh 400 m2 spraviti hišo, parkirišče in dovolj zelenih površin, da se izide vse skupaj.

se pa strinjam, da je številka enormna in da je verjetno kje prišlo do napake. ker so ostali stroški bolj kot ne verjetno že vpisani s programom samim, je to lahko kvečjemu pri kvadraturi prostorov oz. parcele. seveda, če drži podatek iz tvoje pošte, da so imeli ostali za slabo polovico takšne kvadrature 10x manjši komunalni prispevek.

poračun je pač poračun, inflacija, tu nimaš kaj. zmanjša se samo z zmanjšanjem osnove, od katere se obračunava. sam sem imel veliko težavo najti te indekse, na katere se sklicujejo. tudi tu mislim, da je stvar v programu samem. močno dvomim, da bi uporabljali kar excelovo preglednico ali še bolje, list papirja in kalkulator.
#15
Zato sem pa jaz šel ven iz MOLa Wink
840m2, tloris bruto 93 m2 ....KP 8k


Skok na forum:
Zadnje novice