Nepremičnine > Gradbena dokumentacija
Pridobitev uporabnega dovoljenja v primeru GD za več objektov na nestavbnem zemljišču

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pridobitev uporabnega dovoljenja v primeru GD za več objektov na nestavbnem zemljišču
#1
Pri pridobivanju UD na UE imam več težav brez jasnih usmeritev, kako postopek speljati v našem primeru. L. 2011 je občina z obrazložitvijo razpršene gradnje pričela vračati stavbnih med nestavbna zemljišča, med njimi tudi na parceli v lasti mame. Da bi tega ne zamudili, smo pohiteli z vlogo za pridobitev GD za dve stanovanjski hiši (zame in brata), ki jo je formalno oddala mama kot tedanji lastnik parcel, saj je geodet ocenil, da parcelacije in prepisa ne bi speljali pravočasno. Na občini so nam zagotavljali, da bo gradnja kljub temu zakonita, da bomo lahko hiši vpisali v register nepremičnin in uredili vse ostale formalnosti pred vselitvijo, le kakršnakoli širitev, dozidava ne bo možna, ker bo zemljišče nestavbno in ne bo možno pridobivati/spreminjati GD.

Po pravnomočnosti GD (eno za obe hiši) smo pričeli z gradnjo vsak svoje hiše, ki danes še nista vseljeni, občina je vrnila zemljišča med nestavbna. Sicer nas je pred kratkim pozvala, da oddamo vlogo za stavbno zemljišče, da bi to neskladje uredili za legalno postavljene objekte, a bo postopek sprememb prostorskih načrtov trajal še več let. Vmes smo izvedli še parcelacijo in je parcela z bratovo hišo že prepisana nanj, ker je potreboval bančno posojilo, medtem ko je moj del formalno še mamina last.

Sredi 2018 se je pričel uporabljati novi Gradbeni zakon, ki uvaja pridobitev UD pred vselitvijo. Zapletlo se je že pri oddaji, ker bi želel ločeno vložiti samo za svojo hišo, po GD pa je investitor mama. A hkrati sprememba GD (tako UE) ni možna, ker (trenutno) ni (več) stavbnega zemljišča.

1. Kako eno gradbeno dovoljenje za obe hiši, izdano na mamo, prenesti name in na brata ločeno za vsak objekt, saj za UD lahko zaprosi le investitor?

2. V času pridobivanja GD PZI-ji niso bili potrebni in jih nismo predložili PGD. Kljub temu smo naredili PZI strojnih, elektro instalacij in preračun statike (s pooblaščenimi projektanti), nimamo pa PZI arhitekture kot ločenega dokumenta (oz. so načrti v PGD tako podrobno narejeni, da so itak razvidni sestavi zunanjih sten/ostrešja). Ali zadošča izjava in podpis nadzornika glede skladnosti gradnje, ali nas čaka za ta del PZI/PID?

3. Kaj more in sme zahtevati UE dodatno za utemeljevanje vloge? Npr. ena izmed pripomb UE je bila, da ne morejo preveriti odmikov objekta od mej (novih) parcel. Predložil sem jim staro in novo stanje ZK in izjavo geodeta, da se stare meje niso spremenile, ker so nove parcele nastale le z delitvijo starih, ne pa z združevanje. Zraven tudi zakoličbeni zapisnik geodeta, iz česar je preverljiva pozicija objektov ~ skladnost s PGD. Pa kar ni dovolj, bi še ene meritve… Geodet se mi pa smeji… Saj ni problem raznih elaboratov in inšpekcij, dokler to ne stane in če bi na ta način vsaj pridobil kakšno informacijo za odločanje, ki sedaj ni na razpolago.

4. Mogoče še kakšno vaše mnenje, izkušnja, predlog, morebiti pravna podlaga?

Ker smo ves čas postopali skladno z zakonodajo in dosledno gradili po PGD in PZI-jih, bi lahko po prejšnji zakonodaji brez težav pridobili hišno št. in se vselili (tako so nam razlagali tudi na občini in UE). Žal novi zakon takšnih (čeprav legalnih) primerov ni predvidel, zato s(m)o sedaj vsi izgubljeni, kaj nam je storiti.
#2
Citat:1. Kako eno gradbeno dovoljenje za obe hiši, izdano na mamo, prenesti name in na brata ločeno za vsak objekt, saj za UD lahko zaprosi le investitor?

Po GZ lahko tudi za vsako hišo posebej pridobiš UD, čeprav je bilo izdano GD za dve hiši - ker je vsaka hiša zaključena celota, ki izpolnjuje bistvene zahteve.

Citat:2. V času pridobivanja GD PZI-ji niso bili potrebni in jih nismo predložili PGD. Kljub temu smo naredili PZI strojnih, elektro instalacij in preračun statike (s pooblaščenimi projektanti), nimamo pa PZI arhitekture kot ločenega dokumenta (oz. so načrti v PGD tako podrobno narejeni, da so itak razvidni sestavi zunanjih sten/ostrešja). Ali zadošča izjava in podpis nadzornika glede skladnosti gradnje, ali nas čaka za ta del PZI/PID?
Ne zadošča. Potreben bo PID v celoti (tudi arhitektura). PZI-ji so bili obvezni že zadnjih 20 let, tako da trditev ne pije vode.


Citat:3. Kaj more in sme zahtevati UE dodatno za utemeljevanje vloge? Npr. ena izmed pripomb UE je bila, da ne morejo preveriti odmikov objekta od mej (novih) parcel. Predložil sem jim staro in novo stanje ZK in izjavo geodeta, da se stare meje niso spremenile, ker so nove parcele nastale le z delitvijo starih, ne pa z združevanje. Zraven tudi zakoličbeni zapisnik geodeta, iz česar je preverljiva pozicija objektov ~ skladnost s PGD. Pa kar ni dovolj, bi še ene meritve… Geodet se mi pa smeji… Saj ni problem raznih elaboratov in inšpekcij, dokler to ne stane in če bi na ta način vsaj pridobil kakšno informacijo za odločanje, ki sedaj ni na razpolago.

Po navadi se to rešuje s prikazom zemljišča namenjenega gradnji (gradbena parcela.


Skok na forum:
Zadnje novice

Kaj pomeni nizka začetna investicija v talno ogrevanje?
30.06.2020 ob 18:59:11
Kaj pomeni nizka začetna investicija v talno ogrevanje?
Vse več ljudi se odloča, da bo prostore ogrevalo s talnim gretjem. Prednosti, ki jih prinaša ta vrsta ogrevanja, so... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »