Gradnja in obnova > Energijski viri
Kako prezimiti prazno hišo?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kako prezimiti prazno hišo?
#31
(2.12.2020 ob 12:08)sassapo Napisal:
(2.12.2020 ob 03:20)csamo001 Napisal:
(1.12.2020 ob 23:02)sassapo Napisal: Če klima ni vrhunska in Nordic izvedbe, bo v podhlajeni hiši samo zamrznila. Sploh pa na timer ne bo naredila nič.
Enkrat tedensko zakurite peč na polno. Mislim, da hiša ni tako slabo izolirana, da bi se v enem tednu ohladila do ledišča.  Če so rolete, le te do konca dol, ne gor kot je nekdo napisal. Preko steklenih površin je daleč največ toplotnih izgub.

Izgub je ob dvignjenih roletah čez noč res več, ampak ni bistvene razlike. Pomerjeno pred leti.

Bodo sončni pribitki veliko več naredili, kot pa spuščene rolete manj izgubile. Če se jih pa lahko spusti čez noč inzjutraj dvigne, pa še toliko bolje.

Csamo, nikakor ne drži. Smo pred leti delali primerjave, pa tudi merili z IR kamero.
Nekaj + dobitkov 24/h, res dobi hiša na J strani, V, S in tudi zahod  v Decembru in prvi polovici Januarja pa je kljub vsakodnevnem soncu v negativi. Šele konec Januarja in v začetku Februarju bi rekel, da je ob vsakodnevnem soncu skozi stekla približno toliko dobitkov kot izgub. Da je pa pozimi cel teden sončen moraš pa zopet imeti srečo. In jasno hišo na idealni lokaciji.
Seveda se moramo razumeti, da razlike niso ranga 10°C, ampak kakšni 2°C bi se pa, po mojem mišljenju v celem tednu lahko poznalo.

Kot so zgoraj omenli je veliko odvisno od oken. Sam sem to meril na takrat relativno novih trislojnih oknih. Zdi se logično, da bo pri slabši izolativnosti stavbnega pohištva razlika večja kot pri npr. vrhunski troslojni zasteklitvi.
#32
To drži, drži pa tudi, da so toplotne izgube preko najboljšega okna še vedno vsaj 15x večje kot iz 30 cm modularnega cegla izoliranega s 15 cm izolacijske fasade.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#33
Tole pa ne vem cw drzi, da okno za faktor 15 vec izgub kot stena. A ni da imajo troslojna stekla okrog 0,5 do 0,6 W/m2K za modularca in 15cm izolacije pa je okrog 0,2. Se pravi to je potem trikrat vec gre skozi okno kot skozi steni. Pa recimo malo vec, komplet okno s okvirjem ima potem malo vec izgub, kot samo steklo.
#34
Ah, ah... če bi bilo tako bi vsi imeli steklene hiše. Faktor prevodnosti pri oknu je menda res tam 0,5WK/m2 na stopinjo pri takem izoliranem zidu pa vsaj mislim, da okoli 0,030, ali še manj.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#35
(3.12.2020 ob 14:48)sassapo Napisal: Ah, ah... če bi bilo tako bi vsi imeli steklene hiše.  Faktor prevodnosti pri oknu je menda res tam 0,5WK/m2 na stopinjo pri takem izoliranem zidu pa vsaj mislim, da okoli 0,030, ali še manj.

To si pa malo falil. Okno ima nekje skupaj z okvirjem 1W/m2K
30modularc + 15EPS (to imam jaz) pa ima nekje 0,23W/m2K.

"Samo" dobre 4x večja prevodnost na m2.
#36
Hm... zdaj sem pa res neumen postal.
Ko vzameš v roke termo kamero vidiš, kar si do sedaj mislil da veš.
Da me kdo prepriča, da ima steklena stena debeline 4 cm samo 4x več izgub kot iz 30 cm cegla oblečenega v 15cm stiropor. Ja, bi verjel, če bi uspeli v tej stekleni steni ustvariti vakum. Do takrat, se pač ne bom pustil prepričat Wink
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#37
Evo ti ga na, mal sem se zmotil, ni 0,23 ampak 0,21. Za okno bo pa Fery povedal, ali 1W/m2K drži...

[Slika: VIi0Myf.png]
#38
Saj ne rečem. Lahko piše, ampak v praksi pa tole ne gre skozi. Poglej temperature preko termo kamere, pa ti bo hitro jasno, da tole ne pije vode.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#39
Ne vem, sam ce bi bile tako velike izgube cez steklo, potem bi pri nam v kopalnici na stresnem oknu 2 slojnem ki ima se mi zdi 1,1W/m2K, sneg takoj stopil, tako pa imamo se kr temo noter, ker ne zdrkne dol. Pa so samo dve sajbe, pod sajbo cirka 23 stopinj na zgornji sajbi pa sneg.
#40
Sneg je precej dober izolacijski material. Za spremembo agregatnega stanja pa tudi rabiš precej energije.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#41
(3.12.2020 ob 16:10)sassapo Napisal: Hm... zdaj sem pa res neumen postal.
Ko vzameš v roke termo kamero vidiš, kar si do sedaj mislil da veš.
Da me kdo prepriča, da ima steklena stena debeline 4 cm samo 4x več izgub kot iz 30 cm cegla oblečenega v 15cm stiropor.  Ja, bi verjel, če bi uspeli v tej stekleni steni ustvariti vakum. Do takrat, se pač ne bom pustil prepričat Wink

Ne gre za debelino stekla pač pa količino zraka oziroma plina v steklenih medprostorih. Saj je konec koncev podobno pri opeki: izolator je zrak v medprostorih votle opeke. Ima polna opeka kar nekaj slabše izolativne lastnosti kot modularc.

Danes standardna trislojna zasteklitev z argonom ima toplotno prevodnost 0,6, kar recimo ustreza pomanjkljivo izolirani zunanji steni. Pasivna hiša ima recimo zunanjo steno maks 0,15. Okvirji oken imajo izolativnost nekje okoli 1, zato neka običajna izvedba okvirja ponavadi poslabša celokupno bilanco okna.

Še pred sanacijo bajte je kolega enkrat prišel naokoli s termokamero. Najbolj šibka točka rolete - tista izvedba, kjer imaš roletno škatlo notri. Oni del nad oknom je dobesedno žarel. Nismo pa po sanaciji naredili pregleda s termokamero.

Aja, kar se zrakotesnosti steklenih medprostorov tiče. Če plin "uide", kar ima za posledico poslabšanje izolativnih lastnosti, se to običajno odrazi tako, da se ob temperaturnih spremembah zunanjega zraka naredi madež od kondenza oziroma pare, podobno kot takrat, ko se zrači in se naredi "dimna zavesa" na zunanjem steklu.
#42
Seveda, ker vdre v medprostor zrak, v zraku je pa voda.
Kakorkoli nazadnje sem lansko zimo kolegu slikal hišo še brez fasade, termo blok dry fiks sistem zidanja, je bilo že pred fasado hiše velika temperaturna razlika med stekli in zidom, sicer sem pozabil koliko, vem pa da sigurno več kot 2°C. Bom letos poslikal ko je je dal še 20 cm bunde.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#43
Troslojna zasteklitev z argonom 0,6?
#44
Uf, to še sam nima pojma. So pa okna in vrata stala kot mene pol hiše. ALU - LES imajo certifikat za pasivni standard.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#45
Ja pol je sigurno troslojna, vsaj z argonom, morda še čim bolj "žlahtnim" in boljšo izolativnostjo. V osnovi je sicer izolativnost odvisna od širine medstekelnega prostora, vrste plina, distančnika, pa še česa. To lahko sicer Fery spajtla iz rokava.

Nič, poročaj, če boste merili, me res zanimajo rezultati.


Skok na forum:
Zadnje novice

Sodobni arhitekturni trendi: letne kuhinje
05.07.2024 ob 13:49:24
Sodobni arhitekturni trendi: letne kuhinje
Letne kuhinje so postale nepogrešljiv del sodobne arhitekture in oblikovanja domov, saj urejena in dobro načrtovana zunanjost... Beri dalje »
Sodobni arhitekturni trendi: odprti prostori
05.07.2024 ob 09:49:30
Sodobni arhitekturni trendi: odprti prostori
Si sploh še lahko predstavljate, da bi bila kuhinja od jedilnice ločena z vrati, ta pa s še enimi od dnevne sobe? Ali pa... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »