Nepremičnine > Gradbena dokumentacija
Gradnja hiše na črno

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gradnja hiše na črno
#1
Pozdravljeni!

Imam kmetijsko zemljišče, sredi vasi. Vse parcele okrog so stavbno zemljišče. Ob parceli imam cesto, elektriko, kanalizacijo,... Čakam pa na spremembe OPN, da dobim stavbno zemljišče.

Mislim, da ni možnosti, da ob sprejetih spremembah OPN nebi dobila stavbnega zemljišča.

Trentuno z družino nimamo kje živeti. Smo v najemniškem stanovanju iz  katerega moramo ven, drugih najemniških stanovanj praktično ni (vsaj ne za normalno ceno).

Resno razmišljamo o tem, da bi se lotili gradnje hiše na našem (trenutno) kmetijskem zemljišču. Hišo bi naredili takšno, ki ni problematična za pridobitev GD. 

Kaj nas lahko doleti? Kazen? Kakšna?
Je res, da rušiti ne smejo, če je to edina nepremičnina, ki jo imaš v lasti in v njej živiš?
Na elektriko in vodo bi se priklopili pri sosedih. 

Vem da je ideja nora, ampak verjemite da v mojem primeru ni dosti drugih možnosti... Tako je, ko živiš v občini kjer se vsaka pasja uta oddaja turistom, stanovanj za najem pa ni. Ven iz domačega kraja za ta čas ne moremo, ker imava oba službe tu.

Za kakršenkoli odgovor, nasvet bom hvaležna!
#2
Ne delaj tega. Sredi vasi v turističnem kraju graditi hišo na črno na kmetijskem zemljišču je neumnost. To boš podirala, še preden bo do konca zgrajeno.

L.p., Kloko
#3
Ne bom se spuščal v da ali ne, ker je to vaša odločitev in ni lahka.

Pomislek samo mogoče na argument, da rušiti ne smejo, če v njej živiš. Slednje pomeni da imaš tam prijavljeno stalno prebivališče, kar pa ne boš mogla, ker ne boste dobili hišne številke, ker ne bo hiša zgrajena legalno. Res je, da se lahko rušenje z ustreznimi pravnimi sredstvi odlaga za kar nekaj časa (mogoče tudi za vedno) ampak tudi pravnik in vse to pravdanje stane. Verjetno več kot najemnina. Če vas doleti inšpekcijska odločba prepovedi nadaljevanja sredi gradnje je tudi vprašanje kdo vam bo zidal in izvajal ostala dela?

Dokaj rizična odločitev. Teoretično bi lahko šla skozi ampak v kolikor vas kdo prijavi računajte na redne kazni s strani inšpekcije, stroške odvetnika za izpodbijanje odločb o ustavitvi del ali rušenju, ipd. Če pa vas nihče ne prijavi pa mogoče celo gre skozi. Vprašanje je ali ste pripravljeni sprejeti takšen riziko.
#4
In projektant in nadzorni. Veeeeelik riziko. Zdaj po tanovem zakonu se ni za igrat!

Kr ven iz vasi pa 2 avta nabavit. CENEJE!
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#5
Vse kar je prej napisal @Kecko povsem drži. Sicer ne vem, kako velika je družina, vendar je za nek določen čas mogoče rešitev, postavitev bivalnega kontejnerja. Če bi sosed dal elektriko in vodo, potem najbrž tudi ne bi imel nič proti, na njegovem naslovu postaviti še poštni nabiralnik. Je pa to res hudo začasna rešitev z določenimi stroški, ki pa bi bil vseeno verjetno nižji od pravdnih stroškov in živciranja v primeru črne gradnje. Seveda je to samo predlog za razmišljanje.
#6
Hvala vam za mnenja!
Verjetno bi se tole res prevec zakompliciralo... Pa na koncu me lahko se zafrknejo in mi ne izdajo GD.

Kako pa je s tem, da postavimo premicni bivalni kontejner/mobilno hisko? To ce prav razumem lahko celo legalno postavimo?
Sva pripravljena kupiti tudi nekaj za cca 30.000e, da bi lahko bili notri tudi preko zime.
#7
Ko bi vsaj namignila, odkod si...
#8
Saj je vseeno kje živi, pol slovenije je dnevno na cesti, precejšen delež teh eno uro in več. Tudi sam sem bil med njimi. Vem za primerke dnevne migracije iz Slovenskih goric do Postojne ipd. Nikakor ni prijetno ampak še vedno ne vidim razloga zakaj ne bi iskanje najemniškega stanovanja začasno razširili na okolico. Ga ni turističnega kraja v državi, ki bi bil dosti več kot pol ure stran od izrazito obratne situacije.

Po drugi strani pa tam ena familija na primorskem zgradi celo vas na črno pa nič razen par prispevkov na tv.
#9
Vem za kako začasno stanovanje, zato sprašujem. Mar nismo na forumu zato, da tudi pomagamo?
#10
(27.6.2020 ob 16:58)babanora Napisal: Hvala vam za mnenja!
Verjetno bi se tole res prevec zakompliciralo... Pa na koncu me lahko se zafrknejo in mi ne izdajo GD.

Kako pa je s tem, da postavimo premicni bivalni kontejner/mobilno hisko? To ce prav razumem lahko celo legalno postavimo?
Sva pripravljena kupiti tudi nekaj za cca 30.000e, da bi lahko bili notri tudi preko zime.

Mogoče sem ti dal idejo nekoliko prehitro. Kontejner sicer lahko postaviš brez GD, vseeno pa moraš upoštevati OPPN. Ker gre za turistični kraj, so verjetno takšne postavitve bolj na očeh. In če potem še ugotovijo, da si se priključila na infrastrukturo soseda, boš v težave spravila še njih. Skratka pot pod noge na občino in upravno enoto, sploh pa ne bi bilo slabo, da si najdeš arhitekta, da ti izdela DGD. To bo v bistvu najmanjši nepotrebni strošek v primeru negativnega rezultata.
Če pa si res prepričana, da boš v doglednem času dosegla zazidljivost, ti pa pri postavitvi kontejnerja ne morejo rušiti ničesar. Sledi samo obisk inšpektorja, ki ti bo mogoče naložil v določenem roku odstranitev, na kar se lahko pritožiš itd.
#11
Hvala!

Se bom pozanimala se malo okrog kontejnerja. Pa vam javim, ko kaj konkretnega izvem  Smile
#12
Karkoli bivalno (se uporablja za bivanje) je avtomaticno prepovedano. Tudi kontejnerji. Tudi barake. Tudi kamp prikolice. Ali pa sotor...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#13
Ne graditi na črno; škoda časa, denarja in živcev.


Skok na forum:
Zadnje novice

Kaj pomeni nizka začetna investicija v talno ogrevanje?
30.06.2020 ob 18:59:11
Kaj pomeni nizka začetna investicija v talno ogrevanje?
Vse več ljudi se odloča, da bo prostore ogrevalo s talnim gretjem. Prednosti, ki jih prinaša ta vrsta ogrevanja, so... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »