Gradnja in obnova > Klasična gradnja
Vrtanje zunanje stene v bloku

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vrtanje zunanje stene v bloku
#1
A ve kdo kako je z vrtanjem zunanjih sten v stanovanjskih blokih in večstanovanjskih hišah z namenom vgradenj prezračevanj in nap? Gre se za luknjo premera max 180mm. Katera zakonodaja to ureja? Gradbeni zakon?
#2
Vprašaj upravnika če že želiš imeti uradno.
Sonce naj sveti vsak dan!
#3
Uradno ne smes, skupni deli stavbe, nosilna konstrukcija. Neuradno ... Wink
#4
To je poseg v nosilno konstrukcijo. Uradno potrebuješ soglasje solastnikov najmanj 75% ali 100% - če obstaja kakšen tak predpis ali sporazum med lastniki.

Neuradno pa kišto pira in malo salame in sira za tistega enega lokalnega šerifa ali branjevko,, ki je po defoltu v vsakem bloku in se bo prišel/la pritožit in vohljat kaj počneš.
Glede na erozijo spoštovanja zakonodaje in divji zahod, ki trenutno vlada v temu, kar smo včasih bili kot država, bi bilo to morda celo dovolj.
#5
Uredba o razvrščanju objektov v prilogi 2 opredeljuje, kakšni posegi se lahko izvajajo kot vzdrževalna dela in kot taki ne potrebujejo gradbenega dovoljenja. V točki 6 dovoljuje manjše posege na konstrukciji objekta, kar vključuje manjše inštalacijske preboje. Kaj je to "manjši preboj" je podrobneje definirano v tehnični smernici TSG-V-006:2018 - razvrščanje objektov, ki med drugim omejuje velikost inštalacijskih prebojev na 100 mm. Preboj premera 180mm je torej prevelik, da bi ga lahko v nosilni steni uradno izvedli kot vzdrževalno delo, brez gradbenega dovoljenja.

Je pa seveda odvisno od tega, ali je fasadna stena nosilna. Če ni, preboj lahko izvedete.

Uredba: http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=URED7671
Tehnična smernica: https://www.gov.si/assets/ministrstva/MO...6_2018.pdf
#6
Hvala za informacije. Zunanje stene so pa mislim da vedno nosilne ali ne?
#7
(30.11.2020 ob 22:38)bomber111 Napisal: Hvala za informacije. Zunanje stene so pa mislim da vedno nosilne ali ne?

Običajno so, ni pa nujno. Odvisno je od tipa konstrukcije. V primeru armiranobetonskih okvirjev z zidanimi polnili ta polnila ne opravljajo nosilne funkcije. Vendar pa takšne konstrukcije na pogled ni enostavno ločiti od povezanih zidov z armiranobetonskimi vezmi, kjer zidan del opravlja nosilno funkcijo. Če je celotna stena armiranobetonska, pa itak ni dileme, je nosilna. Tip konstrukcije bi moral biti razviden iz gradbene dokumentacije za objekt.
#8
Če prav razumem tehnično smernico naj ne bi vrtal pol metra od plošče navzdol in navzgor in ne manj kot 1m od okna?

Če bi želel v stanovanje v bloku montirati 2 lokalna rekuperatorja za katera se vrta izvrtina 180mm bi potem potreboval en kup papirovja? 
Če kaj ne bo vredu z dovoljenji oziroma kdo prijavi odgovarja lastnik al izvajalec npr. s.p., podjetje...?


Skok na forum:
Zadnje novice

Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
28.10.2020 ob 10:32:56
Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
Mladinske organizacije v zadnjih letih glasno opozarjajo na perečo in zaskrbljujočo stanovanjsko problematiko mladih. Da bi mladim... Beri dalje »