Gradnja in obnova > Napeljave
vodovod-talno ogrevanje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
vodovod-talno ogrevanje
#1
Pozdravljeni,
na kratko opišem težavo, če bi mi mogoče znal kdo pomagat s kakšnim nasvetom, informacijo. Imamo TČ in talno ogrevanje.
Zdaj smo 2. kurilno sezono v hiši. V 1. kur.sezoni smo v zgornji etaži opazili, da se v določenih prostorih ne da regulirat temperature (v razdelilni omarici imamo ventile, s katerimi lahko reguliramo temp. za vsak prostor posebej in določeni »ventilčki« niso pravilno delovali). Izvajalec je bil s tem seznanjen, je pa vedno imel nek izgovor, nikoli časa...itd. skratka, prej je bilo kur. sezone konec, preden je prišel, potem, pa je rekel, da zdaj ne more nič, ker se ne ogreva več in, da bomo uredili v začetku naslednje kur.sezone. Ok. Takoj, ko smo začeli ogrevati hišo, sem jih spet klicala. Prišli so 1., malo pogledali, nastavili ventile in šli. In je bilo čez par dni isto. Jih spet kličem, pridejo in potem mi reče, da je kriva voda. In sicer, v teh ventilčkih je res voda in sčasoma je postala rumenkasto rjava – umazana. Rekel je, da je to zato, ker je naša voda zamazana in ta voda potem »zamaže« tudi te ventilčke. Da bi morali  dat neki filter (ne vem točno kakšen), na vodovodni sistem, tam pri uri. Da je to sigurno zaradi tega, ker filtra ni. In da lahko to naredijo, spet po kurilni sezoni, ker morajo izpraznit cel sistem, in je to kar nekaj dela.
Naj omenim še to, da smo že pred časom v zgornji etaži opazili tudi to, da v banji, kjer ne odpiramo vode vsak dan, recimo 1x tedensko, ko odpreš pipo, na začetku priteče taka rjavkasta voda, par sekund, potem pa spet normalna. Ko sem spraševala v firmi, ki nam je dobavila banjo, so rekli, da je to zaradi tega, ker vodovodarji  niso opravili klor šoka… Šef firme, ki je delala vodovod, sicer trdi, da so to naredili, ni pa bil najbolj prepričljiv in mislim, da tudi on ni čisto ziher, če so to naredili. Ali je možno, da je to vse skupaj - problem s talnim ogrevanjem, zaradi tega, ker ni bilo narejenega klor šoka? Ali se lahko to kako preveri, glede na to, da že cca 2 leti od tega, kar so delali vodovodno napeljavo? Ali to nima veze s tem in je res treba namontirat filter in bo potem ok?
Zanima me zato, da vem, ali me ti izvajalci spet hočejo nasrati in malo zaslužiti, ali je dejansko to treba, ali je to samo njihova napaka…?
#2
Voda v talnem ogrevanju je zaprt sistem in nima veze s pitno vodo. Ko je sistem enkrat odzračen in izpran je voda v njem takšna kot pač je pri polnjenju. Sedaj je lahko problem samo v ceveh talnega, kar je malo verjetno in v priklopnih ceveh toplotne.
Vsaka toplotna črpalka ima tudi filter, ki ga je dobro včasih očistiti. Upam, da so mojstri vsaj to storili.
#3
Non stop eno in isto.
Ja, voda v napeljavi se umaže in obarva, nič posebnega.
Ja, lončki delajo ali ne delajo, vprašanje je, ali rabite regulirati ali vas moti feder, ki ne skače tja, kamor bi želeli. Imate še en ventil na povratnem vodu, pa s tem regulirajte.

Če imate umazano vodo v vodovodu, jo pač imate. Ne vem, kaj ima tukaj s tem polagalec cevi? Pri nas tudi priteče po nalivih rjava. Malo jo spustiš ven in je ok.
2 leti po uporabljanju vode se izgovarjate na klor šok? Bi moralo vseeno malo vode steči skozi napeljavo in prepucati cevi.

Kaj je sploh pri vas problem? Ne greje ok?
Ali je kaj drugega? Konec bančne garancije?
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: logo2.png]Verjeli ali ne,    400 ni dovolj!!!!
#4
Kot rečeno.
Talno gretje nima veze s pitno vodo. Razen to da se je na začetku napolnilo z vodo iz omrežja.
Rumenkasto rjava voda je posledica alg ali česa drugega. Naj to povejo TC mojstri.
Lahko pa bi vodo ob polnjenju talnega gretja ustrezno "obdelali".

Kot rečeno.
Talno gretje nima veze s pitno vodo. Razen to da se je na začetku napolnilo z vodo iz omrežja.
Rumenkasto rjava voda je posledica alg ali česa drugega. Naj to povejo TC mojstri.
Lahko pa bi vodo ob polnjenju talnega gretja ustrezno "obdelali".
Sonce naj sveti vsak dan!
#5
Pri nas so se  ti lončki prvo leto malo obarvali, zdaj po petih letih je vse isto kot po tem prvem letu. Je pa res, da je tudi prvo leto na te lončke in tistih 20cm cevi talnega svetila dnevna svetloba, kar verjamem, da je tudi neugodno za nastajanje alg ipd.
#6
No, točnega odgovora na moje vprašanje nisem prejela.... Ja, vem, da voda iz pipe nima veze z vodo iz talnega gretja. In ne moti me obarvana voda.... Moti pa me to, da se ne da s temi "ventilčki" regulirat temperature v posameznih prostorih. In ja, to je zame pomembno, ker želim v otroški sobi in kopalnici bolj toplo, kot recimo v najini spalnici. In ne vem, zakaj je to čudno.
Moje vprašanje je torej, ali je to, da se ne da regulirat, res posledica umazane vode v talnem grejtju? Ali je rešitev tega, da se sistem izprazni in še enkrat spusti noter filtrirano vodo? Ali je tu kakšen drug problem?
#7
Pravzaprav ne razumem kaj pravzaprav želiš.....

Morda imaš nastavljeno prenizko temperaturo TČ in potem ni dovolj za ogrevanje kopalnice na višjo temperaturo.

Tudi pri meni ni voda v ogrevalnem sistemu prozorna, a to nima nobenega vpliva na ogrevanje.

Filter je vsekakor koristen, saj bo obvaroval obtočno črpalko pred poškodbami.

Ker pa ne vidimo kaj dejansko imaš in kako je to vse skupaj povezano, lahko samo ugibamo ......
#8
Ne vem sicer, kaj je tako težko razumeti, ampak ok.
Še enkrat. Želim, da bi lahko regulirala temperaturo v različnih prostorih. Če zvišam temp. na TČ, to pomeni, da bo višja temperatura v vseh prostorih, ne? Tega pa ne želim. Ne moti me voda, ki se je obarvala. Zanima me vzrok, zakaj se s temi ventilčki ne da regulirat temperature  po posameznih prostorih. Saj zato pa so ti ventilčki, ne? Zdaj, če je vam vseeno, da imate po celi hiši isto temperaturo, meni ni. In pred vgradnjo sem izvajalca povprašala, če bo možno nastaviti temperaturo v prostorih in mi je zagotovil, da ja. S temi ventilčki. Ampak sedaj ne delujejo pravilno in me zanima vzrok.
Ali je to res amo zaradi vode, kot trdi izvajalec. Ali je kakšna druga napaka, ki bi jo morali oni odpraviti.
Samo to me zanima.
#9
Še enkrat, ker je tako težko razumeti. Ventilčki so najboljši približek kitajske šare. Nekaj, kar je namenjeno zgolj vizualni uporabnosti.

Talno se nastavlja in kontrolira po dnevih, rezultatov se ne pričakuje v par minutah.
Dvigni temperaturo vstopne vode in na spodnji veji pripri ventile tam, kjer želiš hladneje. Če res zgoraj ventilčki ne delajo. Počakaj dan ali dva in popravi. To je vsa umetnost.

Kako točno to izgleda, "sedaj ne delujejo pravilno"? To je strokovna ugotovitev ali se vam zgolj zdi tako? Ne dela prikaz pretoka ali ne zmanjšajo pretoka?
in to ni zaradi vode, ampak zato, ker je slaba roba.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: logo2.png]Verjeli ali ne,    400 ni dovolj!!!!
#10
"Ventilčki" so namenjeni omejevanju pretoka vode skozi posamezne veje talnega ogrevanja, posledično to vpliva na temperaturo v prostorih, pod katerimi so speljane cevi.
Ampak to ni kot luč, ugasneš in je tema, prižgeš in je svetlo. Če omejiš pretok vode v eni veji, se poveča pretok v drugih vejah. Poleg tega je možno, da posamezne veje ogrevanja niso speljane natančno vsaka v svojem prostoru, ampak je lahko malo tu malo tam. Pa četudi eno vejo popolnoma zapreš, se prostor segreva tudi od drugod, saj je cela hiša zaprta v sklenjen zaprt izolacijski ovoj.
Če torej vrtiš en tak "ventilček", je treba potem skozi malo daljše časovno obdobje spremljati, kako to vpliva na temperaturo in primerno korigirati tega in tudi ostale "ventilčke", da se doseže željen učinek.

Bi rekel, da pri vas verjetno ni nič pokvarjeno, samo jasno vam ni, kako sistem talnega ogrevanja deluje.

L.p., Kloko


Skok na forum:
Zadnje novice

Recite DA najboljši ponudbi NLB Stanovanjskega kredita
23.04.2021 ob 11:54:22
Recite DA najboljši ponudbi NLB Stanovanjskega kredita
Recite DA pravim priložnostim in pridobite individualno NLB ponudbo Ne moremo izkoristiti priložnosti, za katere ne vemo, da... Beri dalje »
Zakaj se odločiti za toplotne črpalke Tiki?
13.04.2021 ob 13:14:07
Zakaj se odločiti za toplotne črpalke Tiki?
Odlikuje jih energetska varčnost, prijaznost do okolja in najsodobnejši dizajn. Kolikokrat ste si ob pomladnem ugašanju... Beri dalje »