Gradnja in obnova > Napeljave
Elektricna napeljava v kuhinji

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Elektricna napeljava v kuhinji
#1
Pozdravljeni, 
Zanima me sledeča stvar:
V sobi, kjer bo sedaj kuhinja imam napeljane 3 faze,(3x2,5m2+nula in zemlja) Vsaka faza ima svojo 16A varovalko. Mišljeno je za priklop kuhalne plošče.
Za vtičnice je speljana 1faza (3x2,5m2) ki ima prav tako svojo 16A varovalko. So pa vse te napeljave samo za kuhinjo in ni nikjer drugih porabnikov. 
Zanima me iz kje naj vlečem žice, ker me skrbi, da ne bi prišlo do preobremenitve, ce prikljicim vse aparate razen kuhalne plosce na eno fazo. 
Aparati pa so sledeči:
Kombinirana kuhalna plošča 2 plin 2 indukcija (prikljicna moc 3700w)
Hladilnik z zmrzovalnikom
Pečica
Napa
Pomivalni stroj.
Razmišljal sem, da bi na fazo za vtičnice priklopil vse vtičnice, ki so/bodo v kuhinji + pomivalni stroj in napo, za pečico in hladilnik pa bi uporabil eno fazo in nulo od trifazne napeljave.
 Tako bi bila kuhalna plosca  na dveh fazah, pečica pa hladilnik pa na tej, ki ostane(če se ne motim so za riklop kuhalne plošče dovolj 2faze). Me pa bega ker bi bili vsi ti aprati (kuhalna plosca, pecica in hladilnik) priključena na isto nulo. 
Lahko prosim kakšen predlog, kako bi se tega lotili drugi Big Grin
#2
To sicer ni strokovno kot bi koralo bit, ampak probajmo.
Eno fazo maš dovolj za kuhalno ( 240Vx16A = 3840w). 1 fazo porabiš za pomivalca, 1 za pečico. Čepraf imaš prav kar se tiče nule. Mogoče raje daš pomivalca na ono vtičnico pa hladilnik na 3.fazo.
Tak nekako bi jaz naredil. Napa ti ne porabi ne vem kaj.

Je pa to tak tak... Sem videl že slabše rešitve, pa vse funkcionira.
#3
Če imaš trifazno napetost, naj te nula ne skrbi. V tem primeru po nuli nikoli ne bo stekel večji tok, kot je maksimalni tok ene faze. Na eno fazo pa lahko priključiš toliko porabnikov, kot ti to dovoljuje dotična varovalka. Recimo, če ne boš istočasno kuhal in pomoval posode, potem sta na isti fazi lahko tako pomivalni stroj, kot kuhalna plošča, ali pečica in pomivani stroj itd. Če boš pomotoma vključil oba porabnika hkrati, bo pač pregorela varovalka oz. odklopil inštalacijski odklopnik.
Jasno, skladno spredpisi brez večjih predelav ne boš mogel narediti. Po predpisih je pač lahko v eni cevi ali v enem kablu samo en tokokrog. Problem bi bil, če bi imel enofazni priključek, potem bi za vsako fazo moral pripeljati svojo nulo.


Skok na forum:
Zadnje novice