Gradnja in obnova > Energijski viri
Kotel na pelete Easypell 16kW

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kotel na pelete Easypell 16kW
#61
Z zalogovnikom močno omejiš število vžigov, s tem prihraniš na trajnosti vžigalne elektrode, troši se manj elektrike, ciklusi gorenja so daljši, s tem boljši izkoristki.
#62
Jaz sem zalogovnik(500 l)  dodal v sistem  pred tremi leti (radijatorsko ogrevanje).  Imam cca 2 - 5 vžigov na dan odvisno od zunaje temperature in
posledično temperature v prostorih.  Grelna elektroda je v vseh teh letih ista. Kotel" počoham" 1 x mesečno, gorilnik spucam
cca enkrat na teden. Osebno ne bi montiral nobenega kotla na pelete brez zalogovnika. Kot sem napisal pred nekaj posti
moj gorilnik Fer je dokaj truden po 10 - ih letih uporabe in rabi dostojno zamenjavo. Micka(IVT), ki jo moram še montirati je mišljena kot dodaten vir ogrevanja  za prehodna obdobja oziramo do takrat ko je cena elektrike v prednosti pred peleti.
#63
@folagra:

Imaš kurilnico v hiši/kleti, kako je vplivalo na porabo ko si dodal zalogovnik?
#64
Kurilnica je v kleti kjer imamo tudi dodatno kuhinjo in večnamenski prostor. Tisto malo izgube toplote zalogovnika pomaga pri ogrevanju prostorov v kleti  in tudi v nadstropju kjer je nad kurilnico dnevni WC v katerem je radijator vedno zaprt.
V porabo se nisem spuščal in ne vem če je kaj manjša. Sigurno se pa je povečala komoditeta in odzivnost sistema. Kotel je dosti bolj čist. Svečka kar noče pregoret. Nihanje temperature v prostorih in radijatorjih ne obstaja (za to skrbi WDC 20). Vklop gorilnika je pa povezan z dvemi tipali v zalogovniku. Gorilnik se prižge ko voda na vrhu zalogovnika pade na 50 stopinj in se ugasne, ko je zalogovnik spodaj ogret na 78 stopinj. V kotlu imam samo varnostno tipalo, ki izklopi gorilnik pri 80 stopinjah.
#65
folagra:
Kaj si ugotovil glede kotla, bolj kot gledam, vidim da so ti z italijansko zasnovo le predelane etažne peči sama žalost(Toby, Centrometal, Lafat, lazar, red365, Heiztechnik, nordica), tako glede izkoristka kot glede čiščenja. Mislim da bom moral vzeti tega Easypell 16?

Malo še bom zagnjavil na Easypell, ker v Franciji prodajajo 12kW variantno, mogoče ga tukaj v SLO tudi lahko dobim?
#66
Se povsem strinjam s tabo. Poleg tega foruma prebiram tudi dosti italijanskih forumov.. Uporabniki teh kotlov - predelanih kamiskih peči  se predvsem pritožujejo nad dolgimi ciklusi prižiganja in uģašanja, minimalno vsebino vode v kotlih, majhnimi zalogovniki za pelete, zelo pogostim čiščenjem kotlov.....
Kot dostojno zamenjavo za moj kotel vidim predvsem v kotlu kjer v kurilnico grem enkrat na mesec. Navsezadnje kotel, ki ga moram tedensko čistit ga že mam pa če tudi porabi par sto kg pelet več zaradi slabšega izkoristka. Tudi glede modulacije se prav dosti ne sekiram Rabim kotel ki na svoji nominalni moči v najkrajšem času ogreje zalogovnik in potem vse skupaj počiva za nekaj ur. Za mojo hišo mislim da bi bil kotel moči okrog 20kw dovolj . Trenutno si ogledujem kotle windhager biovin.
#67
A si prepričan da rabiš tako močan kotel, rekel si 3-5 vžigov in zalogovnik 500L. V najslabšem primeru 5vžigov x 500L= 2500L. Če računaš da rabiš 1kg pelet za segrevanje 100L vode, je to 25kg na dan, to pa je 5kW/h=1kg pelet na uro. Torej bi teoretično lahko imel 5kW kotel, ki bi tekel 24ur na dan. Sem približno uganil porabo?
#68
Nisem prepričan,  Trenutno ogrevam cca 160 m2 totalno neizolirane stavbe (Goriška) grajene iz polne opeke. Le okna so bila zamenjana pred 10 - imi leti za PVC z dvoslojnim steklom. Letos bo hiša pridobila dodatno masardno nadstropje (100 m2) in
izolacijo  (10 - 12 cm stiroporja). Sklepam da kar bom prihranil z izolacijo bom porabil za ogrevanje dodatnega nadstropja.
Ternutno mi kotel na cca 20 kw deluje povsem zadovoljivo in od tukaj moje sklepanje glede 20 kw.
Trenutno dnevne porabe ne poznam. Vgradil sem si števec obratovalnih ur polža in le-ta je od 21/09/2020 pa do danes
opravil  220 ur presipavanja pelet. Original motor na polžu sem zamenjal za skoraj neslišen motor ki ima cca 05 obrata manj
na minuto.  Po mojih merjenjih trenutni motor presuje cca 17, 2 kg pelet na uro kar pomeni da sem do danes porabil cca 3,8 tone pelet.  Dosti - malo ? ne vem.  

Spodaj na sliki  stanje zalogovnika in vklopi  za soboto.

   
#69
Malo sem preračunal in mislim da povprečno trošiš 6kW, to je tam 25-30kg na dan, tako da bi imel 12kW peč dovolj. Cilj je seveda da ti kotel teče čim več časa, kot pri avtu. Torej 12kW-a peč kuri 3kg/h, zato bi pri tebi obratovala 10ur na dan. Če razumem tvojo sliko prav, ti zalogovnik drži 2-4 ure, potem peč teče 2 uri na 20kW, kar je dolgi tek, najbrž kar slab izkoristek. Z 12kW-no pečjo bi naj potreboval 2h da zagreje zalogovnik, pa še sprotni odjem mogoče 1h, tako da skupaj tek dolg 3h.
Drgač pa ti mora 16kW tole greti z lahkoto?
#70
@murkoslavko: KWB easyfire1 imaš 10kW, podobno kot easypell dovaja pelete od spodaj, dimniški priklop ti ne bo previsok, ne vem pa kako je z samodejnim potresavanjem turbolatorjev v izmenjevalcu in samodejnim čiščenjem kurišča, al je to že osnovna oprema, al je potrebno doplačilo. To dvoje je po moje kar must to have zadeva, dočim brez stiskanja pepela se da preživeti.
Najbolje, da si pridobiš ponudbo, da boš lahko primerjal še po cenovni plati.
Sam imam eno izpred 3 let, kjer je kotel bil 5200+ddv, skupaj z zalogovnikom, vsem ostalim potrebnim materialom in delom pa 9000+ddv.
#71
@bk9105:
Super, kolk vidim je to identična stvar kot se easypell, samo da jo prodajajo  tudi v manjši moči. Te peči nisem videl ker sem pri easyfire2 izgubil voljo ko sem videl ceno, bom vprašal za ceno easyfire1
#72
Koliko se pozna pri porabi oz kje se pozna da peletni kotel primarni in sekundarni zrak, tole bi naj uporabljal tudi TOBY B14?
Citat:[Slika: Scheme-of-boiler-furnace-with-a-ring-for...n_Q640.jpg]


Skok na forum:
Zadnje novice