Gradnja in obnova > Energijski viri
TČ VODA/VODA

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
TČ VODA/VODA
Pozdravljeni.
Ni kaj dosti tem na TČ voda/voda in me zanima katero je dobro izbrati?
Gre se za radiatorsko gretje in okrog 200m2 ogrevanja. 
Ptedvsem me zanima katere firme so najboljše pri teh TČ.
Hvala.
Kaj pa, če bi najprej dal podatek o količini podtalnice (če misliš na to in ne na zemeljski kolektor ali geosondo, katere tudi lahko delujejo kot voda-voda), temperaturi (min-max-kdaj), kemijski sestavi vode...
Osebno poznam človeka- vgradil voda-voda (podtalnica), čez sezono in pol obupal in ima danes zrak- voda.
Prekmurski konec večinoma Dimplex ali Vailant. Jaz osebno sem imel ponudbo za V-V dražjo za samo 700€ov zemlja-voda pa se nisem odločil. Pa imamo ode v izobilju v ogrevalni sezoni.
Ker je hiša starejša in je kar dosti velikih radiatorjev in bolj slabo izolirana TČ zrak/voda ne pride v poštev.... saj mislim, da ne...

Ja, sem opazil, da TČ voda/voda ni zanimiva za celotno Slovenijo, večino teh TČ je v Prekmurju. in večinoma tržijo Vaillant; ena firma pa Dimplex.... ni drugih TČ voda/voda ali?

Kako je pa z primerjavo TČ voda/voda in TČ zemlja/voda z geo sondo?
Zanima me za Prekmurski konec... imamo podtalnico na 1,5m ali pa še manj.
Kaj je boljša izbira in zakaj?
Kar nekaj V-V poznam povečini vse so starejše hiše z radijatorji, delajo dobro.
Namesto geosonde daj raje zemeljski kolektor, mislim da je ceneje, vsaj jaz nisem premišljeval o geosondi.
Katrei kraj pa si?
Ne glede na to da imaš podtalnico ni rečeno da je voda čista.
Mene bi dimplex voda - voda 10kw prišel mislim da nekje 700-800€ več kot zemlja-voda pa se nisem odločil.
Če je hiša energijsko bolj potratne sorte ji je sistem voda voda pisan na kožo. Ti pa svetujem, da ustreznost podtalne vode preveriš. Morda bo že dovolj točna lokacija. Zemlja voda je trajnostno sigurno boljša rešitev, je pa malo investitorjev s primerno veliko parcelo, pa tudi teren sam teren je včasih neprimeren, prod, skale...
izbira same TČ je zadnja stvar, najprej vrtine, ustreznost vode in dovod in odvod v tehnični prostor. Ko so zemeljska dela končana, naj črpalka deluje v by pasu vsaj 14 dni, da se vrtina čim bolj sčisti. V tem času pa izbira same TČ in ustrezne opreme.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
Vsekakor je treba preverit izdatnost vrtine, ker to na 1,5 metra je lahko zelo problematično. Pri kakem sosedu bi moral to prej preverit, pa tudi temp., pa še kakšno vsebnost železa, ki se lahko pojavlja na tej globini. Drugo je, če boš vrtal globje.
Mogoče bi bilo na tej globini smiselno razmišljat o energetskih košarah, ki zavzamejo bistveno manj prostora kot zemeljski kolektorji
Drugače pa za te sisteme imaš zelo ugodne črpalke od Gorenja (terra gor, aqua gor).
Katere so bile nekoč... Vsem se kolca za njimi
To sem videl, da gorenje nima sploh več neke ponudbe tč na strani. A so ukinili oddelek?
Kitajci zaprli proizvodnjo TČ. Baje so delali izgubo?
sassapo ,a ni bila gorenjeva terragor kopirana od dimplexa
meni jue človek ki montira dimplexa in ima gorenjevo rekel da sta dokaj identinčna samo da je gorenje kar glasnejša
Res je tako. Gorenjeva ima (imela) še boljše krmilje kot Dimplex, so pa preveč šparali pri bakrenih povezavah v (pre-togo vpetje) notranjosti, se čisto po nepotrebnem prenašajo neželene vibracije.
Se pa da rešit, je lahko celo tišja od Dimplexa. Zakaj že niso v tovarni tega naredili??
V serijski proizvodnji bi to morda za 30€ dvignilo proizvodne stroške, če greš to naknadno delati te stane pa vsaj 300€
In kaj je alternativa, mislim v cenovnem smislu. Hot jet?
Poznam še znanca ki ima 16kw vissmann s katero ogreva komplet hišo poraba tople vode je večja ker ima predelavo krompirja in segreva tudi halo.
Dela brez težav.
Prednost Gorenja je bila to, da ni potrebovala dodatnega izmenjevalca zaradi nečistoč v podzemni vodi, ter da je imela zelo ugodno ceno.

Skok na forum:

Zadnje novice

NLB Stanovanjski krediti z jamstvom države
26.05.2023 ob 13:26:45
NLB Stanovanjski krediti z jamstvom države
Mladi do 38 let lahko ob prvem reševanju stanovanjskega vprašanja pridobite stanovanjski kredit po pogojih Zakona o... Beri dalje »
Kako izbrati pravo kombinacijo senčil?
19.05.2023 ob 08:49:06
Kako izbrati pravo kombinacijo senčil?
S kombiniranjem notranjih in zunanjih senčil lahko ustvarimo prijetno in udobno vzdušje v svojem domu. Tudi ob poletni vročini.... Beri dalje »
Odkrijte prednosti bivanja v mansardi
17.05.2023 ob 12:20:44
Odkrijte prednosti bivanja v mansardi
Tondach rešitve za šarmanten dom Ko izbiramo nepremičnino, je zdravo in kakovostno stanovanje, v današnjem času... Beri dalje »