Gradnja in obnova > Montažni sistemi in les
Skeletna gradnja fotostrip

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Skeletna gradnja fotostrip
#46
Dobra ideja. Hvala!
#47
Prestavljanje stvari... Kdor zida, že ve kako je s tem. Veliko prestavljanja, pospravljanja in pometanja. Danes sva iz počitnic privlekla hladilnik in kaminsko peč. Seveda se je operacija konkretno zavlekla, ker so nepričakovano prišle še ploščice. V hišo zvlekla še 400kg lima, vogalnike, emulzijo in vso keramiko. Počasi kapljajo stvari iz podstrešja nazaj dol. Ene stvari so se čudežno našle, spet druge izgubile. Malo se je že mudilo z estrihi, malo sem pa tudi sam takšen, da stvari nimam najbolj popredalčkane. 

Keramika... Imam srečo, da nobeden od naju ni nagnjen h kompliciranju. Izbrala v desetih minutah. Ene za po tleh in druge za po steni. Za vse prostore seveda enake, pa v barvi umazanije, da se ne vidi vsaka smet. Za hec preverila še ceno po drugih trgovinah. Mečkator jih ima v akciji. 8 evrov ceneje kot v taprvi trgovini. Prodajalec namigne, da imajo ob četrtkih 10 posto popusta. Ok, pridemo v četrtek...

Glede materiala je najboljše vprašat majstra. Približna, genau, od oka metoda. 4 do 5 kg lima po kvadratu. Pri ploščicah  vzamemo 10 posto več, kot smo izračunali, da jih rabimo. Pri izračunih se prav tako ne odšteva stran oken...

Ostali del dneva sem se ubadal z pečjo ( počasa bi jo bilo fajn priklopit).  Čakam še na eno rozeto.


Priložene datoteke Predogledne slike
       
#48
(20.11.2020 ob 10:16)Fantocci2 Napisal: Sedaj, ko še lahko: pripravi si priključke za dva konvektorja (elektrika, odtok kondenza, po dve izolirani cevi za hladno vodo). Cevi pripelješ to točke, kjer bo notranja enota. Konvektorja boš priključil na TČ, pa ne boš rabil še ene škatle zunaj gledat.

V principu se strinjam s tem, v praksi pa se zakomplicira. Dodaten hladilni krog + konvektorj(i) ne pride bistveno ceneje od samostojne klime, sploh če rabiš še zalogovnik, ker je za ogrevanje dimenzionirana toplotna črpalka pač za hlajenje premočna. Najbrž je odvisno tudi od naprave, ali sploh podpira hlajenje in koliko dodatnega železja ji je potrebno primontirati, da stvar deluje. Če imaš prostor za eno zunanjo škatlo, imaš običajno prostor tudi za dve. Ravno kolega gradi hišo, sem mu predlagal hlajenje s konvektorji, izvajalec mu je predlagal samostojno klimo, iz zgoraj navedenih razlogov.

Sicer pa pohvale avtorju teme za zanimive in podrobne prispevke.

Samo en komentar na debelino predelnih sten: načeloma so zahteve za izolacijo notranjih in zunanjih sten različne (znotraj primarno zvočna izolativnost, zunaj toplotna prehodnost), tako da če bi hoteli narediti najbolj "pravilno" bi morali za vsak tip stene naročiti drug tip izolacije (običajno so zvočnoizolativne volne bolj goste) in v tem primeru vam enaka debelina sten ničesar ne penostavi (poenostavi pa izvajalcu skeleta, če na ta račun dobite ugodnejšo ceno za skelet je to ok).

Razlike sicer niso velike in pri manj zahtevnih objektih lahko uporabite povsod isto volno, ne velja pa to nujno za vse materiale, nekateri toplotno izolativni materiali niso dobri zvočni izolatorji.
#49
Hvala za pohvale.

Glede same izbire notranje izolacije... Dal sem kameno volno DP5 v ploščah. Mislim, da jo sedaj prodajajo pod drugim imenom. Zakaj sem jo uporabil... Hja... Izkazalo se je, da sem jo naročil bistveno preveč za zunanje stene. Nisem upošteval deleža lesa v skeletu in mi je tako ostalo toliko plošč, da sem z njimi potem izoliral še notranje stene. Koliko je ta izolacija primerna za dušenje zvoka, niti nisem preveril.

Če bo kdo iskal kakšno boljšo opcijo, kar se tiče zvočne izolacije, pa naj preveri še, če so vsi ostali kriteriji primerni za takšen tip gradnje (Požarna varnost in druge zahteve). Na trgu je sedaj res ogromna izbira. Moja izkušnja pa je takšna, da če sem bil v dvomih o izbiri materiala si z mojstri nisem mogel kaj preveč pomagat. Ponavadi vsakbtrajba svoje. Trgovci znajo biti tudi takšni in drugačni. Še najboljše je kontaktirat oddelek za tehnično pomoč. Jaz sem to opcijo uporabil do sedaj že trikrat (Steico, Fragmat, Baumit) V vseh treh primerih, so mi bili v veliko pomoč.

Glede same zvočne izolacije imam sicer svoje subjektivno mnenje... Ne nujno pravilno, zato jemljite z rezervo.

Tako kot pri vsaki stvari je rezultat seštevek vseh odločitev. Vse od izbire izolacije, debeline sten, natančnosti vgradnje... Po mojem štejejo tudi vse te malenkosti kot je recimo število vtičnic, na steni, razni trakovi pod profili, stene pred/po estrihih...
#50
Uživancija... Gradnjo hiše sva se lotila zelo na flegma. Tako malo po jebivetersko. Po principu sej bo in nekak bomo že. Hišo sva poenostavila, kolikor se je dalo. Da bi bila izvedba lažja in posledično tudi končna cena manjša. Kot sva predvidevala, stvari ne gredo vedno po planu. Veliko pomaga, ker si nisva postavila nemogoče časovnice. Imava zelo ohlapen plan, to je pa tudi vse. Za vsako ceno trmoglavit, da boš potem noter točno za novo leto ali pa veliko noč nima smisla. Škoda živcev...

Že po nakupu parcele smo veliko časa preživeli na tisti klopci. Pokosila se je trava on potem smo pili kavo in metali kamenje v potok. Po izvedbi zemeljskih del smo z avtodomom bivakirali na parceli. Z hišo je prišel še prvi val korone. Parcela nam omogoča, da se odmaknemo iz stanovanja. Kljub številnim problemom v času korone (nakup materiala), smo celo situacijo obrnal v svojo korist. Jaz zaradi dela od doma nisem bil več 2 uri na dan v avtu. Kljub gradnji smo bili več skupaj. Na parceli se je tako veliko naredilo, vedno smo probal ves ta čas izkoristit še zase. Na ciganske razmere, ki vladajo na gradbišču, se človek hitro navadi. Stanovanje tako vse bolj postaja samo še prostor kamor hodimo spat.


Priložene datoteke Predogledne slike
                   
#51
Končno priklopil kaminsko peč. Luknja v steni bo za drva.


Priložene datoteke Predogledne slike
       


Skok na forum:
Zadnje novice

Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
28.10.2020 ob 10:32:56
Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
Mladinske organizacije v zadnjih letih glasno opozarjajo na perečo in zaskrbljujočo stanovanjsko problematiko mladih. Da bi mladim... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »