Nepremičnine > Nakup, prodaja in pravna vprašanja
Nakup parcele in dostop do parcele

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nakup parcele in dostop do parcele
#1
Pozdravljeni,

Radi bi kulipi zazidljivo parcelo (na pripeti fotki obrobljena z rumeno barvo), ki je precej nagnjena (v strmini). Parcela ima urejen (stvarna služnost) dostop na spodnji del parcele (zelena puščica). Mi pa bi, če že, radi gradili na zgornjem robu parcele (v terasah). 

Žal je zaradi strmine s spodnjega dela parcele nemogoče dostopati/voziti oz. urediti cesto na zgornji del parcele.

Točno do roba zgornjega dela parcele pelje asfaltirana cesta (oranžna barva na sliki), ki je v solastništvu uporabnikov te ceste, ki so hkrati lastniki parcel in hiš (štiri) okrog te ceste (ni pa vpisana služnost za parcelo, ki jo želimo kupiti na tej cesti). Poleg uporabnikov sta solastnika še dve fizični osebi, ki sta bila uporabnika včasih, pa se je parcela in stavba, za katero sta cesto uporabljala, prodala na dražbi, njun del ceste pa ne (tako sedanji uporabniki ceste in lastniki hiše ter parcele na kateri stoji hiša, ki so jo na dražbi kupili, pravzaprav niso solastniki ceste, ki jo uporabljajo)...

Sedaj pa vprašanje: kako se tega lotiti? Najbolje bi seveda bilo, se mi zdi, vse lastnike prositi za strinjanje z vpisom služnosti (in jim plačati neko odškodnino).

Druga možnost bi bila postati solastnik poti. Tukaj me zanima, ali je za izdajo gradbenega dovoljenja zadosti, da si solastnik ali še vedno, poleg tega, da si solastnik, potrebuješ soglasja vseh ostalih solastnikov poti? Je pomembno do kakšnega deleža si solastnik? Sedanje stanje takšno, da je ta cesta za 4 hiše in lastniki vsake hiše imajo v lasti skupaj 1/4 ceste za vsako hišo. Je dovolj, da si lastnik npr. samo 1/8 ceste ali še manj, samo da si formalno lastnik, pa lahko dobiš gradbeno dovoljenje?

In še zadnje: imajo obstoječi lastniki poti predkupno pravico?

Hvala za odgovore in svarila glede na situacijo...


Priložene datoteke Predogledne slike
   
#2
Za gradnjo moraš biti ali :
- solastnik dostopne ceste ( ni važno v kakšnem razmerju-lahko tudi samo 5%)
- imeti vpisano služnost.

Kar ti je lažje oziroma ceneje.
#3
Verjetno boš lažje in prej dobil služnost kot uredil lastništvo. Ni pa 2x za reči da jim boš moral kaj plačati v kolikor so to cesto financirali lastniki sami. Če ne gre drugače pa dober in na teren prilagojen projekt in dostop s spodnje strani kot imaš že urejeno. Takšno umestitev hiše na parcelo si izmislil sam ali je to že urejal kakšen projektant skladno z OPN in vsemi odmiki ipd.

#4
(15.9.2020 ob 09:21)Grega_ Napisal: Verjetno boš lažje in prej dobil služnost kot uredil lastništvo. Ni pa 2x za reči da jim boš moral kaj plačati v kolikor so to cesto financirali lastniki sami. Če ne gre drugače pa dober in na teren prilagojen projekt in dostop s spodnje strani kot imaš že urejeno. Takšno umestitev hiše na parcelo si izmislil sam ali je to že urejal kakšen projektant skladno z OPN in vsemi odmiki ipd.


Parcela je večja kot 1000 m2 in neuporabna za vrt (naklon). Zato bi jo enkrat v bodoče rad razparceliral na dve in spodnji del prodal (spodnji del bi bil klasičnemu kupcu, ki ima v glavi, da se za namen gradnje v hribu naredi ogromen izkop in zravna teren in naredi škarpe ter oporne zidove ter postavi klasično hišo, boljši, ker je spodnji del manj strm, meni pa je všeč razgled z vrha...). Je parcelacijo potrebno narediti pred izdajo gradbenega dovoljenja ali je to možno kasneje, ko je hiša že zgrajena oz. v gradnji?

S projektantom sem se pogovarjal kaj je možno zgraditi na tem zgornjem delu parcele (da se položi hiša navzdol po terenu) s tem, da se je med pogovorom sklanjal nad natisnjeno lokacijsko informacijo. Edino preostalo vprašanje je geomehanska ustreznost (pred nakupom bom investiral v geomehansko poročilo). Tole "umestitev" sem narisal sam samo zato, da bo jasno na katerem delu parcele bi hišo želel postaviti. Drugače je parcela na vrhu široka malo več kot 25 metrov, spodaj pa malce več kot 24 m. Torej umestitev dveh teras hiše, ki bi imela nekako 160 do 180 m2 površine in zgoraj še neko pokrito garažo in vhod, da je zadoščeno zahtevam po dvokapnici, verjetno ne bi smel biti problem... Ali pač?

Projektant s katerim sem govoril o možnostih gradnje na vrhu te željene parcele je projektiral tole:  https://www.nepremicnine.net/oglasi-prod...a_6361897/ .  Ta parcela, ki bi jo kupil, je sicer bolj strma kot parcela, na kateri stoji hiša iz oglasa...

Bi bil pa vesel, če me kdo pregovori, da nakup takšne parcele in gradnja na tako strmem terenu ni smiselna, ker bo (a) (zelo) drago, (b) cel kup potencialnih zapletov, © ..., (d) ..., ... Prosim, prepričajte me, da ne... Bom hvaležen za vsako izkušnjo, ki ste jo imeli oz. pomislek. Hvala.
#5
Velikost parcele je čez 1000m². Zdej lahka je 1001m² Al pa 1999m². Odvisno je tudi kok je procent zazidljivosti parcele. Če je bol strma kot una na sliki potem bodo močne skarpe, temu primerna cena. 
Že sam si se odločil da bi tu zidal tko da te nben ne more prepričat kontra. 
Urediš dovoz od spodaj in hišo nekje na sredini terena, ter si sam na parceli.
#6
Vsak si sam po svojih občutkih, željah išče parcelo ki mu ustreza, konec koncev boš moral najti tudi kupca, ki bo pripravljen naresti ogromen izkop in škarpe tako da če parcela ni top of the top ali skoraj brezplačna ga boš verjetno težko našel + živel boš s tem da boš nekoga imel pod sabo, kupec se bo pa moral sprijazniti da bo nekoga imel nad svojo glavo. Naredi si pluse in minuse pa boš videl kje si, če pa že parceliraš pa seveda takoj po nakupu in ja tudi to bo strošek, potem moraš urediti služnost za dostop zgoraj, strošek je tudi geomehansko poročilo, verjetno pa tudi ne bo poceni da boš zravnal teren. Konec koncev si pa lahko umestiš hišo tako da bo najmanj stroška z urejanjem le te in si sam na celi parceli.
#7
Kolegi so kupili parcelo čisto v hribu po res ugodni ceni, ampak na koncu toliko zmetali v izkop in škarpe, da so prišli do čisto povprečne cene za parcele v tistem okolišu, še vedno pa živijo v hribu in imajo posledično manj vrta, kot bi ga lahko imeli. Če sklepam po celem hribu, ta parcela ni imela razen bankine popolnoma nič ravninskega dela. Gre za okolico Ljubljane. Tako da res dobro preračunaj. Upoštevaj še druge dejavnike, kot je finančna konstrukcija - mogoče raje zdaj daš manj za parcelo in začneš delati počasi, ker veš, da boš lahko do drugega leta prihranil toliko in toliko, namesto da se zdaj več zakreditiraš. Pa seveda postavi tudi vrednost svoji zaljubljenosti v razgled, vsekakor ima tudi to svojo vrednost.

Glede ceste pa seveda poskusi s prijazno besedo, povej, zakaj bi rabil dostop, kakšna varianta bi njim najbolj ustrezala ...


Skok na forum:
Zadnje novice

Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
28.10.2020 ob 10:32:56
Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
Mladinske organizacije v zadnjih letih glasno opozarjajo na perečo in zaskrbljujočo stanovanjsko problematiko mladih. Da bi mladim... Beri dalje »
Zadnjič se ukvarjate s streho
22.10.2020 ob 11:53:01
Zadnjič se ukvarjate s streho
Pred kratkim smo uspešno zaključili projekt pri gospodu iz okolice Litije. Dotrajano streho iz bitumenske kritine se je odločil... Beri dalje »
Podjetje Airabela prejemnik letošnje Daikinove nagrade Highest Turnover
14.10.2020 ob 07:30:29
Podjetje Airabela prejemnik letošnje Daikinove nagrade Highest Turnover
Prejemnik letošnje Daikinove nagrade Highest Turnover za najvišji letni promet v 2019 je podjetje Airabela. Airabela je... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »