Gradnja in obnova > Klasična gradnja
Preklada in cevi za kable

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Preklada in cevi za kable
#1
Lp
Vaščan si prenavlja hišo in so mu električarji v preklado dali 4 mehke cevi za kable fi 16mm.
Razpon je 1m,preklada je betonirana 130cm dolga,30cm široka in 8-10cm visoka.
Noter so dali sedem šibk fi14mm.
Zanima ga ali je nosilnost preklade manjša zaradi teh 4 cevi na vrhu?
Zidar ki je preklado betoniral mu je rekel, da te cevi ne igrajo neke vloge pri nosilnosti,ker je železo vedno na dnu preklade in tam ona nosi.
Mogoče mnenje kakega statika...?
Lp
#2
8cm debela preklada, 7 sibk pa 4 cevi.
A je sploh še kaj prostora za beton Wink
Kaj je nad preklado?
Sonce naj sveti vsak dan!
#3
Samo res a še je kaj prostora bilo za beton in kaj je nad preklado pa v preklado se ponavadi ne dajajo požirke za elektro kable ...
#4
Komentiram lahko samo to, da je tlačna cona betona ravno tako pomembna kot natezna cona, kamor se daje jeklo. Tako da zidar ima samo delno prav. Za kaj več pa bo treba narediti kakšno skico in podati več podatkov o obtežbah itd.
#5
požirke naj da na vrhu preklade, pa ne bo nobene panike, če predvidevam  glede na to da je 8 cm visoka priklada, tud neke nosilnosti ne bo nosila, verjetno sam kakšna odprtina za nove okne.  V prklade, nosilne stebre in plate se pogosto devajo cevi notri, velikokrat druge možnosti niti ni Wink
#6
Po opisu sodeč je ta preklada že narejena, zabetonirana in zato več ali manj opravlja svojo funkcijo. Na dolgi rok bo tudi verjetno zdržala. Ob morebitnem rušilnem potresu, se bo pa tudi prej kaj drugega na hiši zrušilo, če ni hiša grajena po najnovejših protipotresnih zahtevah, kar zaradi renovacije verjetno ni.
Da bo pa kak statik podal relavantno oceno o primerni prekladi, rabi načrt celotne hiše z vsemi podatki, ter tudi z ogledom same hiše. To pa nebo zastonj. Torej bo tale "sosed" moral najti statika, ki bo prišel pogledat hišo, hkrati mu pa predložiti vse zahtevane podatke.
Mi tukaj na forumih lahko samo šlogamo kot ciganka, ki gleda v kavno usedlino ali kristalno kroglo.
#7
(28.6.2020 ob 10:46)matejm Napisal: požirke naj da na vrhu preklade, pa ne bo nobene panike, če predvidevam  glede na to da je 8 cm visoka priklada, tud neke nosilnosti ne bo nosila, verjetno sam kakšna odprtina za nove okne.  V prklade, nosilne stebre in plate se pogosto devajo cevi notri, velikokrat druge možnosti niti ni Wink

res je v plate se dajejo požirke itak za luci naprimer največkrat tudi v betonske stene :Smile preklade pa redko kdaj razen če ni druge možnosti se pa dosti sedaj tudi dajejo pri oknih za zaluzije na elektro pomik Smile


Skok na forum:
Zadnje novice

Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
28.10.2020 ob 10:32:56
Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
Mladinske organizacije v zadnjih letih glasno opozarjajo na perečo in zaskrbljujočo stanovanjsko problematiko mladih. Da bi mladim... Beri dalje »
Zadnjič se ukvarjate s streho
22.10.2020 ob 11:53:01
Zadnjič se ukvarjate s streho
Pred kratkim smo uspešno zaključili projekt pri gospodu iz okolice Litije. Dotrajano streho iz bitumenske kritine se je odločil... Beri dalje »
Podjetje Airabela prejemnik letošnje Daikinove nagrade Highest Turnover
14.10.2020 ob 07:30:29
Podjetje Airabela prejemnik letošnje Daikinove nagrade Highest Turnover
Prejemnik letošnje Daikinove nagrade Highest Turnover za najvišji letni promet v 2019 je podjetje Airabela. Airabela je... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »