Opremljanje doma > Pohištvo
Zaščita oljene hrastove mize

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zaščita oljene hrastove mize
#1
Glede na to, da so zadnji trend masivne oljene hrastove mize za jedilnico in vsaj jaz nisem našel lakirane, razmišljam o varianti, da bi nabavil tako mizo in jo prelakiral. Je kdo to počel? Lak prime na oljeno površino? Bo treba zadevo najprej konkretno zbrusiti?

Sem na večih koncih slišal, da so oljene mize sicer zelo lepe, ampak bolj za gledati, ker na njih hitro kak madež ostane permanenten. Kolega je po mesecu uporabe tako mizo vrgel ven in pri mizarju naročil lakirano...
#2
Mizo bo treba zbrusiti toliko, da se pride do čistega lesa, ne prepojene ga z oljem. Drugače bo lak sčasoma najverjetneje odstopil.
Imamo eno leto masivno, premazano z oljem. Jo ne šparamo. Po uporabi pobrišemo z rahlo vlažno gobo in nato s suho krpo. Premaza po letu še ne bo treba obnoviti.
#3
Imam hrastovo ščetkano masivno oljeno mizo v uporabi že peto leto. Nobenih madežev ali kaj podobnega, tako da ne vem kaj je tvoj kolega počel, da bi tako mizo lahko uničil.
Bučno olje, vino ipd...večkrat mesečno pokapano/polito po mizi, nobenih madežev.
Od vzdrževanja rabi "šmirgl" papir enkrat na pol leta na "znucanih" koncih in potem naoljeno coto...naslednji dan miza kot prvi dan montaže.
Lakirana ne seže niti do kolen oljeni, če si vsaj malo ljubitelj lesa.
Pravtako imam v drugi kopalnici oljen hrastov pult, pravtako vse bp.
#4
Hm, zanimivo. Ja, mislim da je ravno bučno olje omenjal. Mogoče ni imel pravega premaza? S katerim oljem mažete hrast?
#5
Jaz uporabljam samo tungovega.
#6
Lahko daš pa steklo čez?
#7
Bistvo masivne lesene mize naj bi bilo v tem, da les čutiš ko roke položiš na mizo ipd. in ne da imaš pod rokami hladen občutek stekla ali laka. Je pa seveda to moj pogled. Podobno je pri parketu, folk da parket, potem pa zlakira...wtf reakcija.
#8
Uporabljam olje Linea Natura, kupljeno v Lutz-u v Avstriji, kjer smo nabavili tudi hrastovo mizo in pripadajočo klopco Landscape.


Skok na forum:
Zadnje novice

Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
28.10.2020 ob 10:32:56
Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
Mladinske organizacije v zadnjih letih glasno opozarjajo na perečo in zaskrbljujočo stanovanjsko problematiko mladih. Da bi mladim... Beri dalje »
Zadnjič se ukvarjate s streho
22.10.2020 ob 11:53:01
Zadnjič se ukvarjate s streho
Pred kratkim smo uspešno zaključili projekt pri gospodu iz okolice Litije. Dotrajano streho iz bitumenske kritine se je odločil... Beri dalje »
Podjetje Airabela prejemnik letošnje Daikinove nagrade Highest Turnover
14.10.2020 ob 07:30:29
Podjetje Airabela prejemnik letošnje Daikinove nagrade Highest Turnover
Prejemnik letošnje Daikinove nagrade Highest Turnover za najvišji letni promet v 2019 je podjetje Airabela. Airabela je... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »