Gradnja in obnova > Klasična gradnja
Gradnja dveh enostavnih objektov - skupaj in hkrati

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gradnja dveh enostavnih objektov - skupaj in hkrati
#1
Zdravo!

Zanima me, ali drži, da dva enostavna objekta (garaža, skladiščni objekt), ki se gradita tako, da se stene dotikajo, ne smeta imeti skupne temeljne plošče sicer se več ne štejeta za enostavna objekta? Vem, da ne smeta imeti skupnih zidov in strehe, kako pa je s temeljno ploščo?

V primeru, da ne smeta imeti skupne temeljne plošče, kako se naj temeljni plošči najbolj enostavno naredita glede na to, da bi se objekta postavila tako, da se dotikata s stenami in da bi se pozidala hkrati?

Hvala, lep pozdrav.
#2
Morata biti konstrukcijsko ločena. Na eni plošči to seveda nista.

Pa ne samo to... predpis pravi, da morajo biti temelji razmaknjeni za polovico globine.
#3
Za polovico globine temeljne plošče? Kateri predpis?
#4
TSG_V_006 2.2, (10)
#5
V dokumentu na https://www.gov.si/assets/ministrstva/MO...6_2018.pdf piše o objektih, ki se dotikajo, da dotikanje objektov pomeni, da sta/so objekti drug poleg drugega, a niso konstrukcijsko, požarno, vsebinsko ali drugače fizično povezani. Iz priložene risbe je razvidno, da funkcionalno povezan torej, da ni prehoda iz enega v drug objekt, da ni skupnega temelja, da ni en objekt na drugega vpet ali drugače konstrukcijsko povezan.

Ali to pomeni, da med temeljnima ploščama ni potreben odmik oz. razmik in se lahko držita druga druge?
#6
(20.4.2020 ob 10:55)jozec Napisal: V dokumentu na https://www.gov.si/assets/ministrstva/MO...6_2018.pdf piše o objektih, ki se dotikajo, da dotikanje objektov pomeni, da sta/so objekti drug poleg drugega, a niso konstrukcijsko, požarno, vsebinsko ali drugače fizično povezani. Iz priložene risbe je razvidno, da funkcionalno povezan torej, da ni prehoda iz enega v drug objekt, da ni skupnega temelja, da ni en objekt na drugega vpet ali drugače konstrukcijsko povezan.

Ali to pomeni, da med temeljnima ploščama ni potreben odmik oz. razmik in se lahko držita druga druge?

Je potrebno prebrati celotni člen:

(10) Kadar so objekti blizu drug drugega, se v skladu s prvim odstavkom 3. člena kot samostojni razvrščajo tisti objek-ti, ki se sicer lahko celo dotikajo, a niso konstrukcijsko, požarno,  vsebinsko  ali  drugače  fizično  povezani  ter  ne poslabšajo gradbenotehničnih lastnosti bližnjega objekta. Za poslabšanje gradbenotehničnega stanja šte-je predvsem zmanjšanje ravni izpolnjevanja bistvenih zahtev. Kadar gre za vpliv na konstrukcijo sosednjega objekta,  se  nevarnost  vpliva  bistveno  zmanjša,  če  so  temelji  sosednjega  enostavnega  ali  nezahtevnega  objekta od obstoječega objekta oddaljeni vsaj za dvo-kratnik njihove največje globine. Takšne zahteve niso pomembne  pri  graditvi  ograj  in  enostavnih  opornih  zidov ter podobnih enostavnih gradbenih inženirskih objektov in drugih gradbenih posegov. Z vidika požarne varnosti je treba upoštevati gorljivost fasade obeh bliž-njih objektov ter vrsto in velikost odprtin ter objekte ustrezno razmakniti.
#7
Hvala vsem za trud in pojasnila, lep pozdrav.


Skok na forum:
Zadnje novice

Kaj pomeni nizka začetna investicija v talno ogrevanje?
30.06.2020 ob 18:59:11
Kaj pomeni nizka začetna investicija v talno ogrevanje?
Vse več ljudi se odloča, da bo prostore ogrevalo s talnim gretjem. Prednosti, ki jih prinaša ta vrsta ogrevanja, so... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »