Gradnja in obnova > Energijski viri
Prehodno ogrevanje , izbira energenta

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prehodno ogrevanje , izbira energenta
#76
Hm... če imaš možnost sistema voda voda, nimaš sploh kaj za razmišljat. Boljšega in cenejšega ogrevalnega sistema za tako velik in potraten objekt ni.
ps. Razen občasnega čiščenja filtra, brez vsakega posluževanja. Za strošek ki je lahko celo nižji od drvi.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#77
Vzel smo froling kotel . Če bi bilo samo od mene odvisno, oz če bi bili objekti popolnoma v moji lasti itd. bi vzel TČ voda voda in kasneje morda dodal SE. Ni veliko razlike v ceni med TČ voda voda in kvaliteten uplinjak. Sicer ne vem če bi dobil dovoljenje ker sem na nekem zelen vodovarstvenem pasu. To še nisem preverjal kako je s tem. Sedaj je kar je.
V glavnem se bom še mal športal naslednjih 20 let , morda je tako bolje morda pa ni. Enkrat se fajn zarežem z motorko in vse fuknem iz bajte. Veliko bo odvisno od same nastavitve sistema , če bo tako delalo kot obljubljajo da bo.Vsekakor bom poročal o stanju in zadovoljstvu, morda bo tako kdo še neodločen lažje šel v levo ali desno.
#78
No, energetn imaš zastonj, so pa stroški z delovno opremo za pripravo drv, ki velikokrat niso ravno zanemarljivi. Pa seveda tveganje poškodbe, ki ga omenjaš. In seveda dimnikar, pa rekonstrukcija dimnka po X letih, pa tveganje dimniškega požara, itd., itn. Na drugi strani v primeru TČ nimaš kaj za delat, ko je enkrat dobro nastavljena, imaš pa strošek štroma. Eni v te kalkulacije primerjav dajejo tudi strošek dela s pripravo drv in kurjenjem, jaz tega nisem dajal, ker takrat preprosto nisem imel substituta (da bi torej v času priprave drv in krujenja lahko kje delal za neko urno postavko), danes bi morda še to upošteval (ker to možnost imam in mi delo z drvami dejansko jemlje čas, ko bi lahko kaj zaslužil).

Pri vsakemu je pač situacija nekoliko drugačna.
#79
Mene pri drvih ravno to moti , da bi lahko zaslužil med tem ko jih grem sam v hosto iskat ali pa že plačam delno narejena ali pa komplet narejena. V vsakem primeru gre čas in denar. Imam sicer vse vitel,cepilec,cirkular,traktor,prikolico .
Če bi bila peč na drva pol manjša investicija oz tam do 7k eu na ključ bi tudi bila nekako bolj logična napram TČ VV.
Oz vse drage investicije so "problem" v odločitvi, ker se kasneje povrne naložba, vendar sem tudi malce paranoičen od prevelike odvisnosti od energentov.
Ste slučajno brali koliko je država že popušila na poceni bencinu in nafti sedaj ko imamo 1 EU liter, Pa še nam normirancem bi podvojili % obdavčenost. Država bo lačna denarja, ljudje se staramo otrok nimamo, to pelje v podraževanje. Ne bi si nemci napeljali ene največjih povezav zemeljskega plina če bi tako verjeli v SE in poceni elektriko . Imajo 2,5x dražjo kot mi.(trenutno) .Še EV avte priklopimo in bo še dražja, potem pa izmerijo tako kot nafto in kurilno olje, toliko kw za ogrevanje toliko trošarine, toliko kw za gospodinjstva pa toliko manj trošarine.
Država ti lahko v enem letu oz čez noč sesuje tvojo ekonomsko sliko , pa če se s kolesom voziš gor in dol po Prešercu noč in dan.
Če bi vzel TČ ZV ali pa še boljšo TČ VV potem bi rabil še SE da bi bil "miren".
Vsekakor SE+TČ VV je najboljša stvar za našo situacijo ,ampak to me pride pa že 25+k eu.
Raje še mal migam pa imam 10 k za rezervo za bolj pomembne stvari v življenju oz nepredvidljive stvari. Težko je biti vedno ekonomičen ali pa pragmatičen pri vsaki stvari. Če bi bil vedež ne bi bil revež. Sicer pa vsak je svoje sreče kovač.
#80
Kar se zaslužka - izgube zaslužka tiče, je računica jasna: če v cajtu, ko moraš kurit/pripravljat biomaso, lahko delaš in s tem pokriješ razliko v ceni kWh in investicije, potem se ne boš zajebaval z drvami. In čeprav je to jasno, ni tako lahko izračunat. Sploh, če imaš tako veliko in potratno zgradbo, ko se kalkulacija na strani toplotnih črpalk kar zaplete (strošek investicije, ena ali več naprav in posledično več možnosti da kaj crkne, itd.).

Dražja investicija pri uplinjevalni peči morda niti ni toliko dražja, ko se upošteva boljši izkoristek skozi življenjsko dobo. Vsekakor pa niso to več Stadlerce (oziroma podobni mastodonti), kjer si vrgel noter karkoli, pa je peč delovala in preživel brez problemov 30, 40 ali celo več let. Jaz imam še vedno Stadlerco v bajti, je stara dobrih 40, videla pa vse od premoga do nafte in drv, pa še vedno deluje (vprašanje seveda s kakšnim izkoristkom).

Kar se bencina tiče ne vem kakšna je računica, ampak kolikor vem je šla večina padca cene na račun padca cene nafte. Zdaj, ko se nafta dviguje, pa oni res spuščako trošarino, da je v modelskem sistemu cena še vedno 1,00 EUR. Ampak kolikor se spomnim pa so trošarino ob največjih padcih cene nafte pred par meseci celo dvignili. Kar se normirancem tiče pa moraš priznati, da je 4% efektivnega davka sila ugodno.
#81
Jaz sem iz 27% obdavčitve letos prvič normiranc 4% in sem se veselil tega za spremembo , seveda je bolje 8% kot 27% , ampak čez dve leti bo pa lahko že 16% itd Ok nepomembna tematika, samo preračunavamo v glavah.

Kaj pa če bi imel za vmesna obdobja invertno klimo za vsako nadstropje posebej . Torej za 2.5k eu imam dve 3.5kw klimi Micka,Daikin. gretje 1:3 To je še enkrat ceneje od TČ zrak voda nizkotemperaturni ,kot sem sprva hotel povezat z kotlom.
V delavnici ne rabim pred decembrom gretja, v stanovanju nad delavnico jo pa že imam + kamin, tako da talno letos ne bom prav kmalu vžigal.
Seveda bi lahko dal najcenejše elektro oljne radiatorje ampak to je že druga skrajnost. Se mi zdi da se na daljši rok to prej pozna klima kot prava TČ. Kaj misilte?
Pa seveda to jaz na glas razmišljam ne poznam še iz prakse pros and cons.
#82
(16.9.2020 ob 22:41)Igorslo Napisal: V glavnem naročili smo mercedes kotel, bojda so "vsi" zadovoljni z njim. Bom pa javil če bom tudi jaz, ko ga malo sprobamo. Z TČ pa bom še videl ali jo potrebujem ali ne . Splača se (meni) verjetno res ne, vsaj draga in močna ne, ker potem bi bilo že bolje SE + TČ voda voda. Poceni TČ monoblok je pa že spet za 5 let narejenih drv. Pa dva sistema vzdrževanja itd
Če bo kotel ok super, če pa ne , se bom pa vsaj smejal tej pustolovščini. Vidim da za poceni bivanje so ključni m2 in če imaš še vse talno in dobro izolirano si pa sploh zmagal. Hvala vsem za nasvete, ideje, izkušnje.
Zalogovnik si valda tudi naročil?
Vanj vgradi cca. 6kW el. grelec, pa ga lahko uporabiš v prehodnih obdobjih oz. takrat ko se ti ne da kuriti.
Ko bodo sredstva, na zalogovnik priklopiš npr. LG monoblok in ga teraš, dokler zunanja temp. ni prenizka.
Na izolacijo objekta nisi pomislil?


Za poceni bivanje so m2 ključni le, če je zadeva slabo izolirana. Če je dobra izolacija, so izgube tako male, da je lahko tudi ogrevalni sistem enostaven in poceni.


Skok na forum:
Zadnje novice

Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »