Gradnja in obnova > Energijski viri
Toplotna črpalka Viessman 111-S

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Toplotna črpalka Viessman 111-S
#61
Upam, da je bila izvedba polaganja bakra boljša kot pri enem mojem znancu, kjer so po vselitvi zaradi hrupa ponovili vajo.
#62
Eno je, da je nekaj slabo narejeno, eno pa da je dobro pač po enem planu in ko si enkrat na 3/4 poti in se spremilsis, lahko to stane. Pa ni problem v izvedbi prej ampak izmišljevanju kasneje.
#63
Če si kupec premisli nosi svoje posledice...
Drugo je, če je zaveden in primoran menjat plane... radi ''mojstrov'', ki to niso Idea
 Primer zgolj Izi.., vprašanje , če ima primerno TČ, sistem...; če ''majstor'' niti plina ni dofilal, pa bi ga moral... Valjda ne bo priznal ''drugih'' felerjev...
Zato težit in iskat rešitev s pomočjo pravih mojstrov ali uvoznika; sploh , če je majstor pooblaščenec?!

Izi tole resno, ali je zgolj tiskarski škrat ? :
Citat: možno je da je tudi malo premočna naprava za trenutno ogrevanje okrog 150 m2, posebno še ob tej vezavi brez zalogovnika.
in brez izo. objekta... Vprašaj je tudi o primernosti nastavitev, da ni previsoka? Radiatorji in talno ni isto...
Ker sem eden med večjimi porabniki, sem vzlic temu podal svojo porabo  (precej zahtevnejši pogoji), ki je v podobnem minusu taka, kot vaša pri opisanem plusu Idea Tako, da ni vzrok porabe ''premočna'' naprava!? 
 Naša TČ ima dejanskih 18kW (17.2) pri A2/35. Ne kot vaša ''14'' 13.5kW pri +7, pri +2 pa zgolj še 8.5kW?! 
Mogoče (glede na švoh podatke) vpliv talitev na TČ, oz. ogrevanje niti niste še probali?! Tam so že kazale zobe ''premočne'' = prešibke... naprave glede na potrebe!
Čeravno ste v precej boljših zunanjih pogojih (okolje), objekt brez izo. izgublja energijo..., potrebuje primerne kW.
Radiatroji v prostorih  pomagajo talnemu, ali tam. kjer so nameščeni, samostojno ogrevajo prostor(e)? 
Citat:Tudi temperatura v prostorih se spreminja in niha,
Pri ogrevanju 24/7, primerno dim. TČ , ter uravnoteženem sistemu...temp. v prostorih ne niha...! 
 Zalogovnik na inverterjih naj ne bi bil potreben; drugače je, če je objekt zahtevnejši , tam ni odveč... 
Če drži:
Citat:Seveda bo še vse skupaj normalno delovalo, se je pa potrebno zavedati da z razdaljo pri plinski povezavi izkoristek precej pada. če imaš npr. COP 3 pri 5m razdalji, bo ta pri 20m 2,3 do 2,5, če k temu dodamo še hidravlično kretnico preko katere je primarni pretok precej višji od sekundarnega, smo pa samo zaradi montaže izgubili 1/3 izkoristka.
Citat:Tudi plina ob montaži ni dopolnil kljub temu, da je razdalja med enotama 23 m. To je naredil šele po 4 mesecih ko smo imeli hude razprave in sedaj deluje malo boljše. Ni več toliko vklopov in izklopov kot prej in tudi temperaturo drži bolj konstantno. Krivulje imamo v redu nastavljene to poznam. Vitotrol krmili mešalni krog od talnega gretja in v prostoru je sedaj temperatura kar stabilna kot je nastavljena. Je pa še zmeraj precej glasna in moteča.

Temp. po polnjenju ne niha več; manj je on-off-ov, še vedno pa glasna....; kar ne nakazuje na premočno napravo, temveč prej obratno !? Razen, če tudi nastavitve ne štimajo....
 Kar sem imel priliko videt in poslušat inverterje (''klima''), pri nizkih potrebah (kar od 5+ z.t. so...) delujejo večinoma tiho....; na visokih obratih jih precej... za šalo preglasi on-off TČ.
 
Če drži zapis sasppoja, pa mogoč še kak feler... ali neopisane (nejasne) razmere...; bomo kmalu na ''pravilni porabi'' 111 ''14''tke ....; ki je ob zun. nuli po moči skoraj prepolovljena  Idea  Okrog nule se prično tudi (ne)ljubi defrosti, sploh za prešvoh TČ....
Zato ni zanemarljiv zapis Merlina...:
Citat:Med ogrevanjem in avtomobili je povezava popolnoma enako kot pri ogrevalni tehniki.
Tako kot med avtomobili ni napr. 10Kw vedno 10kw. Tako jih tudi pri ogrevalni tehniki ni. ....
Žal je pomembneje imet kvalitetno ogrevalno napravo, kot imeti kvaliteten avto. Ogrevalna naprava za tvoje udobje skrbi vse leto. Avto pa le takrat, ko sediš v njem. In za povrhu vsega, ga lahko menjaš kadar koli. Kar za ogrevanje ne velja.

Tistemu, ki se je obregnil v moj zapis... (je veljalo med ''vrsticami'' tudi vgrajeni deli, delo =cena... ; tudi 10letna zanesljivost naše TČ je presežena..., čeravno so mi najjači foruma nekdaj... napovedovali klavrno prihodnot.... in ni jih več... Exclamation
Za osnovno ogrevanje bi rabil vsaj dve FERY+ krmilje (ki so bile... zgolj naključje..., ne rednih cen...!)
Osebno se tud z Dacio lahko peljem.... z več kW od točke  A do B (če pridem je že druga..., službena vozila...) Se pa udobneje, zanesljiveje, čeravno z manj kW , nižje porabe...z polnoletnikom !
Zatorej , če nosim glavo na ''prodaj'' v službeno novejših vozilih..., bom zmogel tudi v svojem...
Sicer pa nikjer ne piše in ne veš... kje te (ne)sreča čaka... Tudi v najnovejšem in najboljšem, če ravno narediš zgolj par sto km letno... Exclamation
Podobno so ''pametni uni'' k peš grejo ''varno'' v oštarijo...., z nje pa po celi cesti..., nastrada pa lahko.... (kriv in ne kriv...)!?
Bolš , da sem koj ''hin'', kot da me ''zavaruje naj'' avto, ter živim življenje na cevkah, oz. odvisen od tuje pomoči... Tko , da so take primerjave meni še bolj mimo, kot moja s TČ... ! Mamo pa za daljše izlete... od1 do 3k v 14dneh, tud boljš avto na zalogi (oz. dnevnem obratovanju) identičnih Km  Wink
Pa se z ženo ''skor tepeva'' za polnoletnega.... Tongue
#64
"Monter ni montiral zalogovnika, ker ima svojo teorijo montaže brez zalogovnika, sam pa mislim, da je tudi to vzrok za težave. Tudi plina ob montaži ni dopolnil kljub temu, da je razdalja med enotama 23 m. To je naredil šele po 4 mesecih ko smo imeli hude razprave in sedaj deluje malo boljše. Ni več toliko vklopov in izklopov kot prej in tudi temperaturo drži bolj konstantno."

Ne vem kakšno ima on filozofijo. Če se mu to ne zdi smiselno  , bi izbral napravo, ki sovpada z njegovim načinom razmišljanja. Hidravlična povezava po Viessmanovih pravilih,  za 2 ogrevalna kroga ga zahteva. Kako je naprava skonfigurirana, če ga nima pa je vprašanje?  Pravzaprav je več neznank, kot znank  Huh.  Naprava pa niti slučajno ni premočna.

"@csamo001: projektantka je v PZI-ju vse komponente specificirala: cevi talnega, tč, razdelilne,... kakšna je praksa drugje, nebivedel

@sassapo: hiša komplet talno. Po uradnih podatkih/ceniku so:
C06 (A-7/W35) 5,5kW 230V 7.131€
C08 (A-7/W35) 6,7kW 230V 7.272€
C10 (A-7/W35) 10,1kW 400V 9.755€

Če vzamem npr. C08 (le 140€ razlike z C06), prihranim 2.500€ v primerjavi z C10, kar pa ni zanemarljivo, če je dovolj močna kot pravite.
Za talno vem da bo dovolj, smo ogrevali en objekt, talno, z 2kW bojlerjem. Le ogrevanje sanitarne me skrbi in le 220l "bojler".

@Popson31: Vem. Po treh ponudbah za strojne, sem se odločil za preverjenega monterja, kasneje v debati ponudil tudi drugo znamko če hočem, pa smo se skupaj odločili da gremo naprej s tole vismanko.
@Merlin1: Vzhod 3,4m drsna stena, Jug 3,4m in 1,5m fiksni steni 2,4m višine, ostalo klasika

Zdaj sem pa v dilemi... kaj predlagate C08 model, drugo znamko? Želja oz. zahteva je da so mere notr. enote kompaktne kot pri izbrani.

@Izi: upam da rešiš težavo, v vsakem primeru pa zun. enoto po mojem mnenju preložite na svoj temelj/podstavek"

Steklenih površin je veliko. Če želite ta objekt ogrevat povsem brez grelcev, potem D10. Z par urami el. grelnika pa D8. Jaz bi izbral D8, ker razlike v ceni z prihrankom energije ne boste pokrili v življenski dobi naprave.

C oznako so imele naprave prej zdajšnja generacija zunanjih enot ima oznako D.
#65
Se strinjam. Zalogovnik je pri dveh ogrevalnih krogih precej uporabna posoda. Sicer gre tudi brez, lahko pa producira večje ali manjše težave s pretoki in hidravličnimi neskladji.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#66
Citat: za trenutno ogrevanje okrog 150 m2
 Projektant, poleg monterja komot fali...(če nima popolnih podatkov)? Sej 50+- m2 nima veze..., brez ovoja...(čeravno nezahtevnega okolja)?!
Citat: Površina ogrevanja je nekje med 150 in 200 m2
 Sploh, če je že za 150m2 na ''knap''...? 
 Ter jo ulovi ''prijetno'' visoka vlaga ob +-3 zun.t....in se zacikla. Kar zna bit v ex. zim tudi v ''nezahtevnem'' okolju.
S kakimi tem. DV pa ogrevate , tud radiatorje ? Se strinjam glede zalogovnika...

Ne poznam Fery TČ po karakteristikah... Vendar , če ima dejanskih 9kW pri +2 je malenkost močnejša... od Izi-jeve 14tke  (za čisto naključne bralce-nepoznavalce).
Poraba 18kW TČ te dni... https://prnt.sc/wm1gq2 , čeravno vključujoč grelce sem in tja po potrebi... https://prnt.sc/wm1j34
#67
Kar se tiče moje situacije, trenutno razbijamo stene za ele. in vodo, čakamo okna... tako da imam še čas vse dodelati.

Je za vodno povezavo potrebno kaj posebnega?
Hvala za nasvete dosedaj!
#68
Mi smo kopali 1m globoko, zaradi toplotnih izgub, cevi 2x izolirali, noter v kotlovnici enako. Pa čim krajša pot od zunanje do notranje enote.
#69
Za povezavo zunaj, naj bodo vedno Ecoflex Uponor cevi, ali enake drugega proizvajalca. Toplotne izgube so tukaj tako majhne, da sploh nima smisla o njih razpravljati. Z dolžino načeloma nisi omejen, je pa jasno potrebno prilagoditi premer glede na razdaljo.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#70
Pozdravljeni!

Spremljam ves potek poučne debate, vendar večina navaja rabo elektrike- za popolno sliko bi bil zazeljen podatek, koliko koristne  toplote je bilo dobljeno...
Mogoče lahko Bohinc tudi to tabelco prilepi? Hvala?!
#71
za to pa je potrebno imeti nameščen kalorimeter, ki pa ni tok zlo poceni kot drugi števčki. tako da raje teoretiziramo...
#72
Kakšno mašino bi meni priporočali?

Slabih 160 m2 talno - dva ločena kroga s Promatic D20 Seltron regulacijo, zadovoljno ogrevam z WV GT 20 in zalogovnikom 2000 l  (z vgrajenim 140 l bojlerjem in sončnimi kolektorji 7.5 m2)
Hiša dokaj izolirana, pri 22 do 23 St. C, pokurimo 9 do 10 nm3 večinoma mehkih drv, na pragu  kotla merjeno dobim 10.5 do 12 MW toplote na sezono. Od marca kolektorji primaknejo ca. 2.5 MW in pokrijejo vso porabo tople vode.
Čez Par let nameravam preiti na TČ in sicer geosondo. O zračni ne razmišljam, ev. zemeljski kolektorji je tudi izvedljiv.

Vem daue še zgodaj, vendar strokovnjaki tukajle lahko iz rokava priporočila stresejo.

Hvala za umirjene odgovore!


Skok na forum:
Zadnje novice

Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
28.10.2020 ob 10:32:56
Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
Mladinske organizacije v zadnjih letih glasno opozarjajo na perečo in zaskrbljujočo stanovanjsko problematiko mladih. Da bi mladim... Beri dalje »