Gradnja in obnova > Klasična gradnja
Nakup in prenova 200 let stare hiše

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nakup in prenova 200 let stare hiše
#16
sej to je tisto, ki nam da mislit, če je parcela že(in nimamo še s tem stroška) in so stari zidovi zdravi ter stojijo,pridemo z obnovo na končno rekapitulacijo enaki novogradnji (seveda z veliko svojega vložka v delo).
malenkost je novogradnja dražja zaradi komunalnega in vse papirologije, predvsem časovno lahko papirji potekajo kako leto in več...

v kolikor se odločimo za rušenje starega objekta pol smo "out of battery limits", sicer prišparamo na komunalnem, je pa stroškovno ekvivalent rušenje teh skal, nekatere tudi po 300kg in več...+vsa dokumentacija itd.
s tega vidika se nagibam, da raje ne rušit, se bolj splača novo parcelo in od začetka z novogradnjo.

Če zaključimo, z rušenjem objekta je kar nekaj dražje kot z obnovo starega objekta oziroma novagradnja na čisti parceli, ruševine naj ostanejo za ščetkarje in kulturnike.
#17
Meni se pri obnovah starih hiš zdi še najbolj problematično, ker se želi naredit sodoben objekt, kot da bi bila novogradnja. Ultra zatesnjena okna, vrata, debela stiropor izolacija itd...in potem vlaga buta vsepovsod itd...
Kaj pa, če hišo porihtaš v "starem" slogu? Brez izolacije, izoliraš recimo samo streho(če je bivalna mansarda, da poleti ne kuri sonce), neka povprečna okna, v mansardi pustiš kakšno okno vedno na kip... v notranjosti pa ne svinjaš s knaufim, ne loviš točnih kotov, ampak slediš objektu, klasičen rajh, itd... Poskrbi se za ustrezno drenažo okrog objekta...

Sicer je to glede izolacije bolj izvedljivo za primorsko...
#18
GDomen, vse kar si naštel se v osnovi na kamnitih objektih ne dela. še posebej ne izolacija stiropor...

kar praviš pa glede obnove brez uporabe izolacije, v kamniti hiši brez izolacije je enako kot da si zunaj v šotoru. 


v kolikor ne izoliraš kamnitih zidov je brez veze vlagat tudi v nevem kakšna okna, kot pravim toplota gre skozi zid kot da ga ni.
izolacija obvezno na zunanji strani kamnitega zidu, pogojno na južni strani lahko na notranji strani.

Vidnega kamna čez vso fasado pa naj se na zunanji strani ne bi puščalo zaradi vremenskih pogojev. to se mi zdi da je zadnja leta nek moderni dizajn, ki se zdi vsem zelo fajn,  ki pa na dolgi rok ne pelje...
#19
Načeloma se ne dela, ampak v praski se pa ravno tega ogromno naredi. Zunaj obleče v lepo fasado, vtakne superduper plastična okna, znotraj še vse izravna s knaufom. Hiša zgleda kot nova, v roku dveh let pa je vse gnilo. 

Saj je lahko brez izolacije. Bo pa seveda strošek energenta toliko večji in glavna stvar je, da se začne kurit do časa, preden zidovi popolnoma premrznejo. Če to zamudiš, potem hiše celo zimo ne ogreješ več. Recimo na primorskem, kjer pozimi ne pade po 0°C za več kot nekaj ur, res ni takšna panika.
#20
se strinjam s tabo Gdomen, videl sem tudi jaz že kar nekaj takih podvigov, celo so šli v to, da naredijo iz stiroporja obliko erte ter na ta način prikažejo na videz od daleč izgled ert, kr zaletelo se mi je.

se pa s takim načinom kot sem opazil ukvarjajo večinoma mojstrovalci EX yuge, kateri so do sedaj zlagali opeke, kamen je za njih malo večja opeka Smile

drži vodu dok majstori ne odu Tongue


Skok na forum:
Zadnje novice

Pot do svojega stanovanja ali hiše je lažja, kot si mislite
24.02.2021 ob 12:46:27
Pot do svojega stanovanja ali hiše je lažja, kot si mislite
Želja po lastnem domu je zagotovo močna pri vsakem človeku, saj nam ta daje občutek varnosti in prostor, kjer lahko resnično poženemo... Beri dalje »
Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
28.10.2020 ob 10:32:56
Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
Mladinske organizacije v zadnjih letih glasno opozarjajo na perečo in zaskrbljujočo stanovanjsko problematiko mladih. Da bi mladim... Beri dalje »