Gradnja in obnova > Tlaki, izolacija in ostrešja
Kondenzacija na podstrešju

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kondenzacija na podstrešju
#16
teop,
imaš slikomv slemenu? Običajno se je izdelalo vetrano sleme. Smo veliko pisali in komentirali.
Dostop svežege zraka čim nižje , izpih čim višje. Ja , morda celo v slemenu.
Imam na hiši podono težavo z krovci/načrtom. Ko se omeni je " kapric ".?? Res, da popizdiš.
Lep pozdrav
#17
Na enem mestu je takšna špica
[Slika: IMG_20210111_095917-scaled.jpg]

Na drugi strani tako:
[Slika: IMG_20210111_100206-scaled.jpg]

Danes, ko je zunaj minus 1,5 in malo snega na strehi, je na severni strani čisto vsak spoj folije moker. Imam celo občutek, da prihaja vlaga iz zgornje strani - več ne vem. Spoj folije izgleda vlažen, spodaj je nekaj kaplic.

Vse ventilaroje imam sedaj izpeljane iz postrešja, folije (še) nisem rezal, čakam na mojstra krovca, ki je zadevo pred 6-timi leti sestavil. Ga pa je težko dobiti.
#18
teop ,
tile tvoji fleki vlage na sekundarni kritini ( zadnja slika ), mi izgledajo kot da imaš "nekaj" na sami foliji; posledično omočenje folije.
Ali imaš zračni sloj pravilno izdelan??
Lep pozdrav
#19
A jaz prav vidim, da je zgornji sloj folije položen pod spodnji sloj folije?
Sonce naj sveti vsak dan!
#20
Mislim, da je folija polagana pravilno, zgornja plast čez spodnjo - tako samo izgleda zaradi sloja lepila, ki ni čisto na vrhu spodnje folije.

Kaj je zračni sloj? Če je to zračni most pod kritino, je verjetno narejen dobro, čeprav je kondenza, ki pride iz kritine na zgornjo plast folije veliko - vleki se večkrat pojavljajo.
Morda na teh flekih nato lažje pride do kondenzacije s spodnje strani folije.
#21
Se moram popraviti, je bil mojster dokaj odziven in je spodnji rob severne (najhujše) strehe saniral, kot misli, da je prav - dodatno izoliral s purpeno in volno (vidno tudi na sliki).

Rezanja folije na vrhu ni omenjal, jaz še nisem vprašal.

Ko sem danes zjutraj šel pogledat na podstrešje (zunanja temperature 0, na podstrešju +2, zračna vlaga 81%) sem opazil veliko temnih madežev vlage na foliji - kapljic trenutno še ni. Madeži so prisotni na vseh treh straneh strene (sever, jug, vzhod).
Pri žloti je v bistvu skoraj celotna folija od vlage temne barve.

[Slika: IMG_20210114_094005-scaled.jpg]

[Slika: IMG_20210114_093818-scaled.jpg]

[Slika: IMG_20210114_094147-scaled.jpg]Opazil sem tudi, da lepilo folijo na mnogih mestih (tudi spodaj na severni strani, kjer je pri stiku folije ravno najhuje in tudi na vrhu strehe) ne drži skupaj, verjetno lahko tako tudi prehaja kaj zraka, ne vem.
 
Je to v redu?
#22
Glede na podatke si ravno nekje na meji točke rosišča, 81% vlaga zgoraj je krepko previsoka (v bivalnih delih toliko visoke vlage nimaš). Kakšen je zaključek zračnega kanala pod kritino (zgoraj, kako je dejansko narejen izpust tega zraka)? Meni deluje, kot da dejansko ta zračni kanal ne učinkuje in seveda krepko previsoka vlaga.
#23
Kot sem že pisal, v stanovanju imamo zelo nizko zračno vlažnost, vendar mislim, da je parna zapora nad mavčnim stropom narejena v redu. Sem v kopalnici puščal vročo vodo in s parnim čistilcem ustvaril zračno vlažnost 81%. Na merilci na podstrešju, ki je bil nad kopalnico, ni bilo zaznati dvig vlažnosti, dvig temperature je bil minimalen (morda bolj odvisen od sonca, ki je obsijalo sreho v istem časovnem obdobju).
Tako mi ni jasno, kako je lahko takšna vlažnost na podsrešju (tudi do 85%). Oziroma imam občutek, da ne uhaja iz podstrežja skozi foljoi navzven.

40 cm pod vrhom kjer folija ni dobro zlepljena in lahko dam roko noter sem opazil, da pločevina ni čisto nič vlažna, čeprav je zunaj minus.Zračni most nad folijo je narejen iz 5 cm višine na špirovce in potem lata pravokotno, kamor je pritrjena pločevina.

Tako izgleda vrh strehe.
[Slika: IMG_20210115_103248-scaled.jpg]

Opazil sem še, da se močenje folije od znotraj začne z majhnimi pikicami. Nad temi pikicami so late od pločevine (vmes je še seveda 5 cm za most). Nato se površina širi. Najvišji fleki so kakšen meter od vrha strehe navzdol.

[Slika: IMG_20210115_095759-scaled.jpg]


To je še fotografija Creaton folije.
[Slika: IMG_20210117_112335-scaled.jpg]

Sem pozabil napisat, da sem dvigoval volno in zadevo preverjal za vlago, če bi prepuščala parna zapora, vendar je vse suho. Suhi knauf nosilci pod volno, popolnoma suha volna. Suha je tudi spodnja stran pohodne "potke" iz smrekovih desk, ki jo imam kakšnih 20 cm nad volno (narejena iz dveh desk 20 cm vmes 1-2 cm razmaka).


Skok na forum:
Zadnje novice

Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
28.10.2020 ob 10:32:56
Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
Mladinske organizacije v zadnjih letih glasno opozarjajo na perečo in zaskrbljujočo stanovanjsko problematiko mladih. Da bi mladim... Beri dalje »