Gradnja in obnova > Napeljave
Slabo delovanje talnega gretja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Slabo delovanje talnega gretja
#1
Question 
Pozdravljeni,

v novi hiši imamo TČ, ter ogrevanje preko radiatorjev. V kopalnici pa smo se odločili da damo po tleh še talno ogrevanje, ki bo priklopljeno na isti vod kot so radiatorji. 
V kopalnici sem odstranil estrih, podizvajalec pa je napeljal cev ter na koncu priklopil RTL ventil Oventrop (model zgleda enak modelu 1022731), sam pa sem potem nazaj zalil estrih.
Problem pa je v tem, da so tla po večini kopalnice mrzla. Radiatorska napeljava po hiši je dvocevna, drugje z radiatorji nimam problemov.

V priponki je slika napeljave ko je bilo še vse v delu. Po sredini gredo 4 cevi, levi dve izolirani cevi za toplo/hladno vodo in desni dve izolirani cevi za radiatorje na katerega je priklopljeno tudi talno (se vidi kje je priklopljeno).

Glede na to kako bi moralo biti vse priklopljeno (RTL ventil je na koncu talnega), sem z rdečo barvo označil kje topla voda pride v talno, z modro pa kje pride (po tem ko gre čez celotno navitje) do RTL ventila in gre nazaj v "hladni vod" proti TČ. 

Problem pa je v tem, da je toplo samo na področju ki je označen z zeleno - kar pa je čisto končni del navitja. Torej po moji logiki bi ravno tu moralo biti najbolj hladno v primerjavi z ostalim delom kopalnice.

Zdaj je že drugo sezono odkar smo tle, pa lani temu nisem posvečal neke pozornosti, sem si mislil da pač ni "preluftano", a sem letos večkrat neuspešno spuščal vodo/zrak iz talnega (RTL ventil ima tudi ventil za spuščanje zraka).

Zdaj imam 2 teoriji:
1) da je tu tak "upor", da gre voda raje čez vse preostale radiatorje po hiši in da je premajhen pretok vode da bi se lahko segrelo - tu mi potem ni jasno zakaj je le na koncu talnega toplo, ne pa tudi na začetku
2) obrnili so cevi za toplo/hladno vodo in je RTL priklopljen na toplo cev (ravno obratno) - kar se mi zdi precej verjetno glede na simptome.

Kopalnica je že zdavnaj zaključena, RTL ventil je v steni, a sem si tam pustil odprtino za revizijska vrata, tako da lahko še kaj postorim.

S podizvajalci ki so to delali imam slabe izkušnje in jih nočem vpletati v to, zato se obračam na vas, da poskušam najprej locirati problem, preden se lahko lotim iskanje rešitev. Razmišljal sem kaj bi se zgodilo če bi dal ven RTL in tja priklopil cirkulacijsko črpalko? Nekako bi moral potem le še krmiliti temperaturo vode ki gre notri, saj pozimi ta vseeno preseže 40°.


Priložene datoteke Predogledne slike
       
#2
Če so cevi mrzle, pač skozi ni pretoka tolpe vode, ali pa je ta tako majhen, da se voda shladi na kratki poti vstopa v cev. Tam kjer je cev topla voda vstopa noter. Drugače ne more biti. Oba konca talnega gretja sta verjetno priključena na povratni vod radiatorskega ogrevanja in je zaradi tega premajhna razlika pritiska med priključki.
Nigdar je ne tak bilo, ka nekak nej bilo i nigdar nebu ka nekak nebu.
#3
Lahko to rešim s kako pretočno črpalko ki bi jo montiral pred/za rtl ventil? Rad bi se izognil razbijanju tal.
#4
Jaz sem imel podobne simptome, ko sem zamenjal dovod in odvod.
Ali imaš vgrajene termostatske ventile na radiatorjih?
Če jih nimaš to najbrž nikoli ne bo delovalo.
#5
Ta stvar najbrž še dolgo časa ne bo dobro delovala. Prva šlamparija, ki so jo naredili je to da so dali na isto vejo radiatorje in talno, ki nikakor ne gredo skupaj. Da bi nekoliko popravili šlamparijo so talno priklopili na povratno cev radiatorskega ogrevanja, da bi s tem v talno spustili nekoliko majn toplo vodo. Talno pa so priklopili pri dveh različnih radiatorjih vzporedno s povratno cevjo in zaradi tega ni pretoka v talnem, saj je vec talnega veliko daljša kot pa povratna cev radiatorskega ogrevanja. To kako pa so cevi položene po tleh pa je razred zase. Že dolgo časa nisem videl tako grdo položenih cevi.
Rešitev je ločeni veji ena za radiatorje druga pa za talno, vse ostalo je več ali manj šlamparija.
Nigdar je ne tak bilo, ka nekak nej bilo i nigdar nebu ka nekak nebu.
#6
Sicer, kot je že @dragoF ugotovil, gre za šlamparijo. Ker pa v sili tudi hudič muhe žre, bi se mogoče s kašno pretočno črpalko v veji talnega ogrevanja, dalo nekoliko sanirati (naj kar povem, da je to šalabajzerska rešitev).
Ker je koplanica majhna kvadratura, bi se verjetno tla hitro segrela, zrak v radiatorsko ogrevanih prostorih pa tudi ne tako hitro ohladil. Zaradi tega bi črpalko vezal preko kakšnega timerja, kjer bi nastavil čase talnega ogrevanja.
Drugače pa sanacija s prekopavanjem in vzpostavitve svoje veje za talno ogrvanje.
#7
@fizikalec15: da, na vseh radiatorjih so povsod termostatske glave.

@dragoF: vem, to da so bili te mojstri res pravi mojstri imam veliko za povedati, ampak ne sodi v to temo. Lahko le rečem da sem enkrat že moral štemati kopalnico in nekaj popravljati za njimi, zato nebi rad še enkrat...Če se vrnem nazaj k sliki: če se ne motim je tam razvidno da so nekaj priklopili tako na toplo kot tudi na hladno vodo, saj je na obeh ceveh nalepljen črn izolacijski trak.

@mirator: nekaj takega sem mislil...timer ki bi na nekaj minut za kako minuto vklopil črpalko. Pa bi v tem primeru vseeno potreboval RTL ventil, ali ga lahko kar odstranim in imam samo črpalko?

Tako obsežna sanacija, da bi potegnil nov vod do kopalnice ne pride v upoštev, saj smo šele 2 leti tu in ne bi razkopaval vsega. Raje kupim en stenski grelec in do konca kolnem čez to firmo ki je to delala, kar bom pa že tako ali tako.

Še dobro da sem rekel da mi kljub talnemu vgradijo še eno lojtro, saj bi bila drugače kopalnica ledena.
#8
Iz slike in opisa ne razberem kako je povezano talno.
Ali je dovod vzet iz dovoda, vrača pa se v povratek?
Za začetek daj črpalko na max.
Potem pa zapri vse ventile na radiatorjih.
Talno bi moralo biti toplo. Če ni veš kje je problem ( v RTL).

Lahko da boš moral pripreti tudi spodnje ventile na radiatorjih, da se ti bo malce povečal pretok čez talno.
#9
Citat:Iz slike in opisa ne razberem kako je povezano talno.
Ali je dovod vzet iz dovoda, vrača pa se v povratek?


Tega ne morem niti potrditi, niti negirat. Ko so to postavili, še ni bilo TČ, tako da nisem mogel testirati. 
Morda, če grem naprej z razlago...
Ker ogrevam na radiatorje imam sedaj vodo ogreto za radiatorje na okoli 44°.
RTL je ves čas odprt do konca.

Tudi danes sem zaprl 3/4 radiatorjev po hiši za kako uro - uro in pol in nisem opazil kake konkretne razlike v temperaturi tal. Temperatura vode je bila okoli 35-40°, tako da bi v tem času moralo priti do kake spremembe.
V prvem postu in na sliki sem označil kateri del tal je malo topel - čisto zadnji del navitja. Zaradi tega sem posumil, da so zmešali dovod in odvod, če so priklopili RTL na dovod (torej ravno obratno), bi ta morda spustil nekaj tople vode skozi, nato pa zaprl dovod, saj je temperatura >40?
#10
Pa imaš ti to talno dobro odzračeno?
Dobro odzračiti pa pomeni, da natakneš vrtno cev na en konec talnega, na drugi strani pa spuščaš vodo nekam ven ali v kanalizacijo.... In to počneš toliko časa, da zanesljivo ni več nobenega mehurčka zraka v talnem. Včasih je to treba večkrat ponoviti .......
#11
@Homer: Tako žal ne morem prezračiti, saj nimam dostopa do obeh koncev napeljave - dovod je v tleh priklopljen naravnost na radiatorsko cev.

Zračim lahko le tako, da priklopim cev na odvodu, voda pa se mi izteka iz celotnega sistema - istočasno moram zato pri TČ odpreti ventil ki so mi ga dodali, da lahko dodajam vodo iz omrežja.

Tako sem že probal, a ne vem ali je dovolj visok pretok da prežene ves zrak iz cevi.
#12
Saj lahko tudi tako, le vztrajaj in vajo večkrat ponovi.
Jaz sem pred leti, skoraj en teden "skakal" okrog enega radiatorja, ki nikakor ni grel ....
Na koncu sem "zmagal".
Poskusi zapreti vse ostale radiatorje medtem ko to delaš.
Če prav vidim, imaš na oventropu možnost odzračevanja
#13
Da, narobe sem se izrazil. Na RTL ventilu je ventil za odzračevanje in tja priklopim cevko da odzračujem.
Poskusim ta vikend še enkrat zapreti vse radiatorje po hiši, zapreti RTL ventil in poskusiti ponovno prezračiti.
#14
@dragoF, nisi razumel vprašanja. Forumaš ne sprašuje ali so cevi lepo položene ali šlampasto. Res ne rabiš pluvati po nečem, če nima to veze s problemom. Poskušaj biti pozitiven.
#15
Če nadaljujem...v nedeljo sem zaprl RTL ventil in pretočil slabih 10L vode skozi ventil za zračenje, a je zadeva enaka.

Ker mi vse skupaj deluje kot da:
a) so zamenjali dovod in odvod
b) se je kaj zamašilo

Upam da se ni zgodila točka b), zato sem sklenil da pogledam alternative za točko a) in sem zasledil da obstaja set za predelavo tega RTL ventila v ventil ki je občutljiv na sobno temperaturo "Unibox T" varianta. S to rešitvijo bi lahko rešil situacijo v kolikor bi bilo talno narobe priklopljeno.
Obrnil sem se na podjetje Stern d.o.o., pa bomo videli kako naprej.


Skok na forum:
Zadnje novice

Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
28.10.2020 ob 10:32:56
Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
Mladinske organizacije v zadnjih letih glasno opozarjajo na perečo in zaskrbljujočo stanovanjsko problematiko mladih. Da bi mladim... Beri dalje »