Gradnja in obnova > Stavbno pohištvo
Stopnice - pohodni del iz ?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Stopnice - pohodni del iz ?
#1
V mansardo moram doštukati nekaj stopnic, 30 let nazaj očitno ni bilo potrebe da bi zabetonirali še nekaj stopnic na podstrešje. Smile

Ker imam betoniranja dovolj sem se vrgel v druge variante ... Z enim mojstrom sem se dogovoril, da mi naredi jekleno konstrukcijo, na katero bom potem privijačil pohodne in čelne ploskve, čez vse skupaj pride pa nalepljena še obloga (verjetno parket), da bo enotnega videza skupaj z tistimi zabetoniranimi.

Sem pa v dilemi, kakšen pohoden les dati na jekleno konstrukcijo, da bo dovolj nosilno in čim bolj poceni, ker izgled ni pomemben. V mislih sem kar 40mm debelo vezano ploščo, vendar tudi ta ni prav poceni. Bi bila 2x 18mm OSB plošča dovolj?

Videl sem da Slovenijales prodaja neke lepljene plošče, ki so tudi relativno ugodne: https://trgovina.slovenijales.si/lesni-m...-kvaliteta
To bi bilo verjetno tudi ustrezno?

Vsak nasvet dobrodošel, če je kdo že delal kaj takega.
Gre pa za 6 stopnic, pohodna ploskev 310x860mm.

Hvala.
Lp, Nejc
#2
neys,
zlepiš/zvijačiš dve OSB 12 mm -> položiš/nalepiš laminat.
Na Forumu povprašaš, ali ima kdo kakšne ostanke.
Najceneje! Wink Garantirano.

Od kod pa prihajaš?
Hodoš Rolleyes ali Izola. Cool
Lep pozdrav
#3
Sam imam hrastove lepljene stopnice, enake kot v Slolesu, le drugega proizvajalca. Nažagaš, z oberfrezarjem obdelaš robove, da niso ostri, polakiraš s kvalitetnim parket lakom, privijačiš, zadeva gotova. Meni OSB ne sede... ni rečeno, da ne bo celo ceneje kot 2xOSB plus parket. Bukev je še cenejša.
#4
Bukove lepljene plošče so prav tako drage, pride bistveno dražnje kot iste lepljene plošče smreka/jelka z linka. S temi smreka/jelka pridem na rang dobrih 100 EUR za mojo kvadraturo, kar je precej bolj kot vezana plošča, kjer sem bil na 300 EUR+.  Huh

Še ceneje bi bila pa OSB varianta, tam bi prišel skozi za 60 EUR cca. Samo pa res nisem ziher a je to sprejemljivo za stopnice, da zdrži na dolgi rok in se ne upogiba. Sem res le parkrat videl ta OSB tako da res nimam občutka o trdnosti.
#5
Tukaj pa definitivno dam prav @katodr. Stopnice iz OSB plošč, a vi to resno? Sam jih ne bi dal niti 2 x 18 mm . Če se ne motim, so stopnice en od nosilnih elementov in tukaj ni za varčevati. To ni omarica iz Dipota za pol leta, ampak stvar, po kateri se varno hodi.
Glavno da se špara, pa naj stane, kar hoče.
#6
Zakaj pa ne, saj OSB je konstrukcijski material, primeren za nosilne konstrucije. Uporablja se za zavetrovanje nosilnih lesenih skeletnih sten, pohodne plošče pri lesenih stropovih, stojine lesenih I nosilcev,... Pač je potrebno vgraditi ustrezno debelino glede na razmak med podporama, pričakovano obtežbo in zahtevano togost in to je to. Dobijo se tudi plošče debeline 25mm, ni potrebno dveh dvanajstic skupaj vijačit.
#7
Sem se odločil kar za lepljene plošče smreka/jelka, nekaj dražje kot OSB ampak bom vsaj mirno spal. Smile

Hvala za pomoč in predloge.
Lp
#8
Sam sem pred enakim problemom, rabim za cca 10 stopnic ter podest. Les bo oblečen v vinil, tako da nebo nikjer viden.
potrebujem debelino od kakšnih 30-35mm.
Najraje bi dal lepljeno ploščo, pa najdem samo debeline 27 in 40mm. Vezana plošča je predraga in zaenkrat ne pride v poštev.
Kako je če bi kombiniral dve plasti, je velika razlika ali imam eno 35mm desko oz. če lepim,vijačim skupaj dve npr 18mm?
Če bi šlo tudi dvojno bi bila opcija lepljena plošča ali OSB.
Kaj bi bilo po vašem mnenju najbolj primerno za to?


Skok na forum:
Zadnje novice

Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
28.10.2020 ob 10:32:56
Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
Mladinske organizacije v zadnjih letih glasno opozarjajo na perečo in zaskrbljujočo stanovanjsko problematiko mladih. Da bi mladim... Beri dalje »