Splošno > Kr neki
kulinarika

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
kulinarika
#1
Ker morajo tudi mojstri in "mojstri", kdaj pa kdaj kaj pojesti, sem odprl tole temo, kjer si lahko izmenjamo mnenja o prehrani.
Idejo sem dobil ravno danes, ko je moja boljša polovica, ki sicer skrbi za prehrano, odšla na neko prednovoletno srečanje svojih bivših sodelak in ni imela časa pripraviti kosila. Pravzprav mi je pripravila kranjsko klobaso z navodili, kako se skuha ter namesto solate narezala sveže (hofer ali lidl varianta) rdeče paprike.
No, ob upoštevanju njenih navodil sem klobaso skuhal in dal na krožnik z obveznim zenfom. Ampak narezana paprika se mi je zdela nekako suhoparna, zato sem si pripravil majhen krožniček, vanj vliv bučno olje in zdrobil suhe pekoče čilije. Za moj okus super zadeva. Za aperitiv sem spil šilce ali dva domače viljamovke, za poobedu pa obvezno laško pivo.

No to je bilo za uvod v temo , dejansko bi pa bilo zanimivo vedeti, kaj si kdo kje privošči - ali kupi ali pa sam naredi.
#2
Zdaj decembra je veckrat na sporedu sarma. Moja zena je ravno cez vikend pripravila eno orenk posodo, lahko recem, da ji je super uspela. Tudi biftek je skoraj vsak dan na mizi, sploh zvecer pojemo skoraj cel paket toast kruhkov z maslom in biftekom. Drugace pa od doma pripravljene hrane radi jemo golaz z mesom divjacine in njoki za prilogo. Vsi stirje smo ljubitelji testenin na milion nacinov, od polnjenih, z raznimi omakami, s sirom itd,  tudi brez mesa, samo solata s smetano za prilogo. Potem ena izmed najboljsih jedi je patata con pollo oziroma krompir s piscancem. Krompir je lahko kuhan ali pecen. Mi imamo raje pecenega. Zraven belo piscancje meso narezano na majhne koscke in vse skupaj umesano v omako, kjer sta osnova smetana in sir. Kot dodatki super pasejo zraven brokoli, cvetaca, blitva itd. Doma vecinoma pripravljamo hrano, ki za kuho ne vzame veliko casa. Pomlad in poletje sta pa rezervirana za rostilj. Vedno in samo rostilj z ognjem, plinski ali elektricni pri nas ne pride v postev. Dostikrat zrezke pecemo direkt na ognju. Ko jemo zunaj pa gremo v Mariboru najraje v Jack&Joe. Postrezba, hrana, cene TOP. Do zdaj nimam ene same pripombe pa lahko za sebe recem, da ko gremo jest ven, pricakujem, da bo vse od A do Z na nivoju. Kaj se nasploh Slovenije tice, v vseh pogledih po mojem mnenju zmaga druzina Jezersek. Tako Dvor Jezersek kot restavracija blejski grad zasluzita oceno +10. Ambient, sprejem, postrezba, hrana so enostavno na nivoju. Cene so pa niso visoke, ce pogledam sirse je vse skupaj vredno svojega denarja. Res pa, da so kje drugje podobne stvari ceneje. Ko sem v LJ se pa obvezno ustavim v Dubocici na zaloski. Cevapcici s kajmakom se vedno zmagajo. Ob nasi obali pa ribja restavracija Neptun v Piranu. Primorci bodo vedeli kje je to Wink
#3
"mirator"..sicer me ne zanima s katerega konca" domovine"  z ženo prihajata si ji pa lahko hvaležen ker te je postavila pred izziv. Sam sem že, kosmate tri leta upokojen, ja in kuham si sebi všećno hrano....Me veseli, da si odprl to temo, saj spada itak PSS...Če bodo še kulinarični recepti tako uporabni kot so bili včasih  za gradnjo oziroma ugodno in  všečno bivanje PSS bom večktrat na forumu   Drugače pa  nasvet za laike kot sem bil včasih sam. Kranjska klobasa  ( tudi kuha, se po različnih receptih ) jo pa osebno sam zmerom pripravim s tenstanim zeljem  pozimi ali okisanim krompirjem poleti z obveznim hrenom kot prilogo  (Tuš  blagovna znamka  in še poceni -odpre  in dezinfecira brez problemov blagodejno luknje vse do zadnje odprtine..Sicer se pa strinajam , da po dveh aperitivih domače viljamovke ( količina  ni navedena) bi znala že sama klobasa brez priloge zadovoljit ... Smile
#4
Čakte malo, a to je resna tema?
Porko dio, kakšni dedci pa ste, če ne znate kuhati?
Ko se je bajta zidala (kakih 10 let nazaj), sem službo obesil na klin. Zjutraj sem mulca zbrcal iz postelj, nahranil, enega v vrtec odtroškal, enega v šolo. Potem sem par ur na bajti crnčil in vmes dal cunje prat.
Okrog enih sem jih vzdignil, posadil v kuhinjo. Ona je delala za šolo, tamali se je igral, jaz pa sem kuhal južno, likal cunje in jih zlagal.
Tri leta tako, ni jedi, da jo ne bi znal pripraviti iz butare.

Če si dedc, si dedc. Za vse. Babo je treba znati tudi čez dan porihtati. Je potem zvečer bolj lušno.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: logo2.png]Verjeli ali ne,    400 ni dovolj!!!!
#5
Prejšnji petek še žena ni hotela verjet, da sem jo pregnal iz kuhinje. Pa še stepli so se mi skoraj ob pekaču potem.
Zadeva: rolana mesna rolada s siri, šunko, jajci, zavita v liste prekajene pancete.

Sestavine:
4 fileji pišcančjih prs
125 gr belega sira za mazanje
125 gr ribanega prekajenega sira (npr. Dimsi)
150 gr ribanega sira kačkavalja (tržnica)
80gr na drobne kocke narezane šunke
na kockice narezano celo čebulo
2 prepolovljeni kuhani jajci
na dolge liste narezano prekajeno panceto (na sliki jih je "šlo" 22 kosov)

Začimbe: 
1 žlica curryja
1 žlica kajenskega popra
žlička česna v prahu ali pa granulat
2-3 žlice sladke paprike
5 ali 6 vejic svežega peteršilja
malo soli s poudarkom na malo
peki papir

Priprava: 
piščančje prsi z ostrim nožem še dvakrat previdno zarežemo, da dobimo čim tanjši zrezek. Tega se položi med dva lista papirja in ga z tolkačem nežno potolčemo, da dobimo zrezke debeline okrog 3 ali največ 4mm. Začimbe je najbolje zamešati vse skupaj na en krožnik, v katerih potem povaljamo (začinimo) meso. 
Panceto narežemo na čim daljše liste. Te zložimo drug na drugega, da se delno prekrivajo na peki papir v velikosti npr. 50x50cm. Meso premažemo z belim sirom za mazanje, nanj položimo tiste štiri polovice kuhanih jajc ter zraven vejice svežega petršilja. Potresemo z naribanim prekajenim sirom in naribanim kačkavaljem. Potresemo z na kockice narezano šunko in čebulo. Z pomočjo peki papirja vse skupaj zrolamo v rolado. Papirja med sloji ne sme biti. Ko rolado zvijemo, se preostanek papirja v obratni smeri ovije okrog rolade. To položimo v pekač in jo pečemo cca 30 minut pri temperaturi 200 stopinj. V tem času bo rolada toliko pečena, da bo obdržala svojo formo. Rolado previdno v celoti odvijemo iz papirja in jo še nekih 5 ali 10 minut pečemo na "grill" ali pa pečico pojačamo na 270 stopinj, da panceta nekoliko zakrkne. Zraven se v tisti omaki, ki se bo scedila iz rolade lahko speče tudi kak mladi krompir. 
Vrhunska je tudi hladna.


Priložene datoteke Predogledne slike
   
#6
"prjatu Arbajter" ne pravim, da tvoj gurmanski recept ne drži vode, (Kot jo ne držijo moja moda in spodnje okončine za 270° kar ne premore nobena balerina,) če bi zaužil vse te napisane "začimbe" pa čeprav v razmerju 1 proti 10. Me pa zanima razredčilo-topilo (cviček odpade!) za taiste  začimbe - ker jed je že po sestavinah GURMANSKA več kot očitno ++++++... Tongue


Skok na forum:




Zadnje novice

Kaj pomeni nizka začetna investicija v talno ogrevanje?
30.06.2020 ob 18:59:11
Kaj pomeni nizka začetna investicija v talno ogrevanje?
Vse več ljudi se odloča, da bo prostore ogrevalo s talnim gretjem. Prednosti, ki jih prinaša ta vrsta ogrevanja, so... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »