Gradnja in obnova > Klasična gradnja
Štemanje preklade

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Štemanje preklade
#1
Rabim dodatno mnenje.
Podzidali smo balkon v hiši z namenom povečati garažo, zdaj pa je mali problem z višino preklade od starega vhoda v garažo. Ta je namreč zbetonirana prenizko je nareta za višino garažnih vrat 2m.
Zdaj hočem dati sekcijska garažna vrata, vendar zaradi te preklade bi prišlo še 15cm nižje kar pa je nesprejemljivo.
Plošča oz. strop v garaži je monta (norma) polnila in nosilci, nosilci grejo vzporedno z preklado vhoda in ne nalegajo na preklado, čez je armirano betonska plošča ki se nadaljuje v balkon.
Preklada je betonska 30x30x300cm, nad preklado je ena šara cigla.

Zdaj ideja je poštemat to preklado do stropa da se pridobi na višini, do stropa če ostranim še tisto šaro cigla pridobim 45cm.
Nad to  preklado je betonska plošča, naprej pa balkonska vrata in okna, naj povem da je zgorni del hiše montažni in tako na to preklado ne pritiska zid.


Kakšna so vaša mnenja o tem, da se stran poštema ta preklada???
Ali bi bilo bolje za zihr dat vsaj kak IPE80 profil??

Naj povem da sem imel na ogledu zidarja in je rekel da se da to preklado brez problema odstranit in nima kaj bit da bi se kaj podrlo.
Pravtako je sosed ki ima enako hišo, podrl preklado ven in zaenkrat mu še vse stoji.

Prilagam slike iz načrta hiše kjer je tudi nek statični preračun ampak nisem iz te stroke in mi ne pove glih dosti, (razen tega da se ugotovil da je na to preklado manj pritiska kot na stransko okensko).

Za vsako mnenje bom hvaležen.


Priložene datoteke Predogledne slike
           
#2
Poišči statika, ki bo prišel na ogled in dal od sebe kakšen papir. Vse drugo so ugibanja raznih zidarjev in laikov, ki se zanašajo samo na neke izkušnje iz preteklosti, odgovornosti pa ne bo prevzel nihče.
#3
Se spomnim ja, da so v starih časih statiki dajali notri preklade in vezi tako malo zaradi lepšega, nekateri pa celo za to, da so zafrkavali potencialne renovatorje čez 40 let. Teorija zarote vam povem.
#4
To pa ne drži. Dali so jo noter zato, da drži eno vrsto modelarca.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: logo2.png]Verjeli ali ne,    400 ni dovolj!!!!
#5
Aless 500,
tukaj ni kaj "štemati" (grozna beseda) na pamet in po nasvetih zidarjev in sosedov, saj je preklada visoka 40 cm (če je bila v osnovi res tako izvedena), kar pomeni da nosi vse nad seboj. Obstaja rešitev z montažno jekleno preklado, pri čemer je IPE 80 enako ničli. Po mojem bo najnižja statična višina  jekla vsaj 200 mm ali več, z obveznimi betonskimi ležišči levo in desno od vratne odprtine
Torej brez statičnega izračuna ne boste ugotovili nič oz. boste šli na "am bam pet podgan" - če drži-drži, če pa ne bo držalo, bo ob naslednjem potresu škode za plačilo 200-tih ali več statičnih izračunov. Razmisli in vključi stroko.


Skok na forum:
Zadnje novice

Podjetje Airabela prejemnik letošnje Daikinove nagrade Highest Turnover
14.10.2020 ob 07:30:29
Podjetje Airabela prejemnik letošnje Daikinove nagrade Highest Turnover
Prejemnik letošnje Daikinove nagrade Highest Turnover za najvišji letni promet v 2019 je podjetje Airabela. Airabela je... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »