Gradnja in obnova > Napeljave
Menjava termostata

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Menjava termostata
#1
Pozdravljeni, 

želeli bi menjati termostat za centralno ogrevanje (toplotna črpalka s kotlom). Doslej smo imeli Seltron T1, ki je bil napeljan tako: 


http://shrani.si/f/3r/wI/3rtnPU6w/1/screenshot3.png 

Kupili smo Emos brezžični wi-fi termostat P5623. V navodilih je zapisano tako: 

http://shrani.si/f/3f/bE/2NV9SWFb/1/screenshot4.png

Kam mora torej katera iz med že obstoječih žic iz starega termostata, biti povezana v novem?

V naprej hvala za odgovore!
#2
V kolikor je obstoječi termostat res krmili elektro pogon mešalnega ventila in črpalko, tega novi ne bo mogel, ker nima funkcije NC-NO, se pravi, da izmenično krmili odpiranje in zapiranje mešalnega ventila, končna stikala pa upravljajo črpalko. To lahko naredi recimo brezžični termostat verjetno tudi tega proizvajalca vendar kakšen drug model.
#3
(4.12.2020 ob 21:06)markII Napisal: V kolikor je obstoječi termostat res krmili elektro pogon mešalnega ventila in črpalko, tega novi ne bo mogel, ker nima funkcije NC-NO, se pravi, da izmenično krmili odpiranje in zapiranje mešalnega ventila, končna stikala pa upravljajo črpalko. To lahko naredi recimo brezžični termostat verjetno tudi tega proizvajalca vendar kakšen drug model.

Hvala za odgovor. Obstaja možnost, da sem prilepil napačne slike, ker o zadevi enostavno nimam pojma in je moč sklepati na podlagi imen oziroma modelov termostatov ali je zadeva kompatibilna ali ne?
#4
Tale termostat Emos tega ne zmore upravljat na zgoraj opisan način krmiljenja, verjetno kakšen drug model to lahko naredi. Preveriti bi moral direktno preko njihove tehnične podpore. Podoben produkt Saswell SAS908XWHB-7-RF ima tak način regulacije, da bi to šlo.
#5
Seltron sobni termostat T1 https://www.instal.si/web_prospekti/1928..._(ST1).pdf lahko krmili
obtočno črpalko (slika 28a), motorni pogon (slika 28b), gorilnik
(slika 28c) ali ventilator (slika 28d).
Sobni termostat Emos P5623 ima samo funkcijo ON/OF.
Če imaš vezavo slika 28a v navodilih je to funkcija ON/OF, v tem primeru lahko priključiš sobni termostat EMOS, če pa imaš še funkcijo motorni pogon slika 28b v navodilih pa ne bo šlo.
#6
(4.12.2020 ob 23:23)emmett2 Napisal: Hvala za odgovor. Obstaja možnost, da sem prilepil napačne slike, ker o zadevi enostavno nimam pojma in je moč sklepati na podlagi imen oziroma modelov termostatov ali je zadeva kompatibilna ali ne?

Če niti ne veš, ali ti obstoječi termostat T1 krmili motorni pogon MP15, ali zgolj obtočno črpalko, potem odpri T1 in poglej, ali so zvezane dve ali tri žice. Če pa se bojiš to narediti, pa naroči 'majstra' da pride zamenjati zadevo. 
Drugače pa tudi, če ima nov termostat samo en izhod (NO), se da vmes zvezati rele z NO in NC kontakti in bi zadeva ravno tako delala. 

V kolikor pa imaš motorni pogon MP15, se da prevezati, tudi, če ima termostat zgolj en izhod. Poglej 33. stran z električno vezavo na: https://www.instal.si/web_prospekti/651_...IC_AVC.pdf
#7
Pozdrav,

Si bom sposodil tole temo, da be smetim preveč.

lepo bi prosil za pomoč pri menjavi termostata pri električni peči. Stvar je sledeča, kupil sem nov termostat, ki bi ga rad zamenjal z obstoječim. Težava je v tem, da ima obstoječi termostat napajanje na baterije, nov pa mora biti priklopljen direkt na elektriko.

V glavnem, na novem termostatu so oznake NO, NC, COM, N in F (jasno mi je, da v morem na F priklopit fazo na N pa nulo). V navodilih piše, da moram "zapolnit" samo luknje NO, COM, N in F (NC je očitno odveč). Problem je v tem, da ko sem odklopil stari termostat, imam samo tri žice (rumeno-zeleno, modro in rjavo). Mi zna kdo pojasnit kako pravilno priklopit, da bi zadeva delovala? Nekaj sem že gledal, da bi moral med COM in F narediti mostiček.. Kako pa naj zrihtam ostale žice in luknje, da bo štimalo?
#8
Novi termostat priklopiš, kot ti piše v navodilih. Fazni vodnik na F in mostiček na COM, vodnik proti peči na ON in nulo na N.
Na razpolago imaš ravno toliko vodnikov, kot jih potrebuješ - tri. Ker je bil stari termostat na baterije, ni potreboval nule, zato imajo obstoječi vodniki verjetno takšne fumkcije: rjava - faza, modra(običajno je modra barva rezervirana za nulo, ki je pa tu ne potrebuješ) - odvod na peč in rumeno/zelena - zaščitni vodnik. Bi pa moral to pred priključitvijo preveriti.
Vse tri žićke bi moral preveriti. V katerem vodniku je faza, enostavno preveriš s "faznpriferjem", Za ostala dva pa bi potreboval univerzalni inšttrument s katerm bi pomeri napetosti in v breznapetostnem stanju (izklopljen inštalacijski odklopnik) upornosti.
Brez prevezav pa verjetno ne bo šlo. Modro žico bi moral prevezati na nulo, rumeno/zeleno pa na peč (kamor je sedaj priključena modra. Dobro bi bilo rumeni/zeleno žico na nek način označiti, da bi tudi kasneje vedel da je to nula.
Ker očitno nisi vešč električnih napeljav ti toplo priporočam, da si najdeš kakšnega električarja za pomoč.
#9
Hvala za odgovor, je prišel električar in je priklopil točno tako kot si tukaj napisal. Problem je bil, da smo očitno dobili pokvarjen izdelek, ki sem ga medtem že vrnil. Zdaj sem se odločil, da grem bolj na easy varianto in sem nabavil samo novejšega seltrona z napajanjem na baterijo, tako kot stari.

To bom verjetno znal sam urediti. V glavnem na starem seltronu sta priklopljeni samo dve žici. Rjava (v tej je elektrika) in modra. Na rumeni je nula, ki pa jo v tem primeru zdaj ne potrebujem.

To je shema starega termostata:
[Slika: img20201223223135.jpg]

To pa novega:

[Slika: screenshot2020-12-23-22-.jpg]

Torej modro žico na novem priklopim na COM? Kam točno pa rjavo?
#10
Rjava, v kateri je faza na CO. Preden priklopiš modro, s faznpriferjem pomeri, na kateri kontakt dobiš fazo. NO pomeni odprti kontakt, NC pa zaprti. Če termostat nastaviš na nižjo temperaturo, kot je temperatura prostora in dobiš fazo na kontakt NC. Potem termostat nastaviš na višjo temperaturu, kot jo ima prostor, mora termostat preklopiti in fazo dobiš na NO. V tem primeru modro žico vežeš na NC. Tako bo termostat pri doseženi željeni temperaturi prostora, izklopil.

Pardon, popravek. Glede na navodilaje ravno obratno, kot sem opisal. Modro žico priključiš v NO oz. št. 1.
#11
Hvala za pomoč, bom zrihtal tako Smile


Skok na forum:
Zadnje novice

Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
28.10.2020 ob 10:32:56
Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
Mladinske organizacije v zadnjih letih glasno opozarjajo na perečo in zaskrbljujočo stanovanjsko problematiko mladih. Da bi mladim... Beri dalje »