Kar naredi dom > Vrt in okolica
Ziva meja ob cesti

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ziva meja ob cesti
#1
Pozdravljeni vsi skupaj. 

Prosil bi za nasvet in sicer za naso severno mejo parcele potrebujemo zivo mejo. Specifike so sledece:

1. Zivimo v Avstriji na ca. 1100m nadmorske visine, torej so zime kar konkretne - predvidevam, da bi bilo optimalno nekaj zimzelenega. 

2. Severna meja, dolga ca 40m, je ca. 1.5m pod nivojem lokalne ceste. Posaditev zive meje bi bila 1-2m stran od ceste. 

3. Zeleli bi nekaj, kar zraste do nekje 3m visoko, ker mi pocasi najeda, da vsak, ki se pelje mimo, bulji v nase dvorisce in eni se prakticno ustavijo, ko imamo kaksno vrtno zabavo z jagenjckom na raznju Wink

Torej, izbirali smo med lovorikovcem, smaragdnimi cipresami, tiso in kroglastim javorjem.

Za lovorikovec me je teta v prodajalni opozorila, da se znajo zaradi spomladanskih hladnih noci in vrocih popoldnevov, listi ozgati in dobiti rjave fleke. Rastlina prezivi, ampak je estetsko dosti grdo.
Ciprese naj bi odpadle zaradi strahu pred soljo in snegom s ceste, kar naj bi jim povzrocalo nemalo tezav in bi lahko imel v roku nekaj let ze kup suhih vej.
Kroglasti javor, cepljen na ca 160cm, je dobra zadeva, imamo pa pomiselke, da izgleda zelo ubogo, ko listi odpadejo in jeseni, pozimi ter do pozne pomladi izgubi svojo funkcijo zascite pred pogledi. 
Na tiso me je opozorila prodajalka v eni slovenski prodajalni, ko je rekla da gre za izredno trpezno drevo, ki bi lahko prezivelo vse navedene okoliscine, je pa zadeva dosti draga, ce se odlocimo za visino ca. 150cm.

Zadnja opcija bi bila panelna ograja, 2.5m visoka in v njo primerne trakove. A to je skrajna opcija, bolj bi si zeleli nekaj zelenega in naravnega. 

Torej ,glede na napisano, bi prosil za kaksno mnenje in nasvet. Upam, da sem tole spisal karseda razumljivo, ce se pa pojavijo se kaksna vprasanja, prosim pisite Smile

Ze vnaprej vsem skupaj velika hvala in lp, 

Sani
#2
Sam bi dal gambione napolnjene z kamenjem potem pa ovijalke čez ......
#3
zdravo,

pri moji babi v ljubljani se lovorikovec ze 30 let obnese vrhunsko, zadeva je vedno zimzelena in bujna, odporna na popolnoma vse razmere. Tako, da je po mojem skromnem mnenju primerna za vse razmere. Trenutno ze nabiram podtaknjence, ki.bodo sli okoli moje parcele Smile

Se mi pa zdi izredno lepa stvar tudi zelena panelna ograja z vlozenimi lesenimi lamelami, ce posadis se kaksno lustno brsljanko zravn bi znalo biti tudi lepo zeleno. Sama bom dala zdaj navadno ograjo v roli zaradi otroka, ko pa moj lovorikovec zraste, jo bom pa odstranila Smile
#4
Bo se veliko jagenjckov slo v promet preden karkoli zraste do 3h metrov...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#5
dodatna možnost - gaber. v evropi naj bi rastel v gozdovih do 1000 m nadmorske višine, a teh 100 metrov ker ga boš vzdrževal bi morda lahko skompenziral. v določenih gozdovih ga je ogromno. v jeseni nakopana/prekopana 2 ali 3 m visoka drevesca se na 350 m nadmorske zagotovo primejo. tudi lani je znanec sredi aprila prekopal ca. 100 drevesc in so se bolj kot ne vsa prijela.
plus je torej da je brezplačen, oblikovanje povsem po želji (tudi več metrov visoka živa meja). gaber čez zimo listja ne izgubi.
minus - nekaj let bo trajalo, da se živa meja zgosti. dodaten minus - obrezovanje.

pojdi na google, vnesi grad brdo / brdo pri kranju / poglej živo mejo. ampak je bila včasih precej višja. no, na delu je še vedno zelo visoka, če se prav spomnim je iz gabra. ko se bom ob priliki zapeljal mimo in če se spomnim, sporočim.
#6
*** gaber čez zimo listja ne izgubi. ***
HA HA HA HA ...
#7
(1.5.2020 ob 11:16)cvalsr Napisal: *** gaber čez zimo listja ne izgubi. ***
HA HA HA HA ...

Točno napisano. Listje se posuši a takšni gosti nizki gabri ne odvržejo vsega listja in odpade šele pomladi....
Poglej kam na rob gozda...
#8
... ampak pomladi bi si ravno želel (novo) listje, ko želiš zasebnost.
#9
Hvala vsem za odgovore. 

Smo imeli na obisku strokovnjaka za vrtove iz Nemcije in nam je svetoval Lovorikovec sorte Genolia, ki je najbolj trpezna sorta lovorikovca, ki prezivi zime tudi do - 25°C.

Tudi ponudba, torej rastline (visoke ca 180cm) skupaj z zasaditvijo, je relativno ugodna - torej 50 rastlin, prevoz in zasaditev za slabih 3000eur in 5 let garancije...


Skok na forum:
Zadnje novice

Kaj pomeni nizka začetna investicija v talno ogrevanje?
30.06.2020 ob 18:59:11
Kaj pomeni nizka začetna investicija v talno ogrevanje?
Vse več ljudi se odloča, da bo prostore ogrevalo s talnim gretjem. Prednosti, ki jih prinaša ta vrsta ogrevanja, so... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »