Nepremičnine > Gradbena dokumentacija
Uporabno dovoljenje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Uporabno dovoljenje
#1
Živjo,
S partnerko želiva kupiti hišo v 3.p.g.f in jo nato dokončati v lastni režiji. 
Ker bova za nakup vzela kredit ne bi rada jemala kredita se za dokoncanje ampak nekaj sproti(hitri krediti) nekaj pa prihranjeno. Vendar pa sem danes izvedel na banki da je uporabno dovoljenje tudi v tem primeru obvezno tudi ce se financira 3.p.g.f in ne končana hiša. 
V tej situaciji je do uporabnega dovoljenja v roku enega leta težko priti..zanima me kako vam je uspelo oziroma so vam banke podaljsale cas do pridobitve uporabnega dovoljenja ?
#2
Zakaj ne bi ze v startu vzela "dovolj" kredita? Vse ostalo je precej drazje...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#3
Kaj ima banka z uporabnim dovoljenjem? 

Uporabno dovoljenje je obvezno za pridobitev hišne št. (in posledično prijave na lokaciji nove hiše). 
Je pa čudno, da bi bil pogoj za kredit pridobitev UD..?
#4
Po moje gre za nesporazum, pri namenu kredita. V kolikor se kupuje že zgrajena nepremičnina, potem je seveda treba priložiti uporabno dovoljenje s katerim se dokazuje, da ne gre za črno gradnjo. Če pa je objekt še v gradnji, pa je po moje potrebno priložiti gradbeno dovoljenje. Če gradbenega dovoljenja ni, potem pomeni, da se gradi na črno in seveda banka ne bo dala kredita.
#5
Mislim, da je tukaj problem, da mu je banka dala 1 leto časa za črpanje kredita (ko predložiš predračune banki, dobiš denar nakazan) in Samota bolj skrbi, da v 1 letu ne bo zmogel vse narediti oz. porabiti kredita. To je največji problem pri novogradnjah, ko ti banka da rok 1 leto za črpanje kredita, ti bi pa rad sušil hišo leto in pol, saj nočeš imeti težav z vlago.

Da odgovorim na vprašanje. Pojdi na Sparkasse, meni so rekli, da omogočajo črpanje do 2 let.
#6
Ti rabiš kredit z rastočo hipoteko - torej kredit za gradnjo, ko vrednost hiše raste s črpanjem kredita. Tu ne boš rabil uporabnega dovoljenja.
In ja, Sparkasse preverjeno nudi 2 leti moratorija pri kreditu z rastočo hipoteko.
#7
Uporabno doovoljenje se pridobi v 15 dneh od popolne oddane vloge na upravno enoto,je pa trenutno potrebno pripraviti kar zajetno dokumentacijo, poleg tega morata nadzornik, arhitekt dati svojo zjavo, ki je del vloge. GZ-1 je trenutno v obravnavi in se bo tudi ta del za lastnike po vsej verjetnosti spremenil, olajšal.


Skok na forum:
Zadnje novice

Zemeljski plin – za topel dom in nizek račun
05.03.2021 ob 10:20:07
Zemeljski plin – za topel dom in nizek račun
Kako priti do najcenejšega ogrevanja stanovanja ali hiše? To je vprašanje, ki si ga pred začetkom vsake zime... Beri dalje »