Gradnja in obnova > Energijski viri
Pametni (Wifi) termostat

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pametni (Wifi) termostat
#16
Lahko uporabiš obstoječi kabel, vendar !Pozor!, stari termostat, ki ga imaš nima priklopa Faza L, ter ničelni vodnik N, pač pa samo faza (stalna faza not, faza ven na OČ), ker deluje, kot stikalo, kjer vklaplja fazo OČ. 
Najprej v razdelilni omari odklopiš kabel kateri pride do termostata, nato še OČ. Ravnaš se po shemi a) - Receiver box priklopiš v kurilnici na omrežje, ter na boiler (za tebe je to OČ), nato na Receiver box do termostata vežeš obstoječa kabla katera bosta sedaj zgolj signalne narave...
#17
Pravzaprav in če sem te prav razumel, imaš termostat, ki je priključen na napetost, ki ti bo vedno vklopil, ko bo temperatura padla pod nastavljeno. Če pa gre za vikend, kjer izklopiš elektriko, ko te ni, potem ne rabiš termostata temveč rele z daljinskim vodenjem oz. gsm modem, ki bo termostatu zagotovil napetost..
#18
Ni vikend, hiša je.

FAE, imate kar prav. Odprl sem razdelilni omarici v kotlovnici in naredil par slik. Prosim, če si jih lahko ogledate.

Prva slika je dovod elektrike v omarico (desna žica), potem spodaj pod omarico vec do termostata kabel, leva zgornja žica gre v drugo razdelilno omarico.

[Slika: 20201013150404.jpg]

To so žice v prvi razdelilni omarici. Desna žica je dovod elektike. Faza fre direktno naprej do termostata in hkrati v drugo omarico, ničla gre v drugo omarico, ozemljitev ne gre nikamor.

[Slika: 20201013150445.jpg]

Druga razdelilna omarica je eno katastrofalno sračje gnezdo. Notri so kabel iz prve omarice (pride iz leve strani) ki nosi elektriko, potem dva kabla za dve obtočni črpalki (vsak del hiše ima svojo - tista druga ima tudi svoj termostat tam), en kabel spodaj gre direktno na bojler (ki je pred leti pregorel in sploh ni v uporabi za kaj drugega kot zalogovnik vode), drug pa na peč.

[Slika: 20201013150716.jpg]

Če vas prav razumem bi jaz moral:

1. namestim na steno receiver box
2. potegnem nanj iz prve omarice fazo iz zgornjega desnega kabla
3. ničla na receiver box gre iz kabla ki je vezan na OČ

Dejansko samo presem fazo in ničlo iz kabla ki je sedaj šel na termostat na receiver box. In potem ta star kabel vežem na receiver box na oznaki T T.
#19
Svetujem, da popolnoma odklopis oboje, termostat in OČ. Povezes z novim kablom fazo, nulo in ozemljitev na receiver. Nato prikljucis OČ po shemi (na mesto boilerja), ter signalni 2. zilni kabel "TT-TT" na termostat-lahko uporabis obstojecega.
Obvezno instrument pri sebi, ker po videnem, ali so barve vodnikov skladne s standardom oznacitve - L faza(rjava,crna), N neutralen(modra) in PE ozemljitev(ru-ze)...
#20
Trenutno imam sobni termostat, ki je, če prav razumem, vezan na kontaktor v elektro omarici. Ko se termostat prižge, v elektro omarici kontaktor skoči notri in radiatorji se priključijo. 

Ta termostat bi nadomestil z žičnim WIFI termostatom. Se pravi vse isto povezano z žicami, samo da je možnost upravljanja na steni in preko WIFI (internet) s telefonom. 

Prosim za predlog kateri žični WIFI termostati so primerni?

   
#21
(22.11.2020 ob 00:54)boris445 Napisal: Trenutno imam sobni termostat, ki je, če prav razumem, vezan na kontaktor v elektro omarici. Ko se termostat prižge, v elektro omarici kontaktor skoči notri in radiatorji se priključijo. 

Ta termostat bi nadomestil z žičnim WIFI termostatom. Se pravi vse isto povezano z žicami, samo da je možnost upravljanja na steni in preko WIFI (internet) s telefonom. 

Prosim za predlog kateri žični WIFI termostati so primerni?

Evo nekaj za pregledat https://www.youtube.com/watch?v=lCNEq0__5KU
#22
Kako pa vem kateri je kompatibilen s obstoječo vezavo oz. kontaktorjem?
#23
Moj Netatmo termostat preko releja direktno vklaplja 2 črpalki Grundfos.


Skok na forum:
Zadnje novice

Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
28.10.2020 ob 10:32:56
Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
Mladinske organizacije v zadnjih letih glasno opozarjajo na perečo in zaskrbljujočo stanovanjsko problematiko mladih. Da bi mladim... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »