Splošno > Mnenja in predlogi
Dvig stene in dodatna okna v mansardi

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dvig stene in dodatna okna v mansardi
#1
Pozdravljeni! Zanima me vaše mnenje glede dviga stropa in dodatnih strešnih oken pri dnevnem prostoru(kuhinja, jedilnica in dnevna soba), ki je velik 30 m2 in ima trenutno ena balkonska vrata in dva okna. Višina neizdelane mansarde je trenutno 2.33 in se seveda pogovarjamo, da jo dvignemo, ampak bi tu bili dodatni stroški pri prenovi in skrbijo me tudi večji stroški ogrevanja. Drugi so nam svetovali da dodamo še tri strešna okna in dvignemo strop.


Priložene datoteke
.jpg   mansarda.jpg (Velikost: 108,12 KB / Prenosi: 419)
#2
1. kam so prostori orientirani?
2. za 30m2 mi deluje dovolj oken in dovolj svetlobe.
3. če bi že …………. dvigoval strope in iskal dodatne steklene površine, bi jih definitivno na zidani steni nad sedanjimi okni - nikakor ne v strehi.
4. strešno okno v žloti strehe ………….. recept za težave
#3
Najprej hvala za odgovor.
Stanovanje je orientirano tako, da sta oba okna in balkonska vrata obrnjena proti vzhodu. Celotno stanovanje je pa na S stran hiše..kuhinja in dnevna sta torej na SV
Tudi nam se je zdelo dovolj svetlo, ker imamo v spodnjem nadstropju enako oken in so enako veliki prostori, ampak se pa pozna da je ta stran veliko bolj hladna od južne..sem mislila, da bi strešna okna prinesla malo več toplote. O tem smo pa začeli razmišljati samo zato, ker nam je tako svetovala arhitektka in prav, da se ji ne zdi dovolj svetlo in da so sedaj novi standardi svetlobe, ki zahtevajo veliko več dnevne svetlobe. Ampak bi bila ta strešna okna dodaten strošek in ne vem če je vredno..sploh glede na slišanih veliko slabih mnenj okoli strešnih oken.
#4
No, saj so odgovori jasni.

Poleti ti bo lepo hladno, ker ne bo nabijanja sonca skozi strešna okna. Če jih daš, boš kasneje iskala - senčila.

Strešno okno - če je pravilno in strokovno vgrajeno v strešno konstrukcijo ………… ni noben bau/bau …………. tale bi bila konkretno visoko ………………… in razmisli o odpiranji - senčenju in ………………… čiščenju. Ja - saj so elektromotorji in še kaj …………….. ampak ……………….. ??????

Pa še lega v ŽLOTI, mi je zelo sporna. Še posebej če je to SV streha. Tam sneg ostaja dalj, kot na južnih strehah, posledično pa tudi POZIMI, ko je sneg na oknu ................ nimaš NIČ VEČ svetlobe .................. pa še velika nevarnost ( iz lastnih izkušenj ) obstaja, da težak in zmrznjen sneg iz obeh žlot "pritisne " na okno in gre šipa v maloro, sneg pa v mansardo.
#5
Potem res nima smisla vgrajevati dodatnih oken..če že, mogoče kasneje kakšno na zidani steni, kot ste predlagali. Kaj pa glede višine stropov..2,33 pa še ni nič položeno po tleh..in ta prostor je velik 30 m2..ali se splača dvigniti in za koliko? Kakšni so potem to okvirni stroški?(za dvig te stene)
#6
Dvigniti kaj?

Kaj je sedaj strop te neizdelane mansarde?

Dvigniti vsekakor. Normalna višina je nekje 245 do 255cm.

233 je malo malo, pa odštej še 5cm za izolacijo, 5cm za estrih in 1cm za keramiko ............ pa si na 220cm . :roll: Confusedhock:


Predvidevam, da bi bilo v osnovi potrebno samo prestaviti škarje za kakih 20cm višje. :wink: 8)
#7
Sedaj so knauf plošče in nad njimi izolacija. Te bi bilo potrebno prestaviti višje.
Kaj pomeni, da bi bilo potrebno prestaviti škarje? (nimam pojma na tem področju) Big Grin
#8
Na tleh mansarde pa je kaj predvideno?
#9
Verjetno vinil
#10
Torej minimum.
230 + nekaj je res malo, za 30 m2 pa dvigovat?
Škarje so une zadeve na stopu, ki povezujejo špirovce. Ni glih mala malca, tudi cenovno ne.
#11
Nad tem stanovanjem je še 12 m do špice in ne vem ali bi bilo potrebno prestavljati škarje..bom vprašala očeta. In če to ni potrebno?
Oz če je se vam zdi nesmiselno?
#12
Možnosti je več.
Delaš/spreminjaš/izboljšuješ danes za xx let.
Škarje lahko tudi ostanejo, strop se pa dvigne.

Odvisno od želja in €€€.

Če na tla pride še kaj več kot vinil, kot navaja papež46, če ne boš zdaj, kdaj pa?
#13
Ne gre se toliko za denar, samo da bo dobro narejeno. Torej je sigurno potrebno dvigniti steno oz premakniti te knauf plošče višje. (Za 30-50 cm) ?
#14
Za višino je treba dvigniti strop. Knauf plošče, podkonstrukcijo, izolacijo in parno zaporo.
Lahko tudi za več kot 50 cm. Niso pa to lego kocke.

Pri vidnih škarjah so (zelo) pomembni detajli.
#15
Ja ja razumem, da ne bi tako enostavno in bomo malo zakoplicirali, ampak ne more biti tako nizek strop. Koliko pa mislite, da bi bil strosek tega? (recimo da škarje ni potrebno premakniti)


Skok na forum:
Zadnje novice

Kaj pomeni nizka začetna investicija v talno ogrevanje?
30.06.2020 ob 18:59:11
Kaj pomeni nizka začetna investicija v talno ogrevanje?
Vse več ljudi se odloča, da bo prostore ogrevalo s talnim gretjem. Prednosti, ki jih prinaša ta vrsta ogrevanja, so... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »