Splošno > Sam svoj mojster
Demontaža in montaža klime - Pomoč

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Demontaža in montaža klime - Pomoč
Imam cooper & hunter 3,5 KW klimo, rabim jo prestavit 30 km stran.

Lahko izvedem demontažo sam? Da ne zapravljam časa in denarja? Moram biti nakaj pozoren pri demontaži? Vsak nasvet je dobrodošel.

Postavitev lahko tudi opravim in konzole na novi lokaciji nabavim cevi, potem rabim samo nekoga da priklopi in nafila? (elektrika in ostalo lahko naredim sam)

Drugače pa če obstaja kakšen ki dela popoldansko ali za hobi mu plačam, da ne čakam na vse prezasedene klimatizerje, naj mi sporoči na zasebno sporočilo.
1.      Odviješ oba pokrova ventilov na zunanji enoti
2.      Z imbus ključem zapreš ventil, ki je na tanki (1/4'') cevi
3.      Vklopiš klimo, nastaviš na hlajenje in minimalno temperaturo
4.      Ko kompresor zažene, počakaš 2-3 minute
5.      Med delovanjem kompresorja z imbus ključem zapreš ventil na debeli (3/8 ali ½'') cevi
6.      Izključiš klimo
7.      Odklopiš električno napajanje klime oz. izvlečeš varovalko
8.      Odklopiš el. povezave na zunanji enoti
9.      Odklopiš plinske cevi in preveriš, da ne uhaja plin iz zunanje enote
10.  Montiraš pokrove ventilov na zunanji enoti
11.  Zavaruješ priključke na klimi in na instalaciji pred umazanijo in tujimi objekti
12.  Demontiraš klimo

Postopek vakuumiranja klima naprave

13.  Priklopiš obe freonske povezave
14.  Priklopiš testni manometer na klimo in vakumsko črpalko (spodnji priključek na klimo, stranski na črpalko)
15.  Z občutkom pritegneš testne cevi, vklopiš črpalko, odpreš ventil na manometru
16.  Vakuumiraš 15 minut, v tem času povežeš električno napeljavo
17.  Zapreš ventil na manometru
18.  Izklopiš črpalko in odviješ cev z nje
19.  Zapomniš si položaj kazalca na manometru
20.  Počakaš 10 minut
21.  Preveriš, da je vakuum isti (položaj kazalca)
22.  Rahlo odviješ en ventil na klimi (inbus vijak), ko tlak na manometru preseže 0 bar, odviješ cev s klime
23.  Odviješ oba ventila na klimi (inbus vijaki) in montiraš ter zategneš pokrovčke ventilov (3)
24.  Vklopiš napajanje klime ter jo nastaviš na minimalno temperaturo
25.  Po cca 15 minutah morajo biti ventili rosni (nabirati se mora kondenz)
Mojstrsko povedano.

Cevi so najbrž povsod enake za 3.5KW? Drugače imam ta model:Cooper&Hunter Alpha CH-S12FTXE WiFi

res zelo zadovoljen. Samo ker me ni doma, me zanima cevi so najbrž 3/8 ali kako že to gre?

Ker rabim kupit 3m cevi (se prav 2x ne, tja pa nazaj + plastiko za elektriko) in konzole? Jaz sem računal nekje 50-60 EUR material. Delo pa najbrž kakšen kolega tole se ne bom sam lotil, ker bom pri plinu kaj zajebal ker bi prvič delal.
Delal sem po spodnjih navodilih, a ustavi se mi pri koraku 9: Odklopiš plinske cevi in preveriš, da ne uhaja plin iz zunanje enote

Ko odvijem matico, ki drži cev, začne iz cevi ali iz zunanje enote puščati plin. Ventila sta v tem trenutku sigurno oba zaprta.
Poskusil sem tudi z malce drugačnim postopkom - da najprej prižgem klimo in šele nato zaprem ventil tanke cevi in kasneje še ventil debele cevi. A zopet pušča.

Sicer imam težave s klimo, da mi ne hladi, zato jo tudi želim odstraniti. Je ta plin res tako nevaren, da se ga ne sme spustiti v okolico?

1.      Odviješ oba pokrova ventilov na zunanji enoti
2.      Z imbus ključem zapreš ventil, ki je na tanki (1/4'') cevi
3.      Vklopiš klimo, nastaviš na hlajenje in minimalno temperaturo
4.      Ko kompresor zažene, počakaš 2-3 minute
5.      Med delovanjem kompresorja z imbus ključem zapreš ventil na debeli (3/8 ali ½'') cevi
6.      Izključiš klimo
7.      Odklopiš električno napajanje klime oz. izvlečeš varovalko
8.      Odklopiš el. povezave na zunanji enoti
9.      Odklopiš plinske cevi in preveriš, da ne uhaja plin iz zunanje enote
10.  Montiraš pokrove ventilov na zunanji enoti
11.  Zavaruješ priključke na klimi in na instalaciji pred umazanijo in tujimi objekti
12.  Demontiraš klimo
1. sem najprej upošteval nek youtube nasvet, ki je navajal čakanje 30 s, preden zapreš debel ventil. NI DELOVALO.

2a. upoštavan nasvet zgoraj, 2- 3 minute. NI DELOVALO
2b. ponovi vajo, 2-3 minute. NI DELOVALO

3. upošteval sem navodila 3 iz drugega foruma, ki pravi:
"klimo vklopiš na HLAJENJE. pustiš da dela kakšnih 5 minut. Zapreš ventil na tanki cevi. Počakaš recimo 2 minuti (boš slišal, da bo klima dobila drugačen glas. Če je inverter, bi bilo fino, da jo vklopiš v servisnem načinu (da ne prilagaja moči kompresorja)) Zapreš še ventil na debeli cevi. klimo po tem čimprej izklopi iz elektrike."

V servisni način je sicer nisem dal (ker nisem znal, imam Mitsubishi MSZ-FH35VE), ostalo sem pa upošteval. Tokrat klime nisem izklopil z daljincem, ampak sem jo takoj izklopil iz napajanja v trenutku, ko sem zaprl debel ventil. Na notranji enoti so mi sicer sedaj ostala vratca klime odprta, ker klima ni imela možnosti, da se postavi v začetno stanje, ampak JE DELOVALO. Tokrat v ceveh ni bilo več plina.

Mogoče je najbolj ključen izklop?, ker drugačen zvok je klima imela že v opciji 2b., vendar preden sem izklopil klimo je minilo nekaj časa.

Skok na forum:

Zadnje novice

NLB Stanovanjski krediti z jamstvom države
26.05.2023 ob 13:26:45
NLB Stanovanjski krediti z jamstvom države
Mladi do 38 let lahko ob prvem reševanju stanovanjskega vprašanja pridobite stanovanjski kredit po pogojih Zakona o... Beri dalje »
Kako izbrati pravo kombinacijo senčil?
19.05.2023 ob 08:49:06
Kako izbrati pravo kombinacijo senčil?
S kombiniranjem notranjih in zunanjih senčil lahko ustvarimo prijetno in udobno vzdušje v svojem domu. Tudi ob poletni vročini.... Beri dalje »
Odkrijte prednosti bivanja v mansardi
17.05.2023 ob 12:20:44
Odkrijte prednosti bivanja v mansardi
Tondach rešitve za šarmanten dom Ko izbiramo nepremičnino, je zdravo in kakovostno stanovanje, v današnjem času... Beri dalje »