Gradnja in obnova > Montažni sistemi in les
KELO logs - brunarica

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
KELO logs - brunarica
#1
Pozdravljeni,

lepo bi prosil, če je kdo že razmišljal o brunarici iz KELO lesa oz. ima kakšne kontakte od koga, ki bi to lahko uredil (v SLO)?

Gre za ročno delo oz. ročno obdelane brune - vem za izvajalca, s katerim sem sicer že v kontaktu, vendar je iz Avstrije (Finnland-Block - oni imajo neko zastopstvo sicer firme iz Finske). 

Tako da obstaja varianta da se menim direktno s finci ali avstrijci.

Kaj pa v sloveniji? Nisem našel nikjer na netu da bi kdo od naših to ponujal.

https://www.loghouse.fi/log-house-materials/kelo-pine/

Hvala.
#2
Gre za hlode iz "odmrlega" drevja. Je kakšen poseben razlog za kaj takšnega? Z brunaricami je v vsakem primeru vedno dovolj dela. Če je želja po takšnem lesu samo zaradi tega, da ne bi bilo vzdrževanja potem ni ravno optimalna izbira.
#3
(26.5.2020 ob 14:36)KeCko Napisal: Gre za hlode iz "odmrlega" drevja. Je kakšen poseben razlog za kaj takšnega? Z brunaricami je v vsakem primeru vedno dovolj dela. Če je želja po takšnem lesu samo zaradi tega, da ne bi bilo vzdrževanja potem ni ravno optimalna izbira.

Tako je, gre za les iz odmrlih finskih borov, razlog je v izgledu takšne brunarice. 
Sem videl to v živo in sem bil popolnoma navdušen nad barvo in izgledom zunanjosti in notranjosti teh hlodov.
#4
Pa si prepričan da bi zadevo sploh lahko postavil pri nas glede na obstoječo zakonodajo o nizkoenergijski gradnji?
#5
@ VilfanG

Če pustimo na strani pomislek @spirou-a, ki je povsem na mestu, da brunarice brez dodatne izolacije ni možno postaviti in uporabljati po sedanji zakonodaji, je bil point mojega vprašanja, če veš kaj pomeni imeti in vzdrževati brunarico iz masivnih hlodov? Če je odgovor da in veš da je brunarica iz masivnih hlodov tako za izvedbo kot vzdrževanje pač zgodba zase, potem ok. Če pa je samo point izgled in nisi pripravljen redno se ukvarjati z objektom in ga vzdrževati potem obstajajo boljši načini doseganja visokega nivoja izgleda in bivalnega udobja. Samo to.

Verjamem, da je izgled top ampak brunarice (tudi iz "mrtvega" lesa) so "žive" (zanimiva dvojnost) in zahtevajo poseben tip človeka in tudi kar nekaj kompromisov.
#6
(27.5.2020 ob 08:12)KeCko Napisal: @ VilfanG

Če pustimo na strani  pomislek @spirou-a, ki je povsem na mestu, da brunarice brez dodatne izolacije ni možno postaviti in uporabljati po sedanji zakonodaji, je bil point mojega vprašanja, če veš kaj pomeni imeti in vzdrževati brunarico iz masivnih hlodov? Če je odgovor da in veš da je brunarica iz masivnih hlodov tako za izvedbo kot vzdrževanje pač zgodba zase, potem ok. Če pa je samo point izgled in nisi pripravljen redno se ukvarjati z objektom in ga vzdrževati potem obstajajo boljši načini doseganja visokega nivoja izgleda in bivalnega udobja. Samo to.

Verjamem, da je izgled top ampak brunarice (tudi iz "mrtvega" lesa) so "žive" (zanimiva dvojnost) in zahtevajo poseben tip človeka in tudi kar nekaj kompromisov.

Thx, imata oba valid point. Po domače povedano glede na zakonodajo lahko to postavim le na črno, po pravilih ni dovoljšnje izolativnosti. Kar se tiče ubadanja z objektom pa vem, da lesenjača (katerakoli, tovrstne pa še bolj) potrebuje več "nege" kot klasična gradnja.

lpg
#7
Ok. Na ta aspekt vedno opozorim naše stranke ker eno je skočit v brunarico za en teden na oddih drugo pa jo je vzdrževati in v njej živeti. Super bivalni pogoji, če se človek zaveda v kaj se spušča. Kar pa se zakonodaje tiče pa ja trenutno je to res problem. Po prejšnji se je še dalo priti do hišne številke brez uporabnega, sedaj pa (če ne gre za nadomestno gradnjo ali rekonstrukcijo) to ni več možno. Kaj pa recimo kakšna kombinacija CLT konstrukcije z lesenim žganim opažem - karbonizacija lesa? Omogoča veliko več fleksibilnosti pri oblikovanju prostora pa tudi kasnejše kombinacije z ostalimi materiali.


Skok na forum:
Zadnje novice

Kaj pomeni nizka začetna investicija v talno ogrevanje?
30.06.2020 ob 18:59:11
Kaj pomeni nizka začetna investicija v talno ogrevanje?
Vse več ljudi se odloča, da bo prostore ogrevalo s talnim gretjem. Prednosti, ki jih prinaša ta vrsta ogrevanja, so... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »