Gradnja in obnova > Stavbno pohištvo
Odpiranje vrat na prstni odtis

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Odpiranje vrat na prstni odtis
#1
Zanimajo me + in - odpiranja vrat na prstni odtis?
#2
Plusi:
- udobno odpiranje vrat z uporabo prsta
- dokaj zanesljiv sistem odpiranja
- odpade brskanje za ključi po žepih, torbici
- možnost vgradnje praktično povsod, v ročaj, v vratno krilo, zraven vrat, v modulne doze...
- kažejo tudi "lastnika"
- ne poznajo težav ob ukradenih ključih, karticah...
- enostavna vgradnja
- možnost vgradnje (integracije) na vhodni domofon, ne zahteva svojega dodatnega mesta...

Minusi:
- za delovanje potrebuje elektriko, kar pomeni, da potrebuje "podporo" kakega UPS-a za primer izpada napajanja ali ustrezno velike 12 / 24V baterije.
- pri cenenih čitalcih je pogrešek (zanesljivost) lahko slabši
- pri čitalcih "na poteg" je (lahko) važna hitrost potega palca preko skenerja
- pri čitalcih "na poteg" je zelo važno, da prst potegnemo preko skenerja z čim manj ali nič rotacije prsta
- pri čitalcih na "prislon prsta" je važna še čistost prsta
- pri vseh čitalcih se lahko pojavi slaba prepoznava "razmočenih" prstov, npr. po kakih mokrih vrtnih delih, ko lahko odpovejo "poslušnost"
- vsi čitalci tudi odpovedo ob poškodbi prstnega reliefa (praske, odrgnine, vreznine... rešljivo z več vnosi odtisov

Preostale z čitalci povezane stvari:
Dobro je, da ima čitalec s svojo centralo kriptirano komunikacijo, pri kateri kljub odmontiranju in stikanju žic ni moč odpreti vhodnih vrat. Seveda ob vgrajeni zaščiti proti kratkemu stiku.
Dosti čitalcev ima tudi bluetooth komunikacijo z telefonom lastnika (oz. več telefoni)
Dobrodošla je tudi možnost upravljanja z čitalcem preko kakega Managerja, IR daljinca, kateri omogočajo mnogo enostavnejše vnose, brisanja prstnih odtisov, proženja in nastavitve alarma, nastavitve časov odpiranja...
Novejši čitalci "spremljajo" rast otroških prstov
Nekateri naprednejši uspešno "korigirajo" celo manjše poškodbe na prstnih odtisih
V zadnjem času se dosti pozornosti posveča tudi temu, da čitalci zaznavajo tudi temperaturo prsta (ko npr. z odrezanim prstom ni več moč pretentati čitalca)
#3
Gre za citalec na poteg, cena cca. 700€.
Kako pa se obnese pozimi? 
Imava otroka (5 in 2), tam sta oba poskusila in jima je "zaznalo" prst, ampak ker nista sprogramirana ni odprlo, se bojim da jima ne bo odpiralo, ali bo, ce ju je zazal?  Naceloma hci se ne bo dosegla do citalca. Koliko odtisov se lahko shrani (sem pozabila vprasat?)  Kako se citalnik obnese na dezeli, naceloma je zunaj vedno neko delo(vrt,...) sploh otroka in umazani prstki?
#4
Imam čitalec "na prislon" in deluje super. Priporočljivo je vnos več prstov zaradi morebitnih umazanih, poškodovanih prstov, pozimi suhih prstov.
Starejšemu sinu 13 moram cca letno vnesti prst na novo v sistem ker pač raste in ga s časoma ne prepozna več.
Mlajšemu 7 let pa še nisem vnesel prsta ker ima premajhno površino prsta, da bi ga sistem prepoznal. Tako, da pred nakupom preveri kaj in kako sistem zazna prste. Verjetno je sedaj že kaj novega od mojega nakupa 10 let nazaj.
Je pa praktična zadeva, sploh glede na to, da današnja vhodna vrata nimajo več zunanje kljuke in se hitro zakleneš ven Wink
#5
(5.9.2019 ob 22:50)petra90 Napisal: Gre za citalec na poteg, cena cca. 700€.
Kako pa se obnese pozimi? 
Imava otroka (5 in 2), tam sta oba poskusila in jima je "zaznalo" prst, ampak ker nista sprogramirana ni odprlo, se bojim da jima ne bo odpiralo, ali bo, ce ju je zazal?  Naceloma hci se ne bo dosegla do citalca. Koliko odtisov se lahko shrani (sem pozabila vprasat?)  Kako se citalnik obnese na dezeli, naceloma je zunaj vedno neko delo(vrt,...) sploh otroka in umazani prstki?
Temov čitalec Arx (EM70) stane nekaj preko 400€.
Čitalec bo v vseh letnih časih deloval enako. Problem je (lahko) v tem, ko se naši prstni odtisi lahko spreminjajo v odvisnosti od vlage, od letnih časov niti ne toliko.
Dvoleten otrok nima kaj samostojno odpirat hiše. 
Število vnosov prstnih odtisov je odvisno od proizvajalca (in cene seveda) in se giblje med 100 in 999. Toliko vas ni pri hiši, pa če vnesete odtise vseh prstov, na rokah in nogah. 
Čitalec v mestu ali na deželi je ista figa. Ok, mestnim korenje in solata večinoma v Lidlu Hoferju,... rasteta, tako da si malce težje prstke zamažejo, nekateri pa imajo vseeno kakšno gredico, pa vseeno nekako pridejo v hišo. Če odrasli vemo, da je blatne roke potrebno oprati, preden šlatamo napredno elektroniko, je to potrebno nekako dopovedati še frocem. 
Ampak bere se pa tako, kot da imajo otroci že zjutraj "tlako" na vrtu.
#6
Kaj se hecate 700€ za čitalec, eno plačo, ...fack!!
#7
Tudi jaz se strinjam, da je to prekleto navita in napihnjena cena. Večina sodobnih telefonov vključno s čitalcem in vso software podporo pride toliko. 
Cena same komponente vključno z elektroniko je od 30€-100€. Če čitalec namestiš zunaj, kontrolno enoto na notranji strani in povežeš na "daljinsko" odpiranje vrat lahko ta strošek občutno zmanjšaš (ni neka raketna znanost).

Je pa fino imet nekje skrit backup, s temi prepoznavami imam ogromne težave pozimi, poleti (ko imam razmočene roke).

Če bi sam imel to v vratih bi se raje odločil za prepoznavanje šarenice.
#8
Ta teden so mi vgradili vrata Inotherm z vgrajenim inokey prstnim odtisom. Meni in ženi deluje ok, hčeri (6 in 8 let) pa imata težave, ker imata gladke in majhne prste. Zaznavanje pri njima je dokaj problematično, ker senzor zahteva vsaj 70% pokritost. Poleg tega je senzor tudi dokaj visoko in komaj dosežeta. Imamo pa več prstov vsak v sistemu zaradi možnosti poškodb prstov. Meni dela 100% zanesljivo. Vedno. 

Takšne so moje izkušnje po nekaj dnevih.
#9
Litera: kako sedaj deluje senzor prstnega odtisa pri otrocih? Oklevam ali bi kupil Inotherm z ali brez senzorja? Bi vzel praktično senzor samo zaradi otrok, da jim ni potrebno imeti ključa s sabo...? Kaj menite?
#10
vzemi. V najslabšem primeru, jim daš potem ključ zraven...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"


Skok na forum:
Zadnje novice