Nepremičnine > Finančna plat
Stroski blok

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Stroski blok
#1
Zanima me optimatizacija stroskov v bloku.

Se pravi:

Smeti - koliko naj bi bil nek standard in kako zmanjsati stroske? jaz imam trenutno 8eu po osebi.

Ogrevanje toplarna - trenutno so cca 0.3eu na m2 za priklopno moc toplarne. Kako to znizati (blok smo izolirali)

Se je kdo ze aktivno ukvarjal z znizevanjem stroskov v bloku?
#2
Smeti, greš do vseh sosedov in jih animiraš, da ločujejo in zmanjšajo količino, posledično bo čez nekaj časa ceneje.

Ogrevanje toplarna, zmanjšaš pretok vroče vode in čim bolj zapreš radiatorje, da bo minimum, zate sprejemljivega in bo ceneje....
#3
Njega zanima kako zmanjšati priklopno moč toplarne in ne kako pripreti radiatorje.

Z zmanjšanjem priklopne moči boste imeli konkretne težave, ker to razen vam stanovalcem v tem bloku, ni nikomur v interesu. Kolega, ki je hišnik v bloku se je trudil in naletel na ovire čez katere ne misli skakati. Je obupal ravno tako na parih drugih področjih...se v roku dveh let seli v lastno hišo in letos prepušča štafeto hišnika ostalim. Lahko ga povprašam kaj za ene zahteve so dobili, če bi želeli spremeniti priključno moč, če te bo zanimalo. Se je pa to bockal z lokalnim komunalnim podjetjem, ki pokriva daljinska ogrevanja med katerimi je tudi ta njihov blok. On plačuje priključno moč za ogrevanje stanovanja na leto več, kot npr. jaz plačam za ogrevanje hiše na leto.
#4
pentax

Verjetno je ta tvoj prijatelj predstavnik stanovalcev in ne hišnik Smile
#5
oboje je :mrgreen:...zaenkrat. Zato je tudi opazil mnogo problemov, pa je marsikje slepa ulica.
#6
Smeti so odvisne od velikosti zabojnika!
Torej: če se zmanjša zabojnik, se bo zmanjšal račun. Mi smo šli iz "kontejnerja", na "tavelike zelene"-mislim, da so pol m3, ali pa tam nekje) Cena pri Simbiu- Celje je približno 4€/osebo, pri tem zabojniku. Rjavi (bio) zabojniki so v bloku obvezni, medtem ko pri hiši niso.
Za ogrevanje že imaš odgovor. Pri nas je fiksni del 30% (m2 X toliko in toliko centov), ostalo po delilnikih, ker nimamo kalorimetrov. Fiksnega dela se ne znebiš, pa če imaš popolnoma zaprte radiatorje!
#7
matofill Napisal:....Ogrevanje toplarna, zmanjšaš pretok vroče vode in čim bolj zapreš radiatorje, da bo minimum, zate sprejemljivega in bo ceneje....
Če bi se hecal, bi verjetno pripopal kakšnega smeška. Ker pa ga nisi, pomeni da misliš resno. Na žalost pa ne gre tako. V bloku smo različni ljudje z različnimi zahtevami. Vsak pa bi moral imeti regulacijo temperature v svojih prostorih po svojih željah. Že tukaj si na priključni moči zabetoniran, ke mora ta moč pač zagotoviti celoten razpon želja. Potem sledi, da si vseeno lahko preko avtomatskih ventilov na radiatorjih zagotoviš sebi primeren odjem toplote. Samo tukaj so nastopili toplotni lobiji, ki so naredili pravi kaos (pa ne takšnega od Raiven). Gre namreč za to, da so najprej dosegli prisilno vgradnjo toplotnih indikatorjev, ki naj bi posamezniku omogočili varčevanje s toplotno energijo in uzakonili obračun do 70 % preko indikatorjev ostalo po kvadraturi. Tukaj se je sedaj dalo nekoliko prihraniti, kar pa so zaznale Toplarne s svojimi lobiji in indikatorji naenkrat nimajo več tiste funkcije, zaradi katere so bili vgrajeni ter s strani uporabnikov drago plačani. Sedaj se je razmerje spremenilo in indikatorji veljajo samo še nekje do 30%.
Izgovor za indikatorje je bil, da sosedje ogrevajo sosednja stanovanja, kjer nihče ne biva in so radiatorji zaprti. Seveda deloma to drži, ampak ima medalja tudi drugo plat. V blokih pač iamamo razpored sob kot jih imamo.
N. pr. pri meni moja spalnica meji na dnevno sobo soseda. Sosed ima rad toplo, zato ima v kompletnem stanovanju temperaturo minimalno 25°C, medtem ko bi jaz imel rad v spalnici temperaturo pod 20°C. Kljub temu, da ima ja z odprt radiator samo v dveni sobi, mi v spalnici pri zapretem oknu (tri stene so zunanje) temperatura ne pade pod 21°C. Torej pri odprtem radiatorju (zaradi doseganja povprečnega odjema tolote) odprem okno in toplotno energijo vračam naravi. In če še pomislimo, da so preračunavanja porabe toplotne energije na stanovanje znastvena fantastika, ki je ne razumejo niti avtorji toplotnih nebuloz, potem je jasno, da so na celi fronti zmagali toplarniški lobiji, sanjati o prihranku pri ogrevanju pa je iluzija.
#8
lavit Napisal:Zanima me optimatizacija stroskov v bloku.

Se pravi:

Smeti - koliko naj bi bil nek standard in kako zmanjsati stroske? jaz imam trenutno 8eu po osebi.

Ogrevanje toplarna - trenutno so cca 0.3eu na m2 za priklopno moc toplarne. Kako to znizati (blok smo izolirali)

Se je kdo ze aktivno ukvarjal z znizevanjem stroskov v bloku?

Ja, se je. Vendar temu ne rečemo zniževanje stroškov, temveč optimizacija, kot si zapisal. Kar ne pomeni zniževanja, temveč za ustrezno ceno dobiti najustreznejšo storitev. Ideja "čim bolj znižati stroške" je generalno ne le slaba, temveč najslabša možna, saj jih s tem v resnici na mnogih področjih dolgoročno in nesorazmerno prihrankom, močno zvišate.

Prvi "standard" za zmanjševanje stroškov odvoza smeti je pravilno število prijavljenih oseb. Ki ga je zelo težko doseči.
Drugi je, kot so ti že svetovali, natančno ločevanje odpadkov in zamenjava zabojnika za preostanek in bio odpadkov za manjšega. Ostali lahko ostanejo takšni kot so, saj se za njih odvoz ne zaračunava.

Kar pa se tiče izračuna za zniževanja priključne moči toplotne postaje, pa bi vas s tem moral seznaniti že upravnik...če ga imate, saj je po energetski sanaciji ta ukrep predpisan z zakonodajo.
Okvirno zanj velja poimenovanje: "izdelava tehničnega izračuna priključne ogrevne moči toplotne postaje za večstanovanjsko stavbo, vključno z elaboratom gradbene fizike in izkazom energijskih lastnosti stavbe."

V osnovi gre za izračun, skladen z Zakonom o graditvi objektov (ZGO) in pripadajočimi podzakonskimi akti, ter Tehničnimi zahtevami za graditev vročevodnega omrežja in toplotnih postaj, ter za priključitev stavb na vročevodni sistem za distribucijo toplote. Izračun toplotnih izgub mora temeljiti na standardu SIST EN 12831 pri računski zunanji temperaturi -13 °C z ustrezno korekcijo instalirane toplotne moči na zunanjo temperaturo –20°C, vsebovati pa mora vse potrebne elemente projekta PID ter elaborat gradbene fizike in izkaz energijske učinkovitosti stavbe.

Cena izdelave elaborata je odvisna od velikosti stavbe. Če vas ni premalo, upravnik pa je dober pogajalec, boste poleg tega izračuna, gratis, ali pa za malo denarja dobili še novo energetsko izkaznico za celo stavbo.
#9
Daj napiši okvirno ceno tega elaborata za nek stanovanjski blok, da se vsaj dobi približna slika, koliko pride takšna izdelava na enoto v bloku.
#10
Cena je odvisna od razmer na trgu in velikosti stavbe.

Ključ delitve stroška ni enota, temveč površina.

Zgolj informativno in neobvezno pa:
- stavba z 10-timi enotami : do 1 550,00€ brez DDV
- stavba s 100 enotami : do 3 250,00€ brez DDV
#11
Super odgovori. Pri nas gre za manjsi blok (15 stanovanj x 2 vhoda. imamo velike zabojnike, nikoli napoljene cez polovico, standard je nekje 1\3. Kar se tice toplote, je sedaj nekje 1\3 ali se manj prej porabljene toplote (sem na vogalu, na vrhu, 3 zunanje stene) - se pravi najbolj neugodno stanovanje za ogrevat)

Ce samo priklopno moc izracunam, je pri meni 260eu na leto (vec, kot placam za dobavljeno toploto), se pravi cca 5200eu za oba vhoda na leto. Ce znizamo za polovico, se izplaca ze po enem letu.

Mogoce samo se postopek udejanjanja teh ukrepov? (so potrebni podpisi? Blagoslov upravnika?)

Recimo za manjse kante za smeti?

In ta elborat, so potrebni podpisi, postopek?
#12
Kaj je že bilo?
Pošten uprAvitelj ne bi dovolil nekih čudnih cen štromarskih.
Ančka tudi ni pila.
#13
Ančka NI pila, je pa @SinAbi! :wink:

P.S. Ne vzet za zlo, ampak če bi jaz tebe kaj razumel! Confusedhock:
#14
Pobrskaj malo, kake cene štromrske pri "poštenih" upraviteljih padajo.

Morda bo razumevanje drugačno.
#15
lavit Napisal:Super odgovori. Pri nas gre za manjsi blok (15 stanovanj x 2 vhoda. imamo velike zabojnike, nikoli napoljene cez polovico, standard je nekje 1\3. Kar se tice toplote, je sedaj nekje 1\3 ali se manj prej porabljene toplote (sem na vogalu, na vrhu, 3 zunanje stene) - se pravi najbolj neugodno stanovanje za ogrevat)

Ce samo priklopno moc izracunam, je pri meni 260eu na leto (vec, kot placam za dobavljeno toploto), se pravi cca 5200eu za oba vhoda na leto. Ce znizamo za polovico, se izplaca ze po enem letu.

Mogoce samo se postopek udejanjanja teh ukrepov? (so potrebni podpisi? Blagoslov upravnika?)

Recimo za manjse kante za smeti?

In ta elborat, so potrebni podpisi, postopek?

Upravnik ne more dajati nobenih "blagoslovov" ali soglasij brez dovoljenja etažnih lastnikov v predpisani višini.

Za zamenjavo zabojnikov zadostuje malo nad 50% soglasje po deležih etažne lastnine. Zamenjavo naroči upravnik.

Elaborat za znižanje priključne moči TP in izračun korekcijskih faktorjev (ki so se s sanacijo ovoja stavbe spremenili) je pametno naročiti "v paketu".
Zbrati morate malo nad 50% soglasje po deležih etažne lastnine.


Skok na forum:
Zadnje novice

Kaj pomeni nizka začetna investicija v talno ogrevanje?
30.06.2020 ob 18:59:11
Kaj pomeni nizka začetna investicija v talno ogrevanje?
Vse več ljudi se odloča, da bo prostore ogrevalo s talnim gretjem. Prednosti, ki jih prinaša ta vrsta ogrevanja, so... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »