Gradnja in obnova > Klasična gradnja
Klasična gradnja ali ytong

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Klasična gradnja ali ytong
#16
Klasična hiša 132m2 P+M, 25m2 okna, 2,5m2 vrata, brez balkonov, frčad, kleti... Torej bi moral jaz imeti izgub največ 1980W na leto, da bi prišel na tvojih 15kWH/m2. Je pa res, da sem na Gorenjskem in je projektna temperatura -16. Pa tudi to, računal sem tudi izgube, ki jih naredim s prezračevanjem (odpiranje oken), saj še kar upam, da ne bo potreben rekuperator, saj ga zaradi prijetne okolice po mojem mnenju ne potrebujem.

Je pa nekdo na forumu že objavil izračun toplotnih izgub, tako da, če ga kdo potrebuje, lahko dam link.
#17
Trojno ziher je bolje kot doppelt ziher. Big Grin
#18
Lepo si lobirajo potrošnjo materiala, ki je nato zapisana v zakonih. Fak, kje živimo. Neka logika mora biti pri izolacijah, ne pa vsake par let skok navzgor. Kje se bodo pa ustavili? Pa globalno segrevanje sem ali pa tja.
#19
Uf...tole spet podraži vse skupaj...
Kje pa so objavljene subvencije, ki prihajajo na ekosklad? Prej je pisalo za obnovo ali novo gradnjo, zdaj pa...
#20
grega09 Neaktiven
Mojster
****
Objave: 405
Teme: 26
Pridružen: Dec 2013
Ocena: 0
#1847 minut nazaj
Lepo si lobirajo potrošnjo materiala, ki je nato zapisana v zakonih. Fak, kje živimo. Neka logika mora biti pri izolacijah, ne pa vsake par let skok navzgor. Kje se bodo pa ustavili? Pa globalno segrevanje sem ali pa tja.
---------------------------------------------------------------------------------------------------

Kjer birokrati pod vplivom raznih lobijev začno pisati zakone, se logika konča. Big Grin Če jim je končni cilj vetrnica in sončnica na vsaki bajti, pasivni standard izolacije in vsi materiali super eko naravni, naj to kot pogoj za gradnjo napišejo že danes, ne pa da vsakih nekaj let zaostrujejo. Aja, žaba se počasi kuha. Big Grin Vse to je seveda predpriprava na masovni dvig cen energentov, ko nas bodo dvakrat olupili, najprej pri (pre)visokih stroških gradnje, potem pa še pri obratovalnih in vzdrževalnih stroških objektov. Če pa pogledaš na spletne strani nekaterih proizvajalcev, pa vidiš, da imajo marsikje v opisu zgradbe ovojev hiš še vedno premalo izolacije, da bi zadostili novemu sNES standardu. Tongue
#21
Ja saj, niso še popravili majstri, bodo mogli Big Grin Ekosklad boš dobil, če boš imel 0,15 ali manj (30 cm fasada, 40 cm streha, 30 cm plosca, če jaz kaj vem, ne garanitram da je to res).

Evo še link za ekosklad: https://www.ekosklad.si/prebivalstvo/pri...subvencija

Če mene vprašaš, je to res absurdno, kaj zahtevajo in mislim da se to niti ne splača, da bom v mojem primeru dobil nazaj 8500 €.... Že tako bo dražje vse skupaj zaradi novih smernic, za ekosklad pa rabiš še več izolacije.
#22
Denar v razne ekološke sklad pa seveda z neba pade. Angel  Blush Saj je sicer vgradnja izolacije vsekakor zelo smiselna, nihče tega ne oporeka. Se pa po mojem dejansko že malo pretirava tako s količino izolacije za skoraj vsako pasjo uto kot še bolj z raznimi obnovljivimi viri in kvazi ekološkimi materiali. Potem pa ob vsem tem še vseeno rabiš tudi rekuperator, ki vse skupaj še dodatno podraži. Koliko sploh pride gradnja <2,5-litrske hiše po sNES standardu BREZ subvencij dražje od gradnje navadne 3,5-litrske NEH, je kdo že računal?
#23
Ta Ekosklad poziv za subvencije novogradenj je zaprt. Zaprli so ga 8.1.2021. Če kaj sledi, ne vem.

Roto32: vsekakor pridi zadevo do dna - nemogoče se mi zdi, da potrebuješ 24 cm XPS pod temeljno ploščo, da zadostiš pogoju 25 kWH/m2. Ostale debeline izolacij, ki jih imaš, so za današnji čas "normalne".
#24
V mojem primeru okoli 4000 €. 2,5 vs 3,5

Bom preveril. V bistvu bi že sam vedel ali res toliko potrebujem ali ne, če bi vedel ali je projektant računal pri izgubah toplote tudi izgube prezračevanja (odpiranje oken). Ga bom vprašal pa se slišimo.
#25
No, če je res samo 4 tisoč, se to še ne zdi tako veliko. Vključuje to tudi strošek centralnega prezračevanja z rekuperacijo?
#26
Ne, brez rekuperacije... potem je pa že kar razlika ?
#27
Zato pa brez rekuperacije nove hise ne mores vec naredit... ko dodas rekuperacijo prides na "normalne" debeline izolacije.
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#28
V Ljubljani je že do sedaj veljalo, da če si se hotel na območju plinskega omrežja ogrevati s toplotno črpalko zrak-voda, je morala hiša imeti računsko porabo za ogrevanje manj kot 25kWh/m2a, tako da imam s tem že nekaj izkušenj.

Za neko kompaktno hišo je to možno dokaj enostavno dosečti s cca. 30 cm izolacije v strehi, 20 cm na fasadi in 10 cm pod temeljno ploščo, seveda če ima stavba prezračevanje z rekuperacijo. Brez tega praktično ne gre, ker so sicer prezračevalne toplotne izgube previsoke in bi moral ostale spraviti praktično na nulo oziroma imeti optimalno orientacijo z vsemi okni na jug za maksimalne sončne dobitke.

Ni pa potrebno vgrajevati neke znanstvene fantastike, običajno je 80% izkoristek rekuperacije povsem dovolj. Ne jemati teh številk kot fiksnih, veliko je odvisno od lokacije, orientacije in oblike hiše, točne številke na koncu pokaže izračun. Vedno je možnih več kombinacij debelin in tipov izolacij, ki dajo željen rezultat. Smiselno je dati več izolacije tam kjer za manj denarja da več učinka, kar običajno ni pod temelji. Če imate po projektu več izolacije pod temelji kot v fasadi, je nekaj narobe.


Je pa problem, da izračun gradbene fizike že par let ni del projektne dokumentacije za gradbeno dovoljenje, ampak projekta za izvedbo. Tako lahko projektant, ki nima izkušenj s projektiranjem varčnih objektov, v DGD naumi nekaj, kar je potem drago za izvesti. Na primer, v DGD predvidi pretanke zunanje stene, ki jih potem zaradi odmikov od sosednjih parcel ni možno odebeliti in je potem energetski primanjkljaj potrebno loviti z drugimi, dražjimi ukrepi.


Skok na forum:
Zadnje novice

Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
28.10.2020 ob 10:32:56
Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
Mladinske organizacije v zadnjih letih glasno opozarjajo na perečo in zaskrbljujočo stanovanjsko problematiko mladih. Da bi mladim... Beri dalje »