Gradnja in obnova > Klasična gradnja
Pločnik okoli hiše

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pločnik okoli hiše
#1
Zdravo,
Na terasi bom dal nove ploščice hkrati pa bi enake potegnil okoli hiše.
Terasa 6 x 4 m ali jih lahko položim čez obstoječe? obstoječe niso spokane in ni videti, da bi kje razpadale, le preveč gladke so in grde Smile
Pločnik -  sedaj so okoli hiše tlakovci (8 let) Ali je dovolj, da jih odstranim, odstranim še del peska in vlijem najprej ploščo ter potem gor ploščice? Kakšna debelina plošče bi bila potrebna? mere se 10 m x 1 m  in 6 x 1 m. Diletacijo bi naredil samo med stikom 10 m in 6 m kjer je vogal hiše.

Bi bilo bolj smiselno razmisliti o lesu?
Hvala in lep pozdrav.
#2
Ploščice načeloma lahko gredo čez obstoječe.
Pri meni je to položeno cca 10 let brez težav ( v hiši in NE zunaj).
Okoli hiše imam ploščice 1 cm položene na armirano ploščo 15 cm.
Diletacija na 9 m in je še brez težav. Pazi pa katero lepilo in kako fugirati.

Les zunaj, na tleh? No ja...
#3
Hvala za odgovor.
15 cm se mi zdi kar konkretna debelina za navadno pohodno ploščo a ni 10 cm dovolj?
#4
10 cm betonska  plošča več kot dovolj za pešce in tudi za kaj več.
Lepljenje ploščice na ploščice deluje preverjeno brez problema. Jaz sem dal lepilo Kemakol Flex 170. Malo je dražje ampak dobro. Preizkusil sem tudi različne materijale za test. Najslabše je držala ploščica direkt na OSB. Najbolje pa na leseno desko in tudi na ploščico. Beton, omet, cigel... to itak drži. Na OSB sem nato keramiko položil z montažnim lepilom. Seveda tam ni pohodni del ampak stena.
#5
Ploščice direkt na ploščice gre brez problema, seveda z ustreznim lepilom. Kjer hočeš razširit teraso tudi ni problem.

Narediš ploščo deb. 10 cm z armaturno mrežo. Sledi pomemben detajl - hidroizolacija! Namaži s kvalitetnim dvokomponentnim hidrostopom (npr. Kema Hidrostop Elastik), nato pa čez nova keramika. Uporabit kvalitetno lepilo in fugirno maso za zunanje površine. Na stiku med staro in novo ploščo naredi dilatacijo oz. tam naredi fugo na ploščici, katero ne zafugiraš s fugirno maso ampak z nekim trajnoelastičnim kitom (npr. TKK Tekaflex MS15). Enako narediš pri vseh dilatacijah. Zato je fino vedet kakšne ploščice boš polagal, da ujameš dilatacijo betonske plošče na istem delu kot bo potem keramika. 10x1 m bi jaz dilatiral 2x, 6x1 m pa 1x.

Če je izvedba kvalitetna, nebi smelo biti problemov. Pomeni med drugim tudi zadosten padec da se odvodnjava voda ter da se ne zadržuje kje pri robu - pazit tudi ta detajl - kako se voda steče iz površine, da ti iz strani pozimi zmrzal ne začne delat sranja. Ko se to enkrat začne je samo še vprašanje časa kdaj boš imel vse ploščice zunaj.

Keramika na zunanjih NEPOKRITIH površinah ni ravno najbolj simpl stvar jaz mislim. Ne pomeni pa da se ne da.
#6
Najlepša hvala za odgovore. Super nasveti.


Skok na forum:
Zadnje novice

Kaj pomeni nizka začetna investicija v talno ogrevanje?
30.06.2020 ob 18:59:11
Kaj pomeni nizka začetna investicija v talno ogrevanje?
Vse več ljudi se odloča, da bo prostore ogrevalo s talnim gretjem. Prednosti, ki jih prinaša ta vrsta ogrevanja, so... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »