Nepremičnine > Nakup, prodaja in pravna vprašanja
cenitev

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
cenitev
#1
Smile 
Pozdravljeni

S partnejem se odločava za stanovanjski kredit (dokončanje obstoječe hiše) katerega bi zavarovali s hipoteko. Ta bi vključevala zazidljivo zemljišče na katerem stojita dva objekta, ki se držita skupaj.
Eden je starejši (kakšnih 200let) vendar je v relativno ok stanju, saj je do nedavnega noter prebivala babica, drugi pa je novejši objekt (iz leta 1990), ki se znotraj nikoli ni popolnoma dokončal, zunaj pa izgleda dokončan.

Gradbenega dovoljenja za starejši 200let star objekt ni, saj je objekt prestar. Gradbeno dovoljenje in dokumentacija za novejši objekt iz leta 1990 pa je. Tega želiva tudi dokončati in v njem živeti. Težava nastane, ker ni grajen točno po teh načrtih, ki so v mapi. Objekt je sicer enakih tlorisnih dimenzij (kvadratur), stoji na pravem mestu z pravimi odmiki od sosednjih parcel in ima enako število etaž kot po gradbenem. Tudi namembnost je ista. Težava nastane, ker so notranji prostori obrnjeni malo drugače, kar pomeni da tudi okna niso na pravih mestih, ter streha je namesto večkapnica, dvokapnica.

Od kolegice sem slišala, da pozna že več primerov, ki jim banka ni odobrila hipoteke zaradi tega, ker objekt ni bil zgrajen TOČNO po gradbenem, saj jo je cenilec ocenil kot nelegalno gradnjo.
Trenutno smo še v pridobivanju ponudb od bank in cenilca še nismo imeli.

A kdo ve kaj o tem? Bi lahko imeli težave?
#2
Če vidva, ne bosta plačevala zadeve, banka tega ne bo mogla prodati.

A uredis gradbeno tako da je prav ali podkupis cenilca da reče da je vse ok. Pomoje vaju oboje stane isto.
#3
me čudi,da banka ne zahteva uporabnega dovoljenja.
#4
Banka bo verjetno odobrila kredit glede na vrednost parcele, problem zaradi neskladne gradnje pa bosta imela pri pridobivanju uporabnega dovoljenja, brez katerega po novem ni elektrike, hišne številke ... Tako da vložita dopolnitev GD ali pa prilagodita odprtine glede na staro gradbeno dovoljenje.


Skok na forum:
Zadnje novice

Pot do svojega stanovanja ali hiše je lažja, kot si mislite
24.02.2021 ob 12:46:27
Pot do svojega stanovanja ali hiše je lažja, kot si mislite
Želja po lastnem domu je zagotovo močna pri vsakem človeku, saj nam ta daje občutek varnosti in prostor, kjer lahko resnično poženemo... Beri dalje »
Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
28.10.2020 ob 10:32:56
Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
Mladinske organizacije v zadnjih letih glasno opozarjajo na perečo in zaskrbljujočo stanovanjsko problematiko mladih. Da bi mladim... Beri dalje »