Gradnja in obnova > Nizkoenergijska in pasivna gradnja
Pasivna hiša in stroški

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pasivna hiša in stroški
#16
Ime je kakršno je. Glavni "pasivni" vir toplote niso prebivalci in električni aparati (čeprav tudi ti nekaj prispevajo in so zato vključeni v izračun), temveč sončna energija. Pasivne hiše tako vseeno potrebujejo aktivno ogrevanje, kadar ni sonca. So pa potrebne ogrevalne moči majhne in takšna hiša načeloma ne potrebuje namenskega razvoda za ogrevanje, a se ga običajno vseeno vgradi "za vsak slučaj".
#17
Dvojno ziher je bolje kot enkrat ziher, a ne? Potem se za vsak slučaj vgradi še sončnica in toplotna črpalka, da je trikrat ziher in tako res ziher ter super ekološko. Big Grin
#18
2 soseda imata 150m2 pasivno lumar, ogrevata s tč na 24 c in porabita ca 200€ na leto za ogrevanje. Po teoriji bi naj porabile 70€, vendar bi bilo potrebno ogrevat na 20c in živet asketsko.
#19
Seveda, če v PHPP namesto 20°C vpišem dejanskih 23.2, kolikor je pri nas ponavadi, se specifične potrebe dvignejo iz 14.7 na 24.9kWh/m2a
Nimam pojma, zakaj so predpisali 20 stopinj za certifikat, ker sem prepričan, da tudi sami ne živijo tako. Sicer pa niti ni važno, izkaže se vseeno, da izolacija še kako doprinese mali porabi in kvaliteti življenja. Investicija na dolgi rok.

Ampak Katjo mislim da ni zanimalo teoretiziranje okoli pasivnih hiš ampak konkretni odgovori o porabi v taki hiši za neko normalno človeško (ne pingvinsko) družino.
#20
Za to bo dovolj dober približek, če rečemo 1€/m2 površine. pa če je pol manj ali 2x toliko ni omembe vredno v denarju, v tem intervalu bo pa.
#21
Jaz lahko dam samo delen odgovor, ker hiša še ni vseljena in ni nobenih notranjih pribitkov (apratov).

Hiša pasivna, 14,7kWh/m2a, 168m2. Lokacija osrednjeslovenska v področju z največ zimske megle...

Trenutno ogrevamo na 18 stopinj, ob sončnem vremenu je seveda precej topleje in ogrevanje ni potrebno, temperatura skoči popoldan hitro za kratek čas tudi do 24 in proti jutru pade nazaj na 20 (zunaj je bilo -7, tudi cez dan samo okrog 0)

Od 1.12. (skoraj 2 meseca) smo za ogrevanje porabili s toplotno črpalko, talno gretje, točno 300kWh elektrike. Ko bomo ogrevali na 22-23 bo seveda več, ampak bodo tudi notranji pribitki zaradi kuhanja, aparatov, kopnja itd... Javim še, ko bomo vseljeni.

Drži pa kot je že nekdo omenil - ob sončnem vremenu ogrevanje ni potrebno niti ponoči, ne glede na zunanje temperature.
#22
Moreš met zanimiv tloris, da ti sončni dobitki dovolj segrejejo vse prostore.
#23
Fantocci: Seveda, če v PHPP namesto 20°C vpišem dejanskih 23.2, kolikor je pri nas ponavadi, se specifične potrebe dvignejo iz 14.7 na 24.9kWh/m2a

+70%, resno? Niso vcasih rekli, da vsaka stopinja prinese/odnese 5-6%?

ps. a komu dela citiranje?
#24
Citiranje ne deluje. Prav tako pa vsaj meni ne označuje pravilno povsem prebranih sklopov tem; ko vse znotraj sklopa prebereš, v osnovnem pregledu pokaže, kot da so nekatere teme v tem sklopu še kar neprebrane. Pač, slabosti novega foruma.
#25
to je zdej se pojavilo...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#26
gt001, tako pokaže phpp. Ako laže on, lažem i ja...

Ma ja, citiranje so uspeli kak mesec-dva nazaj demolirat.
#27
“Moreš met zanimiv tloris, da ti sončni dobitki dovolj segrejejo vse prostore.”

Vsi prostori, razen kopalnice, utilityja in tehničnega prostora so orientirani proti jugu, nekateri pa še dodatno na V in Z. Imamo pa veliko steklenih površin, skoraj 60m2, poletno pregrevanje pa rešeno z nadstreški.
#28
Kopalnico je fajn imeti dovolj toplo, še sploh, ko so zunaj nižje temperature.
#29
Meni PHPP kaže 8,9 pri 20°C in 13,5 pri 23 °C - kar je +52 %.
#30
Ja, pri nizkoenergijskih in pasivnih hišah se nastavitev termostatov procentualno bolj pozna na porabi, je pa teh 50% več porabe pri 24°C v absolutnem znesku še vedno bistveno manj kot 20% pri klasični hiši. Trik je v sončnih in bivalnih toplotnih dobitkih, ki pokrijejo tako velik del toplotnih izgub (ker so te dovolj majhne), da je potem tisti del ki ostane visoko variabilen.

Na primer, če ima hiša na mrzel zimski dan 50kWh izgub, poleg tega pa ima še 30kWh sončnih dobitkov in 10kWh notranjih dobitkov, potrebuješ le 10kWh dodatne toplote za ogrevanje. Če pa povišaš termostat iz 20 na 24°C, ti pri povprečni zunanji temperaturi 0°C toplotne izgube narastejo za 20%, kar potem znese 60kWh dnevnih izgub. Ker so toplotni dobitki še vedno le 40kWh, se je potrebna toplota za ogrevanje podvojila iz 10kWh na 20kWh - ampak teh dodatnih 10kWh toplotna črpalka pridela za par deset centov, skratka drobiž.


Skok na forum:
Zadnje novice

Pot do svojega stanovanja ali hiše je lažja, kot si mislite
24.02.2021 ob 12:46:27
Pot do svojega stanovanja ali hiše je lažja, kot si mislite
Želja po lastnem domu je zagotovo močna pri vsakem človeku, saj nam ta daje občutek varnosti in prostor, kjer lahko resnično poženemo... Beri dalje »
Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
28.10.2020 ob 10:32:56
Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
Mladinske organizacije v zadnjih letih glasno opozarjajo na perečo in zaskrbljujočo stanovanjsko problematiko mladih. Da bi mladim... Beri dalje »